Uutiset

Sähköinen ylioppilaskoe kokelaiden mieleen

Tänä keväänä kaikki kokeet tehdään digitaalisesti. Itä-Hämeen lukioissa ei havaittu teknisiä ongelmia ensimmäisenä päivänä.

Hartolalainen Emma Väänänen suoritti äidinkielen lukutaidon kokeen Heinolan lukiossa tiistaina. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina suomen ja ruotsin äidinkielen lukutaidon kokeilla sekä suomi ja ruotsi toisena kielenä -kokeilla. Tänä keväänä ylioppilaskirjoitukset tehdään sähköisesti kaikissa Suomen lukioissa. Ylioppilastutkinto on digitalisoitunut asteittain syksystä 2016.

Heinolan lukiossa opiskelevat hartolalainen Emma Väänänen ja heinolalaiset Matias Sihvo ja Selda Kizilgedik pitävät sähköistä ylioppilaskoetta hyvänä asiana. Kizilgedikillä tosin oli kielen kokeen alussa ongelmia videon latautumisen kanssa, mutta sähköinen koe sopii hänen mielestään juuri äidinkielen kirjoittamiseen.

– Äidinkielessä olisi painajaista joutua kirjoittamaan vastaukset käsin. Pidän siitä, että kokeen voi tehdä koneella, sanoo Emma Väänänen. Hän on kirjoittanut jo aiemmin kolme ainetta kuudesta eli biologian, englannin ja ruotsin, ja suorittanut ne kaikki sähköisesti.

Väänäsen tavoitteena on saada valkolakki tänä keväänä, joten osallistuu lähiviikkoina vielä äidinkielen kirjoitustaidon, lyhyen matematiikan ja kemian kokeisiin.

Äidinkielessä olisi painajaista joutua kirjoittamaan vastaukset käsin. Abiturientti Emma Väänänen

– Kirjoitukset ovat menneet paremmin kuin odotin, sanoo eläinlääketieteen opinnoista haaveileva Väänänen.

Heinolan lukiossa äidinkielen lukutaidon kokeeseen osallistui tiistaina 60 kokelasta. Sysmässä kokeeseen osallistui yhdeksän, Joutsassa 20 ja Itä-Hämeen opistossa kuusi kokelasta. Osallistujien määrä vaihtelee aineittain sen mukaan, missä vaiheessa abiturientit suorittavat tutkintoon sisältyviä kokeita.

Kirjoitukset jatkuvat torstaina vieraiden kielten lyhyen oppimäärän kokeilla ja perjantaina reaaliaineiden kokeilla.

Kahdessa lukiossa teknisiä ongelmia

Kahdessa lukiossa kokeen tekeminen viivästyi teknisten ongelmien takia. Itä-Hämeen lukioissa viivästyksiä ei ollut ilmennyt iltapäivään mennessä kokeiden ollessa vielä kesken.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan ongelmat koskivat yhteensä noin 270 kokelasta. Toisessa lukiossa ongelmat ilmenivät heti kokeen alkaessa, ja toisessa lukiossa koe keskeytyi pian alkamisen jälkeen. Lukiot ja kuntien it-tukipalvelut selvittivät yhdessä koetilan palvelinten ja verkon asetuksiin liittyneitä ongelmia.

Kokelaille hyvitetään ongelmien selvittämiseen kulunut aika, joten heidän koeaikansa on myöhästymisestä huolimatta yhtä pitkä kuin muiden kokelaiden. Lisäksi lautakunta arvioi ongelmasta kokelaille aiheutuneen ylimääräisen haitan lukion lähettämän raportin perusteella ja ottaa sen tarpeen mukaan huomioon arvostelussa.

Muutamissa lukioissa ilmeni lisäksi ongelmia koetilan palvelimien kuormituksen kanssa. Kokeiden suorittamista pystyttiin kuitenkin jatkamaan pienen viivästyksen jälkeen.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat