Uutiset

Hilkka Kemppi äänikuningatar Sysmässä

Tiina Edelman suosituin kotikunnassaan Hartolassa.

Keskustan Hilkka Kemppi (oik.) Asikkalasta nousi äänikuningattareksi naapurikunnassaan Sysmässä. Kuva: Sami Kuusivirta

Uutena kansanedustajana aloittava keskustan Hilkka Kemppi nousi Sysmän äänikuningattareksi 236 äänellä. Kemppi jätti taakseen Hämeen vaalipiirin ääniharavan, lahtelaisen Ville Skinnarin (sd.), joka sai Sysmästä 170 ääntä. Kolmanneksi eniten ääniä keräsi kokoomuksen Kalle Jokinen Orimattilasta, joka sai 165 ääntä.

Sysmä on Kempille tuttu paikka, sillä hän on kotoisin Sysmän puoleiselta laidalta Asikkalaa.

– Alue on minulle hyvin rakas. Sysmä on luonteva yhteistyökumppani ja hyvin samanhenkinen kuin oma kotikuntani, hän kuvailee.

Kemppi sanoi sunnuntai-iltana Etelä-Suomen Sanomille, että näissä vaaleissa näkyi vuoden 2015 vaaleja enemmän aggressiivisuutta ja vastakkainasettelua.

Olin sen verran erilainen ehdokas, että erotuin joukosta. Tiina Edelman (vihr.)

– Politiikka voidaan mieltää likaiseksi ja vaaralliseksi peliksi, mutta oli ilo huomata, että myös positiivisella otteella voi pärjätä eikä vastakkainasettelulle ole aina tarvetta, hän toteaa.

Henkilökohtainen voitto, puolueen tappio

Uudessa eduskunnassa Kemppi on ainut keskustan kansanedustaja Hämeen vaalipiiristä ja ainut nainen Päijät-Hämeestä. Yhteensä 3 601 ääntä saanut Kemppi pääsi eduskuntaan toisella yrittämällä.

– Vaikka valituksi tuleminen on valtava henkilökohtainen voitto, puolueen rökäletappio vetää nöyräksi. Olen pettynyt siitä, että puolue menetti kolmesta paikasta kaksi, mutta tästä on mentävä nyt yhdessä eteenpäin. Tiedostan sen, että muiden puolueiden kanssa täytyy pystyä tekemään yhteistyötä, hän sanoo.

Kemppi toivoo pääsevänsä vaikuttamaan niihin asioihin, joissa on vahvimmillaan, eli tekemään töitä etenkin aluekehityksen, sivistyksen ja koulutuksen sekä perheiden hyväksi.

Edelmanille ääniä kaikista Hämeen kunnista

Hartolan äänikuningattareksi nousi pitäjän oma ehdokas, ensimmäistä kertaa ehdolla ollut Tiina Edelman (vihr.). Hän sai kotikunnastaan 112 ääntä. Toiseksi suosituin ehdokas, heinolalainen Mika Mäentalo (kesk.) jäi Edelmanista vain yhden äänen päähän. Yhteensä Edelman keräsi 716 ääntä.

Edelman oli liikkeellä maltillisella 2 400 euron vaalibudjetilla, mutta sai ääniä kaikista Hämeen vaalipiirin kunnista. Esimerkiksi Hämeenlinnasta hän sai jopa 89 ääntä eli enemmän kuin naapurikaupungista Heinolasta. Lahdesta Edelman sai 179 ääntä.

Miten tämä onnistui?

– Kovalla työllä, heittäytymällä ja kaikkeni antamalla. Ajokilometrejä kertyi kymmenisen tuhatta kahdeksassa viikossa. Pyrin olemaan oma itseni, avoin ja keskusteleva. Kengitysseppänä olin myös ehkä sen verran erilainen ehdokas, että erotuin koulutettujen joukosta, hän arvelee.

"Läpimeno ei tullut Täysin yllätyksenä"

Vihreät sai uuteen eduskuntaan oman edustajan Hämeestä, kun hämeenlinnalaisen Mirka Soinikosken 2 310 ääntä riittivät läpimenoon. Edelman veikkasi itse asikkalalaisen Juha Tapiolan puolesta, mutta tämä jäi Soinikosken ja riihimäkeläisen Sari Jokisen taakse.

– Onhan tämä tosi loistavaa! Läpimeno ei tullut täysin yllätyksenä, sillä kannatuksen noususta on ollut merkkejä jo pidemmän aikaa, hän sanoo.

Hartolassa vihreät oli viidenneksi suosituin puolue keskustan, perussuomalaisten, demareiden ja kokoomuksen jälkeen. Vihreitä äänesti 9,1 prosenttia äänioikeuttaan käyttäneistä. Hartolassa vihreiden äänestysprosentti oli Hämeen vaalipiirin kuntien kolmanneksi korkein Asikkalan ja Lahden jälkeen.

– Tulos kertoo siitä, että Hartolassa on olemassa muutoksen halua, hän sanoo.

Edelman on harmissaan, ettei Hämeen vaalipiiristä päässyt läpi yhtäkään itähämäläisehdokasta.

– Ehdottomasti olisi pitänyt saada toinenkin ehdokas Jari Lepän (kesk.) lisäksi. Meidän on nyt pidettävä meteliä itsestämme, ettei Itä-Häme jää ”mustaksi alueeksi”, josta ei olla kiinnostuneita Lahden eteläpuolella, hän pohtii.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme