Uutiset

Sysmän Suvisoitto haluaa puhutella laajaa yleisöä ja monenlaisia mieltymyksiä

Vaikka pop-konsertti tänä vuonna puuttuu, liikutaan monissa konserteissa klassisen ja kevyen musiikin rajapinnassa.

Toiminnanjohtaja Maria Luts ja taiteellinen johtaja Esa Heikkilä odottavat innolla kesän konsertteja. Kuva: Sari Asikainen

Sysmän Suvisoitto kutsuu kesä-heinäkuun vaihteessa musiikinystäviä runsaan konserttikattauksen äärelle jo 34. kerran. Suvisoiton toiminnanjohtaja Maria Luts iloitsee siitä, että yleisö löytää tapahtumaan vuodesta toiseen.

– Joka kesä konsertteihin osallistuu parituhatta henkeä.

Suvisoiton taiteellinen johtaja Esa Heikkilä toivoo esiintyjävalintojen puhuttelevan monenlaisia musiikkimieltymyksiä.

– Vaikka suurin pop-pläjäys ohjelmistosta nyt puuttuu, niin tarjolla on nyt useita konsertteja, joissa liikutaan klassisen ja kevyen musiikin rajapinnassa, Heikkilä kuvailee.

Uskon, että vapaus inspiroi esiintyjiä. Taiteellinen johtaja Esa Heikkilä

Heikkilä ei ole tapahtuman taiteellisena johtajana halunnut kahlita esiintyjiä esimerkiksi tiettyyn teemaan. Esiintyjät ovat siis saaneet hyvin vapaat kädet konserttiensa suunnitteluun.

– Uskon, että vapaus inspiroi esiintyjiä.

Heikkilä kertoo odottavansa jännityksellä esimerkiksi VPK:n lavalla esiintyvän Rajattoman konsertin sisältöä. Lisäksi esimerkiksi tapahtuman avaava Jaakko Ryhäsen ja Seppo Hovin Kesäillan toivotut -konsertin ohjelmiston voi Heikkilän mukaan olettaa olevan helposti vastaanotettavaa.

Iiro Rantala on ponnahtanut tietoisuuteen jatsin puolelta, mutta häneltä taittuu vaikka Mozart, Heikkilä hymyilee.

Korkeatasoista klassista

Heikkilä ja Luts lupaavatkin, että Suvisoitossa kuullaan myös korkeatasoista klassista musiikkia. Sitä tarjoilee muun muassa Suomeen ja suomalaisuuteen ihastunut, Maj Lind -pianokilpailun vuonna 2017 voittanut yhdysvaltalaispianisti Mackenzie Melemed.

Melemed viihtyy Sysmän Suvisoitossa viikon ajan esiintyen yhteensä kolmessa eri konserttikokonaisuudessa – myös tapahtuman päätöskonsertissa Luhangan kirkossa yhdessä Kuopion kaupunginorkesterin ja Heikkilän kanssa.

Luhangassa yleisölle on tarjolla kaksi sinfoniaorkesterien kestohittiä.

Edvard Griegin pianokonsertto ja Antonin Dvořákin sinfonia Uudesta maailmasta. Nämä klassikot sopivat myös heille, jotka eivät sinfonioita juuri kuuntele.

Lapset vahvasti mukana

Luhangan kirkkokonsertin lisäksi vain yksi Suvisoiton konserteista järjestetään Sysmän ulkopuolella.

– Sysmän kirkon piti olla tänä kesänä remontissa, joten yksi konserteista vietiin Hartolan kirkkoon. Vaikka remonttia ei nyt tullutkaan, emme lähde enää muuttamaan konserttipaikkaa, Luts kertoo.

Hartolan konsertissa esiintyy muun muassa Lahden musiikkiluokkien Laulupuu-kuoro. Lasten Suvisoitto -leirin konsertti järjestetään puolestaan Sysmän Teatteritalolla, ja luvassa on musiikkiteatteria.

– Lasten leiri on yksi Suvisoiton kivijaloista. Esimerkiksi viime vuoden esitys oli minullekin iso elämys, Heikkilä kiittää.

Suvisoiton henkeen kuuluvat olennaisena osana tapahtuman mahdollistavat talkoolaiset. Heikkilän mukaan tämä ei ole jäänyt esiintyjiltäkään huomaamatta.

– Sujuvia järjestelyjä ja hyvää henkeä on ihasteltu. Esiintyjille merkitsee todella paljon se, millainen fiilis tapahtumassa on.

Sysmän Suvisoitto 29.6.–6.7. Tarkempi ohjelma: www.suvisoitto.fi.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat