Uutiset

Toivekoti

Terijoelta Kouvolan kautta Kuivajärvelle - hirsitalo sai kolmannen elämän

Hartolalaiset Jenni ja Jani Koskinen rakentavat omaa kotia, joka huokuu mielenkiintoista historiaa jo rakennusvaiheessa.

Viime vuosisadan alussa talo komeili huvilana Terijoella. Joskus 1920-luvulla se siirrettiin Kouvolaan rautatieläisten asuintaloksi. Hiljalleen se aloittelee uutta elämäänsä Hartolan Kuivajärvellä.

– Etsimme näiltä seuduilta vanhaa taloa, mutta sopivaa ei löytynyt. Sitten Kouvolasta löytyivät nämä vuonna 2014 puretun talon hirret. Päätimme rakentaa niistä talon lähelle Janin kotitaloa, Jenni Koskinen kertoo.

Palapeli ilman mallia

On kuin Koskiset olisivat alkaneet koota palapeliä, josta he eivät tienneet, miltä se näyttää valmiina.

– Meillä on vain yksi valokuva siitä, miltä talo näytti Kouvolassa. Emme tiedä, millainen talo oli Terijoella, mutta yritämme palauttaa siihen alkuperäistä henkeä, Jenni Koskinen sanoo.

Hirsikehikko on koottu kukkulan laelle, korkean graniittisen kivijalan päälle. Talo sai mansardikaton, joten yläkerran neliöt saadaan täysimääräisesti asuinkäyttöön. Neliöitä lisää talon eteläsivulle rakennettava tilava kuisti.

Sanomalehtiä seinissä

Kuten kaikilta historiallisen talon kunnostajilta, myös Koskisilta on kyselty, eikö olisi helpompaa ja nopeampaa rakentaa uutta kuin korjata vanhaa.

Jenni Koskista kiinnostavat vanhat tavarat ja hän keräilee niitä. Uuteen taloon ei saa historiaa.

Historiaa Koskisten talo kertoo jokaisella seinähirrellään. Talo on aikoinaan koottu kahden eri rakennuksen hirsistä, joissa näkyvät rakennuksen siirroissa tarvitut koodit.

Seiniä on aikoinaan tapetoitu sanomalehdillä. Jäänteitä on löytynyt muun muassa vuonna 1902 Waasassa ilmestyneestä Totuuden Kaiku -lehdestä sekä venäjänkielisistä lehdistä, joissa on muun muassa tsaarin kuvia.

– Vielä on auki, mitä seinille tapahtuu. Niiden puhdistaminen on hankalaa. Kun hirsiä on aikansa katsellut, on alkanut tuntua, että ainakin osa niistä voisi jäädä näkyviin sellaisinaan, Jenni Koskinen toteaa.

Tupaantulijaiset sitten joskus

Tulevassa kodissaan Koskiset ovat jo juhlineet omia häitään. Tupaantuliaisten päivämäärää tai edes vuotta ei ole määrätty.

– Rakennamme taloa omalla porukalla, ja siihen jää valitettavan vähän aikaa perheyrityksessä olevien työkiireiden takia. Emme ota stressiä talon valmistumisesta, vaan jatkamme rakentamista kaikessa rauhassa.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat