Uutiset

Kysely: Kuluttajilta vihreää valoa Heinolan Prismalle - lue, miten asiaa kommentoitiin

Itä-Hämeen tekemään kyselyyn vastasi lähes 2 400 ihmistä.

Itä-Hämeen lukijoilleen tekemän verkkokyselyn perusteella heinolalaiset ja kaupungin kesäasukkaat toivottavat Osuuskauppa Hämeenmaan suunnitteleman Prisman tervetulleeksi kaupunkiin.

Kyselyyn vastanneista noin 2 360 henkilöstä 89,1 prosenttia kannattaa Hämeenmaan Prisma-hanketta. 10,4 prosenttia eli reilut 240 vastaajaa vastustaa hanketta, puoli prosenttia vastaajista ei osannut kertoa kantaansa.

Prisma kelpaisi myös lähikuntien asukkaille.

– Lyhyempi ostosmatka Hartolasta Heinolaan kuin Lahteen, eräs vastaaja perustelee.

Hämeenmaa suunnittelee Prisman rakentamista ohitien varteen K-citymarketia vastapäätä. Prisma voisi avautua aikaisintaan ensi vuonna, ja töitä 10 000 neliön kokoinen market voisi tarjota arviolta 100–150 henkilölle (IH 24.10.2018).

Työpaikkoja ja kilpailua

Prisman tuloa kannattavat perustelivat kantaansa muun muassa marketin tuomilla työpaikoilla ja sitä myötä kaupungille tulevilla verotuloilla, valikoiman laajenemisella sekä hintakilpailulla, joka voisi näkyä kuluttajille halvempina hintoina.

– Kilpailu on asiakkaan etu, yksi vastaajista tiivistää.

Moni vastaaja uskoi myös, että asioiminen Lahdessa vähenisi Prisman tulon myötä. Moni kertoi asioivansa jopa useita kertoja viikossa Lahden Prismoissa.

– Olen kuullut monien käyvän Lahden Prismassa, sillä valikoima siellä on suurempi ja erilainen, kuin Heinolassa. Etenkin autottomana olen aivan hullaantunut ajatukseen Prismasta. Heinolaan jääminen ei ole myöskään ennen ollut mielessäni, mutta kun kuulin uuden kaupan rakennuttamisesta tänne, on se saanut ajatukseni muuttumaan, eräs vastaaja kertoo.

Prisma-hanke sai kannatusta myös siksi, että sen uskotaan houkuttelevan sijainnillaan ohikulkijoita ja lisäävän Heinolan kesäasukkailleen tarjoamia palveluita.

– Ohikulkijat lisäävät kävijämäärää ja siten lisäävät kaupan kannattavuutta, eräs vastaaja tiivistää.

Moni kertoi havittelevansa myös lisää S-ryhmän bonuksia.

Kuolisiko keskusta?

Hankkeen vastustajien suurin pelko on kyselyn perusteella se, että Prisman uskotaan vaikuttavan negatiivisesti keskustan kivijalkaliikkeiden kannattavuuteen.

– Liian iso Heinolaan. Tappaa Heinolan keskustan kokonaan, yksi vastaaja arvelee.

Kuitenkin vain vajaat 10 prosenttia Itä-Hämeen kyselyyn vastanneista uskoo oman asioimisensa keskustan liikkeissä vähenevän, mikäli kaupunkiin rakennetaan Prisma.

– Prisman tulo vähentäisi käyntejä Lahteen, ei asioimistani keskustan liikkeissä, eräs vastaajista kertoo.

Vajaat 35 prosenttia vastaajista kuitenkin uskoo, että Prismalla olisi vaikutusta keskustan palvelutarjontaan. Osa vastaajista esimerkiksi uskoo, että keskustasta häviäisi toinen S-marketeista. Hämeenmaa on kuitenkin kiistänyt, että se suunnittelisi keskustapalveluidensa huonontamista (IH 13.3.).

Valituksille täystyrmäys

Jotkut vastaajista toivovat edelleen Hämeenmaan sijoittavan Prisman keskustan alueelle, vaikka keskustavaihtoehto on jo hylätty muun muassa kalleutensa vuoksi (IH 19.9.2018).

Joillekin kynnyskysymys on se, että marketia suunnittelee juuri Hämeenmaa.

– On jo ihan liian monta Hämeenmaan kauppaa. Jos olisi jokin muu kauppa, niin se käy, eräs vastaaja sanoo.

Siinä missä hankkeen kannattajat iloitsevat Lahden-asioinnin loppumisesta, ei asiointi Lahdessa toisia haittaa.

– Bussilla ja autolla pääsee Lahteen Prismoihin, eräs vastaaja tiivistää.

Ajatukset Prisman rakentamisen mahdollistavasta kaavasta valittamisesta tai prosessin muusta viivyttämisestä saivat kyselyyn vastanneilta täystyrmäyksen.

– Ikävää kiusantekoa. Rakennushanke jo työllistäisi ja lisäksi yli 100 uutta työpaikkaa Heinolaan olisi mahtavaa, eräs vastaaja sanoo.

– Valittajien ja jarrumiesten (tai -naisten) nimet lehteen. On se kumma, että Heinolassa ei saa tehdä mitään: ei purkaa, ei rakentaa eikä yrittää, lisää toinen.

Näin vastaajat pohtivat Prisma-hanketta

"Kaupunki kasvaa ja voi hyvin kun se muuttuu. Paikoilleen jämähtäminen kuolettaa pahemmin kuin mikään muutos."

"Hienoa, että Heinolan kasvuun ja vahvuuteen uskotaan myös näin ison toimijan taholla!"

"Olisi hyvä asia myös Citymarketille, koska se toisi ihmisiä alueelle ja loisi hyvät edellytykset hintojen kilpailuttamiselle."

"Hanke tuo jo rakentamisen aikana työtä Heinolaan ja valmistuttuaan vielä lisää."

"Moottoritieltä saadaan väkeä Prismaan ja Cittariin ja siitä osa keskustaan, eli se auttaa myös Heinolan keskustan liikkeitä."

"Alueen asiakasmäärä ei kasva tasan yhtään Prisman rakentamisesta. Eikä myöskään ostovoima eikä kulutusmäärä. Ja häviäisivätkö Apajalahden luolat ja kallio?"

"Ei riitä asiakkaita ja tappaa muut kaupat pois."

"Suuria kauppakeskuksia on jo riittävästi. Heinolan ohiliikennettä palveleva kauppakeskus ei hyödytä kaupunkia."

"Työpaikat ovat plus miinus nolla, kun keskustan S-marketista siirretään työntekijöitä Prismaan ja moni yrittäjä joutuu lopettamaan, koska keskusta hiljenee."

"Uudet kaupat tulee perustaa keskustaan, jotta torialue saataisiin virkeämmäksi."

"Paikka väärä, Citymarketin vieressä oikea paikka, parkkipaikat yhdessä."

"Vastustetaan ja valitetaan kaikesta, ja sitten loppujen lopuksi meillä ei ole täällä kuin tyhjiä liiketiloja ja asuntoja, joita kukaan ei halua ostaa."

"Järkyttävää, jos jarrutetaan uusia työpaikkoja. Keskustan kivijalkakaupat ovat niin hyviä, että käyn jatkossakin!"

"Eikö Vuohkallion aluetta voisi ajatella Prismalle?"

"Vaikka itse saavun Heinolaan ostoksille Vuolenkoskelta, ovat Heinolan palvelut tosi tärkeitä. Uskon, että Prisman rakentumisen myötä myös keskustan elinvoima kasvaa."

"Tulen ostamaan Heinolasta myös elintarvikkeita, jos hintataso laskee. Nyt kaikki on tuotava mukanaan vapaa-ajan asunnolle, sillä säästö on aivan oleellinen."

"Lisää työpaikkoja. Älkää nyt vaan jumalauta päättäjät sössikö tätä."

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat