Uutiset

Tervapääskyt jo matkalla Sysmään - uusia pesiä luvassa

Tapio Alanko, Heikki Kolunen, liikuntapaikkojen hoitaja Jukka Nurminen, Susanna Uusi-Kytölä ja Taneli Rasmus kaavailevat vaihtoehtoisten pesien sijoittamista Olavin toimintakeskuksen leikkipaikan puoleiselle seinälle. Kiinteistö on riittävän korkea. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Sysmä toivottaa yhteiskoulun tervapääskyt vielä kerran tervetulleiksi vanhoihin pesiinsä, mutta uusiakin tulee tarjolle.

Vanhan yhteiskoulun kivikoulun ilmastointikanavissa on pesinyt pääsky-yhdyskunta tiettävästi jo vuosikymmeniä. Nyt näiden uhanalaiseksi luokiteltujen lintujen pesimäpaikka puretaan, mutta purkua on siirretty muutamalla kuukaudella.

Torstaina kokoontunut pääskypalaveri sai asiantuntijanäkemystä, sillä linturengastaja, eläköitynyt biologian opettaja ja lukion vararehtori Heikki Kolunen antoi arvokkaita neuvoja uusien pesien tekemiseen. Hän on tehnyt tervapääskyille satoja pesiä ja saanut rengastuksista arvokasta tietoa niiden käyttäytymisestä.

Kolunen tietää, että tervapääsky on pitkäikäinen ja paikkauskollinen lintu.

– Se saattaa elää jopa 20-vuotiaaksi ja lisääntyy hitaasti, tietää Kolunen.

Nyt Saharan eteläpuolella

Pesien tekemisellä Sysmään ei ole tulipalokiire, vaikka linnut ovatkin jo siirtyneet muuttomatkallaaan eteläisestä läntiseen Afrikkaan. Pääskyt viettävät jonkin aikaa Saharan eteläpuolella ennen siirtymistä Suomeen. Ne saattavat lentää jopa tuhat kilometriä yhdessä yössä.

– Toukokuun loppupuolella vaihtoehtoiset pesät tulisi olla valmiina, tarkentaa Kolunen.

Tervapääsky-yhdyskunta on tiivis, mutta jälkeläisistä Kolusen mukaan vain pari prosenttia tulee samaan yhdyskuntaan.

Lintuharrastaja Tapio Alanko tietää, että kivikoulun toisen siiven pesät ovat käyttökuntoisia, mutta toiseen siipeen ei ole enää kulkua.

– Toisessa siivessa peltinen jalkaränni on osittain irronnut ja ränni on pudonnut pesien eteen. Olisi hyvä, että ränni saataisi nostettua ennen pesintää, pohtii Alanko.

Pesiä toimintakeskuksen seinälle

Uusien pesien sijainniksi on kaavailtu Olavin toimintakeskuksen yhtenäiskoulun, Peltotien ja leikkipaikan puoleista seinää. Kolunen pitää sijaintia hyvänä, vaikka muistuttaa, että tervapääskyn reviiri käytännössä on koko Sysmä.

Sysmän kunnan tekninen johtaja Taneli Rasmus toteaa, että Olavin toimintakeskuksen läntiselle seinälle pesät olisi helppo sijoittaa.

Olavin toimintakeskus on kunnan ja Tainionvirran seurakunnan yhteisesti omistama. Kirkkoherra, lääninrovasti Jeremias Sankari ei näe estettä, että pesät sijoitettaisiin kiinteistöön.

Kunnan ympäristönsuojelutarkastaja Susanna Uusi-Kytölä pohti Rasmuksen kanssa, että pesät maalattaisiin Olavin toimintakeskuksen värein. Toteutus voisi tapahtua niin, että Työkeskuksen Nuorten Työpaja tekisi ja maalaisi pesät, jotka kunta kiinnittäisi paikoilleen.

Kokoontunut ryhmä myös kaavaili, että yksi mallipönttö sijoitettaisiin kirjastoon, josta lintuharrastajat voisivat käydä ottamassa mallia.

– Ehkä reilut kymmenen pesää voisi olla hyvä määrä tähän kohteeseen. Olisi hyvä, että saisimme yhteistyökumppaneita yhtenäiskoulusta ja toivottavasti myös kuntalaisista, pohtivat Rasmus ja Uusi-Kytölä.

Kolunen ja Alanko vahvistavat kaksikon näkemyksen. Lisäksi he muistuttavat, että pesän suuaukon olisi paras olla ellipsin muotoinen.

Heidän tietämyksensä mukaan pesiä voisivat tehdä myös yksityishenkilöt, jotka haluaisivat helpottaa uhanalaisen tervapääskyn pesintämahdollisuuksia.

– Tervapääsky on Suomen olosuhteissa niin harvinainen, että sitä kannattaa ehdottomasti suojella, sanovat Alanko ja Kolunen.

Janne Rinne Nuorten Työpajasta vahvistaa, että pesät on mahdollista valmistaa Työkeskuksessa, ja valmistamiseen tarvittava välineistö ja henkilökunta on käytettävissä.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme