Uutiset

"Vanhustenhoito pitää saada kuntoon" – Itä-Häme kiersi äänestyspaikoilla

Vanhustenhoito ja heikommista huolehtiminen ovat monen äänestäjän mielestä näiden vaalien tärkein teema, ilmeni Itä-Hämeen äänestyspaikoille suuntautuneella kyselykierroksella.

– En ole ollut aikaisemmin kiinnostunut politiikasta, mutta nyt päätin äänestää koska minusta vanhustenhoito täytyy saada kuntoon. Olen keskustellut asiasta kavereideni kanssa, kertoi Heinolan Jyrängössä alkuillasta äänestänyt Sofia Tuukkanen.

Samaa mieltä oli Tommolassa äänensä antanut Tommi Hölttä.

– Vanhustenhoito ja inhimillisyys ovat näiden vaalien tärkein teema. Minulle merkitsee myös maahanmuutto. Asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat tällä hetkellä mielestäni liian jyrkkiä. Isoon joukkoon mahtuu aina yksilöitä, mutta heidän toimintansa perusteella ei pidä leimata kaikkia, Hölttä totesi ja riensi illaksi töihin.

Hartolalainen Jari Palkeinen nosti niin ikään hyvinvoinnin vaalien kohtalonkysymykseksi.

– Vanhusten ja huono-osaisten asiat on saatava kuntoon, hän sanoi.

Palkeinen nosti tärkeäksi teemaksi myös ilmastonmuutoksen. Hän saapui äänestyspaikalle Hartolan kunnanvirastolle 2-vuotiaan lapsenlapsensa Tiia Palkeisen kanssa.

– Ilmastokysymys on tärkeä, koska jätämme maapallon tuleville sukupolville.

Joutsassa ajatuksia herätti perussuomalaisten nousu gallupien kärkikahinoihin.

– Saa nähdä, voi tulla isokin jytky, arveli Jaakko Lahtinen.

Joutsalaisilla oli näissä vaaleissa mahdollisuus äänestää kolmea oman kotiseudun ehdokasta: Sari Hovilaa (kesk.), Saku Kaistista (ps.) ja Aki Virtaniemeä (kok.). Lahtisen mielestä on hyvä, että paikallisia on lähtenyt ehdolle.

– Mutta heidän läpimenomahdollisuutensa ovat heikot. Tunnettuus ei riitä, Lahtinen tuumi.

Kyselykierroksen perusteella television lukemattomat vaalitentit ovat menneet useammalta äänestäjältä yli kestokyvyn. Erityistä pahennusta kansalaisten keskuudessa on herättänyt jatkuva toisten päälle puhuminen ja se, että ehdokkaat eivät ole kuunnelleet mitä muut ovat sanoneet.

Ilmastoasioiden korostuminen ei sekään ole ollut kaikkien mieleen. Heinolan Jyrängössä äänestänyt Santeri Pusa kritisoi esitettyjä keinoja, joilla ilmastonmuutosta torjuttaisiin.

– Jos polttomoottoriautot kielletään kokonaan, se osuu köyhimpiin. Sähköautoihin ei ole varaa kuin rikkailla, Pusa totesi.

Jos oma ääni on vielä käyttämättä, niin vielä ehtii. Äänestyspaikat ovat avoinna koko maassa kello 20:een asti.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme