Uutiset

Palaverin paikka: "Kasva tai kuole" - heinolalainen ravintola-alan yritys Kusmiku päätyi laajentamaan

Miku ja Jenita Leppälä ottavat jälleen vastuulleen Apulandian kAhvilan Lahdessa. Tarkoitus on hankkia myös toinen ruokarekka.

Kusmiku saa lisää renkaita alleen keväällä. Miku Leppälä joutuu autokouluun, koska uusi ajoneuvo on nykyistä suurempi. Kuva: Mirja Hussain

Heinolalaisyrittäjät Miku ja Jenita Leppälä pitivät viime syksynä pitkän palaverin Kusmiku oy:n tulevaisuudesta. Päätös tuolle palaverille oli "kasva tai kuole". Niinpä ravintola-alan yritys ottaa kevään ja kesän aikana uusia kasvun askelia avaamalla kahvilan ja ottamalla käyttöön toisen ruokarekan.

Kahvila on Lahden Hennalassa sijaitseva Apulandian kAhvila, jota yritys oli avaamassa jo silloin, kun Apulanta-yhtyeen historiasta kertova museo avattiin syksyllä 2016. Leppälät luopuivat kuitenkin kahvilasta, koska kesällä 2017 oli aika panostaa Heinolassa avattuun kivijalkaravintolaan. Kahvilatoimintaa jatkaneen yrittäjän lopetettua Leppälät ottavat sen jälleen vastuulleen – luonnollisesti yhteistyössä Apulannan kanssa. Uudistunut kahvila avataan 5. huhtikuuta.

Autokoulun penkille

Toinen ruokarekka kaartaa Heinolaan keväällä. Nimestään huolimatta ruokarekka ei ole ajoneuvoyhdistelmä, vaan kevytkuorma-auto, jonka takaosassa valmistetaan katuruokaa. Uusi ajoneuvo on kuitenkin sen verran suuri, että Miku Leppälä pääsee autokoulun penkille päivittämään ajotaitonsa.

– Kevään ja kesän kalenteri alkoi näyttää niin täydeltä jo viime vuoden puolella, että mietimme, miten ihmeessä ehdimme kahteen paikkaan saman päivän aikana. Päätimme siis hankkia lisää renkaita allemme, Leppälä sanoo.

Kokemus on opettanut, millaiset reitit onnistuvat hyvin autolla. Yrittäjä Miku Leppälä

Kevään ruokarekkatilaukset painottuvat etenkin yritysjuhliin. Tilauksille on ollut kysyntää Päijät-Hämeen lisäksi Kuopion, Siilinjärven ja Seinäjoen korkeuksilla, Helsingin seudulla ja Virossa asti.

– Kolmen vuoden aikana on ollut yksi keikka, josta meillä oli vaikeuksia päästä autolla pois. Kokemus on opettanut, millaiset reitit onnistuvat hyvin autolla. Mäen jyrkkyys ja kapeus voivat toisaalta yllättää myös tilaajan, hän sanoo.

Yhteistyötä toisen yrittäjän kanssa

Jotta tekeminen ei loppuisi kesken, kivijalkaravintola jatkaa Heinolan torin kulmalla entiseen tapaan ja Unionin Baari pystytetään Union Plaanin peleihin Heinolan urheilukentän ääreen tänä vuonnakin. Suunnitelmissa on lisäksi perustaa toisen paikallisen ravintolayrittäjän kanssa juhannusaattona pop-up-ravintola.

– Pienen kaupungin ravintolayrittäjät voivat tehdä yhteistyötä sen sijaan, että kilpaillaan asiakkaista. Yhdessä tekemisestä hyötyy koko paikkakunta, Miku Leppälä katsoo.

Hankkeiden myötä Kusmiku työllistää vakituisen henkilökunnan lisäksi kausiluonteisesti jopa 20 työntekijää.

– Osaavan työvoiman löytäminen lyhytaikaisiin työtehtäviin on suurimpia haasteita ravintola-alalla, Leppälä toteaa.

Kusmiku oy:n kolmannen vuoden tilinpäätös jäi noin 2 000 euroa plussan puolelle. Liikevaihto yrityksellä oli 411 000 euroa.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat