Uutiset

Matelijat ja siilit heräsivät kevääseen myös – sammakoiden kutu on aluillaan

Keväällä kyitä voi päästä tarkkailemaan hyvinkin läheltä. Kuva: Antti Salovaara

Keväisessä luonnossa tapahtuu nyt paljon, ja tämä näkyy myös Luonto-Liiton järjestämässä Kevätseurannassa. Viikko sitten järjestetyn edellisen Kevätseuranta-viikonlopun aikana kerättiin runsaasti uusia havaintoja niin kasveista kuin eläimistäkin.

– Siilit ovat paikoitellen heränneet horroksesta. Viikonloppuna aikaisia siilejä nähtiin liikkeellä muun muassa Jyväskylässä ja Turussa, Kevätseurannan kampanjatyöntekijä Vilja Tupola kertoo Luonto-Liiton tiedotteessa.

Myös matelijoiden talvihorros on päättymässä. Havaintoja on tehty ainakin sisiliskoista, kyistä, rantakäärmeistä ja vaskitsoista.

Sinivuokon kukinta on käynnistynyt kunnolla viime päivinä Etelä- ja Lounais-Suomessa. Myös leskenlehtien kukinta on jo täydessä vauhdissa, ja havaintoja niistä on tehty aina Kajaanin seudulla saakka.

Myös perhosista havaintoja

Nokkosperhosia on nähty jo ympäri maata, ja sitruunaperhosia on jo liihotellut eteläisessä Suomessa. Myös seitsenpistepirkosta ja kimalaisesta on saatu havaintoja.

Tupolan mukaan pääsiäiseksi on luvassa loistavat olosuhteet kevään havainnointiin.

– Todennäköisesti seuraavaksi runsastuvat hyönteiset. Ehkä pian nähdään myös valkovuokkopeite koristamassa maanpintaa tai kuullaan kirjosiepon liverrystä. Myös sammakoiden kutu on käynnistymässä Etelä-Suomessa.

Seuraavaa Kevätseuranta-viikonloppua vietetään 27.–28. huhtikuuta. Tuolloin kannattaa olla erityisen tarkkana kalojen ja sammakonkudun suhteen matalien rantavesien, purojen ja ojien äärellä.

Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa osoitteessa kevatseuranta.fi. Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkimuskäyttöön.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme