Uutiset

Autonrenkaita, sohvan osia, spraypulloja, tölkkejä – flutingtehtaan työntekijät siistivät kaupunkia kesäkuntoon

Tehtaanjohtaja: Haluamme kiinnittää huomiota roskien oikeaan käsittelyyn ja vesistöjen muoviongelmaan.

Stora Enson Heinolan flutingtehtaalla oli keskiviikkona tavallisesta poikkeava työpäivä. Parikymmentä tehtaan työntekijää käytti työaikansa puhdistaen ulkoilureittejä talven jäljiltä. Osallistujat keräsivät roskia edeten tehtaalta kolmessa ryhmässä kohti Heinolan keskustaa.

Tehtaanjohtaja Katja Metsärannan ryhmä ehti alle kilometrin päähän tehtaalta, kun vastaan tuli melkoinen jäteapaja. Jätesäkit alkoivat täyttyä nopeasti luontoon kuulumattomasta roinasta, kuten spraypulloista, tölkeistä, putkenpätkistä ja rikkinäisistä auton osista. Autonrenkaita ja sohvan osiakin löytyi.

– Pääkaupunkiseudulla siivoustempauksissa löytyy enemmän tupakantumppeja, mutta täällä Heinolassa luontoa on selvästi käytetty kaatopaikkana. Toivoisin kaikkien ihmisten ymmärtävän, etteivät jätteet kuulu luontoon, sanoo Helsingistä saapunut yhteisövastuullisuuspäällikkö Leena Delestre, joka on ollut toteuttamassa vastaavia yhteisöllisiä tempauksia konsernin muissa yksiköissä.

Roskaaminen on huono tapa

Heinolalainen flutingtehtaalla pitkään työskennellyt, työsuojeluvaltuutettu Veli-Matti Ylönen ei yllättynyt jätelöydöstä. Hän sanoo, että kaupunkilaisilla on ollut jo 1980-luvulla huono tapa jättää tehtaan läheiseen metsikköön esimerkiksi rikkinäisiä kodinkoneita.

– Nykynuoriso on onneksi valveutunutta ja oppinut kierrättämään. Lasinsirujakin näkee kaduilla enää harvoin. Heinolassa on aktiivisia ihmisiä, joilla on tapana kerätä Rantapuiston alueelle jätetyt lasi- ja muovipullot ja tölkit pois, Ylönen toteaa.

Viime viikolla löytyi hylätty televisio

Tempauksen ensimmäinen osa järjestettiin viikko sitten, kun flutingtehtaan laboratorion työntekijät puhdistivat Sataojan luontopolun ympäristöä roskista. Silloinkin metsästä löytyi pienempien roskien lisäksi hylätty televisio.

Tehtaanjohtaja Katja Metsärannan mukaan tempaus on osa uutta tehtaalla testattavaa vapaaehtoistyön mallia, jossa hyödynnetään työntekijöiden työaikaa. Kaksipäiväisellä tempauksella yhtiö haluaa olla mukana siistimässä kaupunkia kesäkuntoon sekä kiinnittää huomiota roskien oikeaan käsittelyyn ja vesistöjen muoviongelmaan.

– Haluamme olla tiivis osa ympäröivää yhteisöä. Pyrimme tekemään entistä tiiviimmin yhteistyötä Heinolan kaupungin kanssa ympäristön hyväksi, Metsäranta sanoo.

Seuraavaa tempausta suunnitellaan syyskuulle Ympäristöviikon yhteyteen.

– Olisi hienoa saada silloin mukaan myös muita paikkakunnan yrityksiä, yhteisöjä, asukkaita tai kouluja, Metsäranta sanoo.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat