Uutiset

Sähkön siirtohinnoista halutaan hallituskysymys

Heinolan Paasossa toimiva yrittäjä Tiina Hämeenniemi luuli sähkön toimitusvarmuuden paranevan maakaapeloinnin ja uuden muuntamon ansiosta. Toisin kävi. Kuva: Esa Arvekari

Viimeaikainen poliittinen keskustelu viittaa siihen, että sähkön korkeiksi koetut siirtohinnat saattavat joutua hallituksen pöydälle.

Kansalaisten huoli eriarvoistumisesta sai puoluejohtajien huomion vaalikeskustelujen aikana.

Heinolassa on alueita, joiden sähkön kuluttajilla on tuplasyy olla huolissaan hinnankorotuksista.

Sosiaalidemokraattien Antti Rinne ja Keskustan Juha Sipilä keskittyivät nokittamaan toisiaan koko vaalitaistelun ajan.

Harvoihin yhteisiin myötätunnon kohteisiin kuului kuitenkin kansalaisten huoli kohtuuttomiksi kasvaneista sähkön siirtohinnoista.

Rinne ja Sipilä intoutuivat jopa "valtiollistamaan" verkkoyhtiöt. Myöhemmin siirtohintakritiikkiin yhtyi myös Perussuomalaisten Jussi Halla-Aho.

Puoluejohtajien mukaan siirtohintojen kohtuullistamisessa on pohjimmiltaan kyse alueellisesta tasa-arvosta. Sähkön hinnasta uhkaa muodostua kansalaisia vahvasti eriarvoistava tekijä.

Kylmäkin talo maksaa

Kansalaisten oikeustajuun ei käy varsinkaan se, että kylmillään olevat kiinteistöt, joihin ei kerry lainkaan sähkölaskua nakuttavat tasaisesti siirtohintaa verkkoyhtiön pussiin.

Kun verkkoyhtiöiden valtiollistamisen hinta, noin 10 miljardia välittyi poliitikoille, muuttui muun muassa Sipilän tavoite kohtuullisemmaksi.

Hän puhui valtion omistajuudesta verkkoyhtiömarkkinoilla vain siinä tapauksessa, että tarjoutuisi mahdollisuus ostaa joitakin vapaaseen myyntiin tulevia yhtiöitä.

Muutoin hallituksen työkalupaketissa voisi olla sääntelytoimia, joilla jatkuvia hinnankorotuksia voitaisiin hillitä.

Yksi keino olisi lieventää yhtiöille langetettua sähkön toimitusvarmuusvelvoitetta kaukaisemman haja-asutusalueen osalta. Näillä alueilla voitaisiin jättää muun muassa kaapelointeja tekemättä turvautuen vanhoihin ilmajohtoihin.

Siirtovarmuus ei toteudu

Haja-asutusalueella toimiva kuluttaja on "niellyt" kohoavat siirtohinnat sillä lupauksella, että maakaapeloinnin jälkeen sähkökatkot jäävät historiaan.

Heinolan Paasossa on tullut todistetuksi, ettei tämäkään välttämättä pidä paikkaansa. Paasolaiset maksavat korotettua siirtohintaa, mutta sähkön toimitusvarmuus on jopa heikentynyt.

– Tuntuu, että katkot ovat kaapeloinnin jälkeen pikemminkin lisääntyneet. Saanto korkeammasta siirtohinnasta on meillä puhdas nolla, toteaa alueella asuva Jouko Rajajärvi.

Rajajärvi patistaakin puolueita yhdistymään asiassa ja nostamaan kohtuuttomien siirtohintojen hillinnän hallituskysymykseksi.

– On outoa, että näin merkittävässä asumiskustannuksiin vaikuttavassa kysymyksessä verkkoyhtiöille jätettiin iso korotussauma, vaikka puhuttiin hintakatosta. Jos tämä ei vaadi puolueiden lupaamaa eriarvoisuuden kasvun hillintää, niin mikä, Rajajärvi kysyy.

Pääosin käyttämättömänä olevan vapaa-ajan asuntonsa osalta Rajajärvi on jo ryhtynyt äärimmäiseen toimeen.

– Irtisanoin koko sähköliittymän. Syy oli juuri se, ettei sähköpiuhassa ollut lainkaan liikennettä, mutta verkkoyhtiön laskut tipahtivat silti postiluukkuun säännöllisesti.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat