Uutiset

Sysmän kunta kartoittaa koko rakennuskantansa

Sysmän kiinteistötiedot kaipaavat päivitystä. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Sysmässä aloitetaan kunnan alueella olevien rakennusten selvitys- ja tietojen päivitystyö. Hankkeessa kartoitetaan kaikki kunnan alueella olevat rakennukset. Nyt niiden tiedoissa on puutteita.

Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki kertoo, että kiinteistöveroa tulisi periä tasapuolisuuden vuoksi kaikilta kiinteistöverovelvollisilta oikeisiin tietoihin perustuen.

– Kiinteistöveroselvituksen tavoitteena on löytää mahdollisimman kattavasti kunnan alueella olevat kiinteistöveron piiristä puuttuvat rakennukset ja selvittää olemassa olevien rakennusten ajantasaiset tiedot. Kunnan rakennus- ja huoneistorekisteri päivitetään mahdollisimman hyvin ajan tasalle, perustelee kunnanjohtaja kunnanhallituksen tekemää päätöstä selvityksen aloittamisesta.

Pääasiallinen ajatus ei ole ratsata luvattomia rakennuksia, mutta rakennus- ja huoneistorekisterin pitäminen ajan tasalla helpottaa asiointia jatkossa. Asiantuntija Tuija Lilja

Selvityksen tekee Perlacon oy. Yrityksen asiantuntija Tuija Lilja kertoo, että kiinteistöjen omistajille lähetetään maaliskuun lopulla kysely, jossa tiedustellaan heidän omistamiaan rakennuksia. Rakennukset voi ilmoittaa kirjallisesti tai sähköisellä lomakkeella.

Lilja muistuttaa, että kartoituksessa käytetään rakennuksen rakentamisen aikana voimassa ollutta lakia. Hän tietää, että esimerkiksi omakotitalojen laajennuksien yhteydessä tehtyjä autotalleja, varastoja tai loma-asuntojen laajennuksia on voitu tehdä ilman nykyisin voimassa olevaa rakennuslupamenettelyä.

Alle viiden neliön rakennuksesta ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa. Aina ei rakennuslupaa tarvita, vaan toimenpidelupa tai ilmoitus saattavat riittää.

Lilja arvelee, että kiinteistöveron piiristä puuttuu tällä hetkellä noin 25 prosenttia rakennuskannasta.

– Aiempien kokemuksien mukaan noin 80 prosenttiin postitetuista kirjeistä tulee vastaus.

– Luvattomia rakennuksia on varmasti. On mahdollista, että loma-asunnolle on tehty uusi sauna, joka on rakennettu aikana, jolloin se ei rakennusmääräyksen mukaan ole vaatinut rakennuslupaa. Kiinteistöveroa siitä on silti maksettava, muistuttaa Lilja.

Selvityksessä luotetaan kiinteistön tai rakennuksen omistajan rehellisyyteen. Lilja tarkentaa, että tietoja ja ilmakuvia verrataan rakennuslupiin.

Jos näissä on eroja, niin Perlacon tekee tarkistusmittaukset. Kiinteistön omistajan ei tuolloin tarvitse olla paikalla, ja rakennuksista otetaan vain ulkomitat.

On mahdollista, että kiinteistöveroilmoituksesta otettu kopiokin riittää, mutta samat tiedot saa myös Perlacon.

– Pääasiallinen ajatus ei ole ratsata luvattomia rakennuksia, mutta rakennus- ja huoneistorekisterin pitäminen ajan tasalla helpottaa asiointia jatkossa, muistuttaa Lilja.

Kiinteistöille tehdään tarvittaessa mittauskäyntejä toukokuusta syyskuulle. Hanke valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Maatalousrakennuksia ei tarvitse ilmoittaa, sillä ne ovat maatalousverotuksen piirissä, ja tiedot niistä tulevat muuta kautta kuntaan.

Muun muassa Heinola ja Asikkala ovat jo käyneet läpi omat rakennuskantansa. Tuija Lilja oli mukana myös Heinolan hankkeessa vuosina 2012–2014.

Virolainen-Nurminen Eija
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat