Uutiset

Seppo Pänkäläinen valmistautuu juhlakonserttiin

Pänkäläinen on johtanut kuoroja 50 vuotta. Juhlakonsertissa hän esiintyy joutsalaisen Loviisa Viron kanssa.

Seppo Pänkäläinen ja Loviisa Viro valmistautuivat juhlakonserttiin viime perjantaina Joutsan työväentalolla. He esittävät konsertissa laulusarjan nimeltä Sininen hetki. Se pohjautuu Anna-Mari Kaskisen kolmeen runoon, jotka Pänkäläinen sai luvan säveltää lauluiksi. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Keväisenä perjantaina Joutsan työväentalossa duetoi kaksi laulajaa. Laulajien välinen ikäero on 53 vuotta, mutta heidän äänensä soivat kauniisti yhteen. Tenori Seppo Pänkäläinen ja sopraano Loviisa Viro harjoittelevat tärkeää laulusarjaa nimeltä Sininen hetki. He esittävät sen sunnuntaina suuressa juhlakonsertissa Joutsan koulukeskuksessa. Konsertin teema on Seppo kuoronjohtajana 50 vuotta ja Sekakuoro Sepposet 25 vuotta.

20-vuotias joutsalainen Loviisa Viro on Seppo Pänkäläisen lauluoppilas, jota Pänkäläinen kuvailee ykskantaan näin: huippulahjakkuus.

– Kun aloin opettaa Loviisaa, sain uutta intoa omaan lauluharjoitteluuni. Osaamme muodostaa saman äänenvärin ja meillä on samat voimavarat. Nykyään laulan paljon enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten, Pänkäläinen kertoo.

Pänkäläisen musiikillinen ura on merkittävä. Hän on muun muassa perustanut Joutsaan neljä kuoroa, laulanut pääroolin neljässä oopperassa, säveltänyt yli sata teosta ja sovittanut tutuista kappaleista uusia versioita. Sunnuntain juhlakonsertissa kaikki laulut yhtä lukuun ottamatta ovat joko hänen säveltämiään tai sovittamiaan.

– Teen sovitukset mittatilaustyönä. Se vie paljon aikaa, sillä yhden kappaleen sovitus voi kestää 15 tuntia.

Kova työ on huomioitu. Vuonna 2003 tasavallan presidentti myönsi Pänkäläiselle director musices -arvonimen.

Duetoinnin jälkeen on aika siirtää piano paikoilleen. Soittimella on Pänkäläiselle tunnearvoa, sillä hän oli aikoinaan tienaamassa rahoja sen hankintaa varten.

Työväentalolta siirrytään kahvitauolle. Viro puikkelehtii tottuneesti Pänkäläisten keittiöön, jonne talon emäntä Elina Pänkäläinen on kattanut pöydän.

Tyyne-koira pyörii jaloissa. Käy nopeasti selväksi, että lauluäänten lisäksi Seppo Pänkäläisellä ja Loviisa Virolla on muitakin yhdistäviä tekijöitä.

– Pidän kirkkomusiikista. Kristilliset arvot ovat minulle tärkeitä, koska kotini on kristitty, 13-lapsisessa perheessä kasvanut Viro kertoo.

Hengellisyys on vahvasti läsnä myös Pänkäläisen elämässä. Uskonnon vivahteita näkee sekä kodin pienissä yksityiskohdissa että Pänkäläisen sävellystöissä. Niiden huipentuma on Luukaspassio. Pänkäläisen vuonna 1987 säveltämää teosta esitetään yhä sekä Suomessa että ulkomailla.

Suurin laulajia yhdistävä tekijä taitaa silti olla rakkaus musiikkiin.

– Jos rakastaa musiikkia niin paljon kuin minä rakastan, niin kuoronjohtaminen on aivan ihanaa. Kääntöpuolena on toki se, että se vie hirveästi aikaa. Olen ollut paljon poissa kotoa, Pänkäläinen sanoo.

Loviisa Viron haaveena on tehdä musiikista ammatti. Hän muistaa alkaneensa laulaa heti, kun hän parivuotiaana oppi puhumaan. Sekakuoro Sepposiin hän liittyi vuonna 2014.

Tällä hetkellä hän opiskelee musiikkia Jämsän kristillisessä kansanopistossa. Keväällä tähtäimessä ovat Sibelius-Akatemian pääsykokeet.

Laulunopettajan rooli on kahtalainen. Pitkän tähtäimen tavoitteena on oppilaan äänialan laajentaminen, mutta tavoitteeseen ei voi pyrkiä pää kolmantena jalkana.

– Tykkään laulaa korkealta, Viro sanoo.

– Niinpä niin, mutta se ei käy. Eihän seiväshyppääjäkään aloita harjoittelua viidestä metristä, Pänkäläinen ruotii.

Tästä asiasta on selvästi keskusteltu ennenkin, koska molempia naurattaa. Vaikka laulaisi tosissaan, se ei tarkoita että harjoittelun pitäisi olla vakavaa.

Seppo kuoronjohtajana 50 vuotta ja Sekakuoro Sepposet 25 vuotta – juhlakonsertti Joutsan koulukeskuksessa sunnuntaina 7.4. Juhlakahvit klo 13.15, konsertti klo 14. Esiintyjinä mm. Jaakko Ryhänen (basso) sekä Maila Böhm ja Markku Helko (piano). Osa tuotosta lahjoitetaan syöpätyöhön.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat