Uutiset

Itä-Hämeen oma ehdokas panelistien enemmistön toiveena

Alueellinen vaalipaneeli houkutteli Heinolan valtuustosalin lähes täyteen.

Itä-Hämeen ja Etelä-Suomen Sanomien alueellinen vaalipaneeli houkutteli maanantai-iltana Heinolan valtuustosalin lähes täyteen väkeä siitä huolimatta, että samaan aikaan järjestettiin Heinolan Prisman asemakaavahanketta käsittelevä infotilaisuus. Paneeliin osallistuneet kansanedustajaehdokkaat pääsivät ottamaan kantaa alueelliseen edunvalvontaan, julkiseen liikenteeseen, yksityisautoiluun ja tieverkostojen kuntoon, Kimolan kanavaan ja maahanmuuttoon.

ESS:n päätoimittaja Markus Pirttijoki ja Itä-Hämeen v.a. päätoimittaja Ari Viuhko kysyivät ehdokkailta, olisiko Itä-Hämeessä syytä pyrkiä siihen, että äänet keskitettäisiin tietyn ehdokkaan taakse yli puoluerajojen, jotta tällä olisi paremmat mahdollisuudet läpimenoon. Ehdokkaat saivat vastata kysymykseen vain ”kyllä” tai ”ei”. Enemmistö ehdokkaista oli keskittämisen kannalla, niin myös paneelin ainoa Heinolan ulkopuolelta tullut osallistuja, hartolalainen Tiina Edelman (vihr.).

– Näen, ettei Itä-Hämeen pidä jäädä peräkylän perukoille ilman omaa edustajaa. Saisimme myös tuoreet uutiset siitä, mitä eduskunnassa kulloinkin tapahtuu, hän perusteli.

Samaa mieltä oli Heinolan kaupunginhallituksen ­puheenjohtaja Kirsi-Maarit Lehtimäki (sd.).

Itä-Hämeen ei pidä jäädä peräkylän perukoille ilman edustajaa. Tiina Edelman (vihr.)

– Olisi loistavaa tehdä yhteistyötä sellaisen yhteyshenkilön kanssa, jolla on toimivat verkostot eduskuntaan, hän sanoo.

Ville-Matti Kuusela (nyt.) puolestaan huomautti hakevansa kansanedustajan tehtävään, ei ”osan kansan edustajaksi.”

– Koen kuitenkin, ettei tietoa Itä-Hämeen aluetta koskevista asiois­ta ole aina mennyt tarpeeksi eduskuntaan saakka, hän sanoi.

Onko edunvalvonta ollut riittävää?

Ehdokkaiden kannat jakautuivat, kun heiltä kysyttiin, onko tähänastinen Heinolan ja Itä-Hämeen alueen edunvalvonta ollut riittävää.

– Kaiken aikaa on ollut sellainen tunne, että ei ole ollut riittävää, tiivisti Harri Kerijoki (sin.)

Ada Seppälä (kok.) otti esiin lintutarhan saaman avustuksen hyvänä asiana, joka Arkadian­mäellä on tehty Itä-Hämeen eteen. Jarmo Laitinen (ktp.) puolestaan nimitti kyseistä avustusta ”lintutarhapuuhasteluksi” ja huomautti, että kansanedustajilla on ollut tapana suunnata sumeilematta rahaa omille paikkakunnilleen. Paikalla olleiden joukosta huomautettiin, että myös Kouvolantien remontti on ollut onnistuneen edunvalvonnan tulos.

Aihe sai yleisön muistelemaan jopa Reumasairaalan alasajoa.

Julkinen liikenne ja tieverkosto puhttivat

Ehdokkaita ja yleisöä puhuttivat myös julkinen liikenne ja tieverkoston kunto. Ehdokkailta kysyttiin, pitäisikö Itä-Hämeen ajaa nykyistä pontevammin Savonradan ja Jyväskylän radan toteutumista. Jouko Vuorenniemi (kd.) kertoi pitävänsä toimivaa bussiliikennettä vielä tärkeämpänä.

Kirsi-Maarit Lehtimäki arveli, ettei Savonrata-hanke ole vielä lähitulevaisuutta, mutta tätäkin hanketta olisi syytä pitää esillä. Hän oli enemmän huolissaan heikentyneistä bussiyhteyksistä etenkin Jyväskylän suuntaan.

Yleisön joukosta kysyttiin, olisivatko ehdokkaat valmiit muuttamaan autoverotuksen käyttökohteita niin, että rahat kohdennettaisiin tiestön kunnossapitoon. Mika Mäentalo (kesk.) tiesi kertoa, että tienkäyttäjiltä perityistä veroista osa palautuu käytettäväksi kunnossapitoon jo nyt.

– Tiestön korjausvelka on kuitenkin pysäytettävä, Mäentalo painotti.

– Jos autoveroa peritään, hyödyn pitäisi kohdistua niille, jotka veron maksavat, huomautti puolestaan Ada Seppälä.

Jouko Vuorenniemi ehdotti ja Tiina Edelman kannatti, että ajonopeuksia pudotettaisiin teiden korjauskustannusten ja ympäristön säästämiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. Ehdotus ei saanut muilta ehdokkailta eikä yleisöltä kannatusta.

Vaalipaneeli

Nämä ehdokkaat olivat paikalla

Tiina Edelman (vihr.), Hartola

Harri Kerijoki (sin.), Heinola

Ville-Matti Kuusela (nyt), Heinola

Jarmo Laitinen, (ktp.), Heinola

Kirsi-Maarit Lehtimäki (sd), Heinola

Mika Mäentalo (kesk.), Heinola

Ada Seppälä (kok.), Heinola

Jouko Vuorenniemi (kd.), Heinola

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat