Uutiset

Sysmän talous pysyi vakaana

Sote-palvelujen kokonaisulkoistus hillitsi kunnan menojen kasvua. Tulevina vuosina kunnan talous saattaa tiukentua.

Sysmässä vuoden 2018 talousarvio toteutui toiminnan ja talouden osalta hyvin ja kunnan talous pysyi vakaana, vaikka tilikauden tulos jäikin 256 000 euroa alijäämäiseksi. Verotulojen ja valtionosuuksien määrä toteutuivat arvioidusti, mutta vuosikatteen toteutuma jäi 109 000 euroa pienemmäksi kuin oli arvioitu.

Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki on miinusmerkkisestä tuloksesta huolimatta tyytyväinen siitä, että sote-palvelujen kokonaisulkoistussopimus auttoi hillitsemään menojen kasvua.

– Muissa kunnissa sote-palvelujen menot ovat kasvaneet, mutta Sysmässä kokonaisulkoistussopimuksen hinta pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2017, samoin kuluvana vuonna. Tulimme tehneeksi kustannustehokkaan ratkaisun, hän toteaa.

Sote-palvelujen tuotantosopimus on tehty Attendon kanssa, mutta tämän vuoden alussa yhteistyökumppaniksi tuli Terveystalo yrityskaupan yhteydessä. Tehostetun palveluasumisen talo Kaisla jäi Attendolle, jolta Terveystalo ostaa asumispalvelun paikkoja.

Sysmässä on totuttu siihen, ettei asioiden anneta vain mennä. Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki

Lähes kaikilla toimialoilla toteutumat olivat arvioidun mukaiset. Suurin ylitys oli perusturvapalveluissa, jonka tulot jäivät 157 000 euroa arvioitua pienemmiksi ja menot kunnan omassa toiminnassa 220 000 euroa suuremmiksi.

Investoinnit painottuivat uuden sote-keskuksen rakentamiseen. Kesällä valmistuneen ja syksyllä käyttöön otetun sote-keskuksen lopulliset kustannukset olivat 4,7 miljoonaa euroa. Kunnan taseessa sote-keskukseen oli viiden miljoonan euron investointivaraus.

Uimahallin ilmastointiremontti toteutui suunniteltua kalliimpana rakennuksen tarvitseman sprinkleroinnin vuoksi.

Kunnan verotulot laskivat kuusi prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna, ollen 11,8 miljoonaa euroa. Tuloveroja kertyi 8,4 miljoonaa euroa. Kiinteistöverot pysyivät edellisen vuoden tasolla ollen 1,96 miljoonaa euroa. Yhteisöverot olivat 1,4 miljoonaa euroa.

Tiukemmat vuodet edessäpäin?

Tulevina vuosina Sysmän on varauduttava siihen, että kunnan talous tiukkenee, mikäli käyttömenoja ei saada suhteutettua tuloihin. Kunnan on varauduttava verorahoituksen alenemiseen.

Kitkiöjoki sanoo olevansa tyytyväinen siitä, että kunnanhallitus ja viranhaltijat ovat ymmärtäneet, että tilanne on otettava vakavasti.

– Sysmässä on totuttu siihen, ettei asioiden anneta vain mennä. Nyt on katsottava, mitä on tehtävissä ja voimmeko vaikuttaa käyttömenojen kasvuun tai tulokertymään. Esimerkiksi kiinteistöveropohjan selvitys on parhaillaan käynnissä, hän sanoo.

Tulevista isoista hankkeista Kitkiöjoki mainitsee myös kouluhankkeen, jonka valmistelu ja suunnittelu jatkuvat ainakin vielä kuluvan vuoden.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme