Uutiset

Omatoimirjasto ei tee Sysmän kirjastosta kylmäasemaa

Sysmäläisille Ritva ja Juhani Harviaiselle kirjasto on tuttu ja mieleinen paikka. Automaatin käyttöön ei tarvittu kirjastonjohtaja Minna Pollarin opastusta. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Sysmän kirjastossa on jo pitkään suunniteltu omatoimikirjastoon siirtymistä. Tavoitteena on saada kirjaston monipuoliset palvelut laajemmin käyttöön kaikille kuntalaisille.

Kirjastonjohtaja Minna Pollari kertoo, että hänen aiemmilla työpaikoillaan, muun muassa Kyyjärven ja Karstulan kirjastoissa, omatoimikirjasto on tuonut lisää käyttäjiä. Monella on ollut hankaluuksia käyttää kirjaston palveluja työaikojensa vuoksi.

– Toivon, että saamme uusia asiakkaita laajempien aukioloaikojen vuoksi. Mitään kylmäasemaa kirjastosta ei missään tapauksessa ole tulossa, vaan henkilökunta on paikalla jatkossakin viitenä päivänä viikossa, naurahtaa Pollari.

Aikataulu vielä auki

Aikataulu omatoimikirjaston aloittamiselle on vielä tarkentumatta. Maaliskuun loppuun mennessä päätetään laitetoimittajista.

Lainausautomaatti on jo käytössä palvelutiskin yhteydessä. Automaattia ei toki ole pakko vielä käyttää, vaan lainaukset ja palautukset voi edelleen hoitaa myös perinteisesti kirjastovirkailijan kanssa.

Tiloihin tulee lisää tallentavia valvontakameroita, ja talotekniikkaa uudistetaan niin, että sisäänkäyntejä tulee kaksi ja valaistus ajastetaan.

Pääoven lisäksi lehtilukusalin sivuovi säilyy omatoimitoimiaikana käytössä. Samalla poistuvat pantilliset avaimet, ja kirjastoon pääsee erillisen sopimuksen tehtyään kirjastokortilla, jonka lukulaitteet sijoitetaan ulko-ovien viereen.

– Tallentavat valvontakamerat tuovat tarpeellisen valvonnan lisäksi myös turvallisuutta, muistuttaa Pollari.

Pollari vakuuttaa, että tilasta ei ole pelkona tulla mitään teinien temmellyskenttää juuri kameravalvonnan ja asiakassopimuksen vuoksi. Hän tarkentaa, että alaikäisten asiakassopimuksiin vaaditaan aina myös vanhemman tai huoltajan allekirjoitus henkilökohtaisella kirjastokäynnillä. Vastuu onkin tärkeä silloin, kun kyseessä on alaikäinen.

– Emme halua rajata mitään ikäryhmää omatoimikirjaston käytössä pois. Hyvä ennakkosuunnittelu on mielestäni selitys sille, että omatoimikirjastoissa on ollut hyvin vähän ongelmia, Pollari muistuttaa.

Henkilökunta palvelee edelleen

Omatoimikirjasto mahdollistaa kirjaston käytön siis silloinkin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Pollari tarkentaa, että automaatti tekee vain yhden osan henkilökunnan työstä.

Yksi kirjastovirkailija eläköityy lähikuukausina, mutta hänen tilalleen ei palkata uutta. Tällä ei kuitenkaan Pollarin mukaan ole yhteyttä omatoimikirjastoon siirtymiseen. Kyse ei ole säästöstä, vaan palveluiden saavutettavuuden parantamisesta.

– Asiakaspalvelua on saatavissa samoin kuin ennenkin, Pollari sanoo.

Lainaus ja palautus toimivat omatoimiaikana automaatilla, ja varaukset voi itse noutaa varaushyllystä. Omatoimiajalla voi myös käyttää asiakastietokoneita ja tulostinta ja ottaa kopioita.

Vielä ei ole tarkkaa tietoa omatoimikirjaston avajaispäivästä, sillä taloteknisten muutostöiden aikataulua ei ole voitu vielä tehdä. Omatoimi- ja palveluaikoja ei myöskään vielä ole lyöty lopullisesti lukkoon.

Kirjastonjohtaja on toiveikas, että konkreettiset muutostyöt olisivat valmiina kesälomakauden lopussa.

– Olisihan se hienoa, jos avajaispäivä voisi olla 1.9.2019, toivoo Minna Pollari.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat