Uutiset

"Ilmastonmuutos tuli käytyä perin pohjin läpi"

Politiikka kiinnosti toisen asteen opiskelijoita Heinolassa.

Panelistit vaihtoivat ajatuksia nuorten kanssa keskustelun jälkeen. Etualalla Ada Seppälä (kok. ), takana Hilkka Kemppi (kesk.) Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Heinolalaiset toisen asteen opiskelijat näyttivät, että politiikka kiinnostaa nuoria, vaikka tilastot alle 25-vuotiaiden äänestyskäyttäytymisestä kertovatkin muuta. Heinolan nuorisovaltuuston ja lukion opiskelijakunnan järjestämä vaalipaneeli houkutteli Koulutuskeskus Salpauksen liikuntasalin lähes täyteen opiskelijoita keskiviikkona.

Heinolan lukiossa opiskelevat Anna Lundgren, 17, Salla Haverinen, 17, ja Salpauksessa media-alaa opiskeleva Sari Huhtilainen, 16, nostivat ajankohtaisista aihepiireistä yhden ylitse muiden.

– Oli hyvä, että ilmastonmuutos tuli käytyä perin pohjin läpi. En ole aiemmin ollut mukana tällaisessa tilaisuudessa, ja keskustelua oli kiinnostavaa seurata, totesi Lundgren tilaisuuden jälkeen.

Paneeliin osallistui tällä kertaa pelkästään naisista koostuva ehdokasjoukko eli keskustan Hilkka Kemppi, kristillisten Elina-Maarit Kinnunen, demareiden Kirsi Lehtimäki, vasemmiston Elisa Lientola, vihreiden Nelli Nevala ja kokoomuksen Ada Seppälä.

En ole aiemmin ollut mukana tällaisessa tilaisuudessa, ja keskustelua oli kiinnostavaa seurata. Heinolan lukion opiskelija Anna Lundgren

Ehdokkaat vastasivat moniin nuorten laatimiin väitteisiin keltaisilla kyllä-lapuilla ja sinisillä ei-lapuilla. Kaikki ehdokkaat olivat yhtä mieltä siitä, että Suomen pitäisi näyttää esimerkkiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta äänet jakautuivat tasan, kun heiltä kysyttiin, pitäisikö metsien hakkuita vähentää hiilinielujen kasvattamiseksi.

Ajankohtaisia nuorten asioita

Keskustelua käytiin lisäksi nuorten maailmaa koskettavista asioista, kuten tasa-arvosta, toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta, oppivelvollisuuden ikärajan nostamisesta, työllistymisestä, ydinvoimasta ja ihmisoikeuksista.

Toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta ja oppivelvollisuuden ikärajan nostamista vastusti nuorten edessä vain Ada Seppälä, joka opiskelee parhaillaan Heinolan lukiossa.

– Nuorisojärjestöjen kanta oppivelvollisuuden ikärajan nostoon on ollut kielteinen, ja mielestäni tässä asiassa pitäisi kuunnella nuoria. Syrjäytymisvaarassa oleville tulisi tarjota matalan kynnyksen tukea kouluun pakottamisen sijaan, hän perusteli.

Elisa Lientola huomautti, etteivät matalan kynnyksen palvelut sulje pois maksutonta toisen asteen koulutusta.

– Digitalisaatio on jo nyt lisännyt opiskelijoiden kuluja laitehankintoineen. Ei ole tarkoituksenmukaista, että jo toisella asteella opiskelijat joutuvat käymään töissä koulun ohella opiskelun rahoittamiseksi.

Jokaiselle yksi oma kysymys

Jokaiselta ehdokkaalta kysyttiin omaa puoluetta koskeva tai sen kannanottoihin liittyvä kysymys. Hilkka Kemppi sai vastata, oliko sote-uudistuksen kaatuminen isku vasten keskustan kasvoja. Hän totesi, että isku tuli kaikkien puolueiden kasvoille, jotka ovat olleet uudistusta tekemässä.

– Sote-uudistusta on tehty 15 vuoden ajan eli puolet iästäni. Uudistus olisi tuonut päätöksenteon lähemmäs maakuntaa, joten olen kaatumisesta harmissani. Kunnat ovat nyt niin haavoittuvassa asemassa, että yksi bussikolari voi jopa kaataa kunnan talouden, hän sanoi.

Nelli Nevala sai ottaa kantaa siihen, onko ilmastonmuutoksen torjunta tärkeämpää kuin työpaikkojen lisääminen. Hän totesi, ettei näitä asioita ole välttämätöntä asettaa vastakkain.

– Ilmaston eteen tehtävä työ on usein työtä, joka lisää työpaikkoja.

Kirsi Lehtimäeltä kysyttiin, miten hän poistaisi perusteettomat palkkaerot. Hän otti esimerkin Ruotsista, jossa isien perhevapaiden käyttöä tuetaan Suomea enemmän.

– Ei ole oikein, että perhevapaista aiheutuvat kulut jäävät pääosin naisvaltaisten alojen työnantajien maksettaviksi, hän sanoi.

Elina-Maarit Kinnunen sai vastata, vaikuttavatko kirkon sisäiset erimielisyydet kristillisdemokraattien kannatukseen.

– Kristillisdemokraatit ei ole kirkko, vaan poliittinen puolue, johon voi kuulua ateisteja tai muiden uskontokuntien jäseniä, joten kirkon sisäiset ristiriidat eivät ole kriisi puolueelle, hän selvitti.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat