Uutiset

Konkarit opastivat nuoria pöntön rakentajia

Sää suosi Lintutarhan Pönttöpäivää. Partiolaiset tulivat Lopelta kevätretkelle Heinolaan.

Kevät on hyvää aikaa linnunpönttöjen nikkaroimiseen. Lauantaina siihen oli mahdollisuus Heinolassa ja Sysmässä, jossa pönttöjä sorvattiin ja kasattiin yhteisvoimin.

Pönttöjen tekeminen oli Otto Peltovuoren, 9, ja Juho Elfströmin, 9, mielestä mukavaa puuhaa. He olivat tulleet Heinolaan Lopelta asti Pirjetan Partion kevätretkelle. Iltapäivällä heille oli luvassa vielä mobiilisuunnistusta Vierumäellä, joten he eivät vielä haastatteluhetkellä osanneet sanoa, mikä retkessä oli kaikkein parasta.

Retkeläisiä valvomassa ollut ”lippukunnan mummo” Arja Niemi kertoo, että partiolaisilla on tapana tehdä kevätretki johonkin luonnonläheiseen paikkaan. Retken järjestäminen on myös osa yhden partiojohtajan koulutusta. Heinola valikoitui kohteeksi, koska tuleva partiojohtaja on kiinnostunut linnuista.

– Linnunpönttöjen tekeminen on selvästi lasten lempipuuhaa. Olemme tehneet pönttöjä yhteistapahtumissa ennenkin omassa pitäjässä. Täällä on nyt opettajia paikalla, joten myös me valvojat ehdimme tehdä pönttöjä itsellemme ja nauttia tekemisestä lasten kanssa, Niemi sanoo.

Linnunpönttöjen tekeminen on selvästi lasten lempipuuhaa. Pirjetan Partion ”lippukunnan mummo” Arja Niemi

Hän päätti kuitenkin varautua nikkaroimaan oman pönttönsä kotona, koska tapahtuma oli sen verran suosittu, että vasarat uhkasivat loppua kesken.

Mökille, mummolaan kotipihaan, metsään...

Lintutarha vaikutti Niemen mukaan mukavalta ja mielenkiintoiselta paikalta, johon voisi lähteä toistekin.

– Jos lapset viihtyvät, he saattavat ehdottaa uutta retkeä samaan paikkaan, hän sanoo.

Lopella järjestetään myöhemmin pönttöjen paikoilleenlaittoilta, jossa Heinolassa valmistuneet lintujen asumukset kiinnitetään puihin. Omat pöntöt Niemi suunnitteli kiinnittävänsä kotipihan puihin, jotka ovat aiemmin olleet kottaraisten suosiossa. Myös varpusia voi nähdä usein hänen pihapiirissään.

– Olin huolissani, ovatko varpuset selviytyneet pakkasista, mutta ne olivatkin talvehtineet navetan nurkilla ja pysytelleet siellä lämpimänä, hän iloitsee.

Heinolalaiset 4- ja 6-vuotiaat veljekset Eeli ja Veikko Myntti vasaroivat määrätietoisesti ja jaksoivat odottaa kärsivällisesti omaa vuoroaan. Isä Janne Myntti kertoi poikien olleen aiemminkin mukana Lintutarhan tapahtumassa. Nuoret lintubongarit osaavat isän mukaan tunnistaa jo talitiaisen.

Perheen kuopus Varpu, 1, ei vielä saanut kokeilla oman pöntön rakentamista, mutta hän viihtyi Mari-äidin kanssa ympäristöä tarkkaillen.

– Yksi pönttö viedään mökille, yksi mummolle ja kaksi kodin lähellä olevaan metsään. Oma pihapiiri alkaa olla pönttöjä täynnä. Aiempina vuosina pöntöissämme on pesinyt talitiaisia, sinitiaisia ja kirjosieppoja, Janne Myntti kertoo.

Yli 300 pönttöä valmistui

Heinolan Lintutarhan hoitaja Olli Vuori ja Heinolan Ladun talkoolaisiin kuulunut Hannu Ilonummi pitivät päivää onnistuneena. Pönttöjä valmistui tänäkin vuonna yli 300.

Ilonummi kertoi keskustelleensa jokin aika sitten teknisen työn opettajan kanssa. Tämä oli todennut, että lasten ja nuorten keskittymisvaikeudet ovat yleistyneet huolestuttavan paljon.

– Näistä lapsista ei huomaa, että heillä olisi minkäänlaisia vaikeuksia keskittyä. Lasten ja yhtä lailla aikuistenkin into on silminnähtävää ja kuultavaa, Ilonummi sanoi vasaran paukkeen keskellä.

Hän huomauttaa, ettei lintu välitä, vaikka asumus ei olisi ulkonäöltään ”viimeisen päälle.”

– Jos naula menee vinoon, sen voi oikaista tai ottaa uuden, eli mitään vakavaa ei tapahdu.

Olli Vuoren mukaan tapahtumaan osallistuu lapsiperheiden lisäksi mökkiläisiä tai niitä, jotka tulevat Heinolaan tapaamaan sukulaisiaan.

– Pönttöpäivästä on tullut perinne, joka käynnistää Lintutarhan kevään, Vuori sanoo.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme