Uutiset

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen – UPM joutuu maksamaan korvausta Heinolan vaneritehtaan ostajalle

UPM tyhjensi lakkautettua Heinolan vaneritehdasta vuonna 2011. Kuva: Sami Lettojärvi

UPM joutuu maksamaan lähes 0,3 miljoonan euron vahingonkorvauksen sijoittajalle, joka osti Heinolan entisen vaneritehtaan kiinteistön metsäyhtiöltä vuonna 2016.

Korvauksen perusteena ovat rakennusten lämmityskustannukset, jotka osoittautuivat käytännössä paljon suuremmiksi kuin myyjä antoi ostajan ymmärtää. Kyseessä oli siten korvattava kiinteistön laatuvirhe.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi tehtaan ostaneen Faneerin Kiinteistöt oy:n vaatimukset, mutta Itä-Suomen hovioikeus kumosi päätöksen torstaina. Ostaja ei kuitenkaan saa käräjäoikeudessa vaatimiaan yli 0,6 miljoonaa euroa, vaan korvaussumma on 299 200 euroa ynnä viivästyskorot.

UPM joutuu korvaamaan myös puolet Faneerin kiinteistöjen kohtuullisista oikeudenkäyntikuluista, vajaat 30 000 euroa.

Hovioikeus perusteli ratkaisuaan sillä, että UPM:n täytyi omien mittaustensa perusteella ymmärtää, että sen esittämä arviopohjainen lämmityskuluarvio oli selvästi virheellinen. Todelliset lämmityskulut osoittautuivat yli kolminkertaisiksi, mitä ei voida selittää rakennusten muuttuneella käytöllä tai nostetulla lämpötilalla.

Myyjä ei tältä osin täyttänyt tiedonantovelvollisuuttaan, joka olisi voinut vaikuttaa 1,1 miljoonan euron kiinteistökauppaan. Näin ollen sen pitää korvata ostajan havaitsema laatuvirhe.

UPM sulki Heinolan vaneritehtaan vuonna 2010. Nykyisin alueella toimii uuden omistajan pyörittämä Faneerin ranta -niminen yrityspuisto.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat