Uutiset

Heinolan Prisma-tontin luontoarvoja selvitetään kesän aikana

Ely-keskus selvittäisi vielä rakentamisen Citymarketin viereen.

Tähtiniemen kauppa-alueen kaavamuutos on herättänyt huolta etenkin Apajalahden luontoarvojen säilymisestä. Kaavamuutos mahdollistaisi Prisman rakentamisen Citymarketia vastapäätä ohitien varteen. Kuva: Sami Kuusivirta

Heinolan Tähtiniemen kauppa-alueen kaavamuutoksen luonnoksesta on määräaikaan mennessä annettu neljä lausuntoa. Kaavamuutos koskee Osuuskauppa Hämeenmaan Heinolaan suunnittelemaa Prismaa.

Lausunnon ovat jättäneet Väylävirasto, Päijät-Hämeen liitto, Päijät-Hämeen pelastuslaitos sekä Hämeen ely-keskus. Lisäksi yhdistykset ja yksityishenkilöt ovat jättäneet kaavaluonnoksesta kuusi mielipidettä.

– Otamme kyllä kaikki myöhässäkin tulevat mielipiteet huomioon, Heinolan kaupungin vs. kaupunginarkkitehti Juha Poskela kertoo.

Hämeen ely-keskus löysi asemakaavaluonnoksesta ja sen asiakirjoista runsaasti täydennettävää.

Perhosten osalta selvitykset tehdään kesäkuun alussa. Vs. kaupunginarkkitehti Juha Poskela

Suurin osa täydennyksistä liittyy alueen luontoarvojen arviointiin. Apajalahden kallion mittavan louhinnan vaikutukset muun muassa alueen perhosiin ja lepakoihin vaativat ely-keskuksen mukaan lisää selvityksiä.

Alueella tehtiin perhosselvitys alkukesästä 2018. Ely-keskuksen mukaan alkukesä oli kuitenkin niin poikkeuksellinen, että iso osa alueen isomaksaruohoista on saattanut jäädä havaitsematta kalliosinisiipiselvityksen yhteydessä. Kalliosinisiipi on Suomessa luokiteltu harvinaisuutensa vuoksi vaarantuneeksi perhoslajiksi.

Harvinainen kalliosinisiipi on yksi perhoslajeista, joiden esiintyvyys kaava-alueella selvitetään uudelleen. Kuva: Mirja Hussain

Ely-keskus ehdottaa lausunnossaan myös konkreettisia kompensaatiotoimia perhosten elinympäristön turvaamiseksi.

– Kaavassa voisi harkita vaikka maksaruohokasvustoilla tehtyä viherkattoaluetta, joka toimisi myös elinympäristönä eri perhoslajeille, lausunnossa todetaan.

Apajalahden louhoksen luolastot ovat lepakoiden talvehtimis- ja syyskerääntymispaikkoja, ja alueella on ely-keskuksen mukaan myös muita potentiaalia lisääntymis- ja levähdyspaikkoja, päiväpiiloja ja tärkeitä ruokailualueita. Edellinen lepakkoselvitys alueella on tehty 10 vuotta sitten.

Perhosista ja lepakoista selvitykset

Poskela kertoo, ettei ely-keskuksen tai muiden viranomaisten lausunnoissa tullut esiin mitään yllättävää.

– Neuvotteluja eri viranomaisten kanssa on käyty jo ennen virallisten lausuntojen valmistumista, eli asiat olivat kyllä tiedossa.

Lausunnot ja mielipiteet käydään seuraavaksi tarkasti läpi, minkä jälkeen tilataan tarvittavat lisäselvitykset. Perhosselvityksen tekemisestä on jo sovittu, ja tarjouspyynnöt pyritään tekemään sen ja muiden selvitysten osalta mahdollisimman pian.

– Perhosselvitys tehdään kesäkuun alussa. Lepakoiden osalta on vielä selvitettävä, seurataanko niitä esimerkiksi koko kesän ajan, Poskela kertoo.

Selvitykset vievät oman aikansa. Poskelan mukaan kaavatyö pääsee etenemään kesän jälkeen.

Ely-keskus kiinnitti luontoarvojen lisäksi huomiota myös teknisempiin seikkoihin kuten hulevesiin ja liikenteeseen. Nämä asiat täydentyvät Poskelan mukaan normaalisti kaavatyön edetessä.

– Esimerkiksi liikenneselvitys ja liikennejärjestelyjen suunnittelu ovat parhaillaan käynnissä.

Luontoaktiiivilta kiitos elylle

Ely-keskus esittää lisäksi vielä selvitettäväksi mahdollisuudet osoittaa kaavassa uusi rakentaminen Citymarketin tontille.

Tontilla on tällä hetkellä käyttämätöntä rakennusoikeutta noin 5 000 kerrosneliötä, ja sitä olisi mahdollista saada tontille Prisman tarvitseman 8 000–10 000 kerrosneliön verran. UPM:n omistama tontti Hevossaarentien toisella puolella sopii kuitenkin paremmin Hämeenmaan omiin suunnitelmiin.

Myös Kesko on toivonut, ettei nykyistä Citymarketin korttelialuetta oteta mukaan kaava-alueeseen.

Yksi kaavaluonnokseen mielipiteensä jättäneistä on heinolalainen luontoaktiivi ja Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen hallituksen jäsen Paavo Posti. Posti on tyytyväinen siitä, että ely-keskus nosti lausunnossaan esiin alueen luontoarvot.

– Kaikki luontoselvitykset on tehtävä sääntöjen mukaan. Uuden marketin rakentaminen Citymarketin viereen olisi paljon helpompaa, ja siihen kaavoittajan tulisi Prisma-hanketta ohjata.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme