Uutiset

8-luokkalaiset saivat kurkistaa tuttujen yritysten kulisseihin

Lyseonmäen koulun työelämäpäivässä kuultiin uratarinoita ja vierailtiin kahdessa yrityksessä.

Annika Toivonen, Teemu Korhonen ja Onni Niemi pääsivät torstaina yritysvierailuille Mittametalliin ja Wiittaan. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Heinolan Lyseonmäen koulun 8-luokkalaisilla oli torstaina tulevaisuuden työelämään painottuva teemapäivä. Jokainen luokka kuuli neljän paikallisen yrittäjän tai oman alansa asiantuntijan uratarinan ja vieraili kahdessa yrityksessä, Mittametalli oy:ssä ja Wiitta oy:ssä.

Koulun oppilaat Onni Niemi, Teemu Korhonen ja Annika Toivonen pitivät päivää antoisana ja ajatuksia herättävänä. Parhaiten heille oli jäänyt mieleen tuttujen yritysten, kuten ravintola Kusmikun Miku Leppälän ja K-kauppias Mikko Hallikkaan esitykset.

– Tavallisesti näissä liikkeissä tulee käytyä vain asioimassa, mutta nyt saimme kuulla, mitä oikeasti tapahtuu kulissien takana. Kusmikun yrittäjältä oli kiva kuulla, miten hän oli tehnyt omaa juttuaan, sanoivat Niemi ja Korhonen.

Annika Toivoselle oli jäänyt mieleen kauppias Hallikkaan toteamus, että pienellekin paikkakunnalle mahtuu monenlaista yrittäjyyttä.

– Tämä oli opettavaista oman tulevaisuuden kannalta. Saimme erilaista tietoa kuin normaalien koulutuntien aikana voi saada, hän totesi.

Omat tulevaisuuden suunnitelmat ovat Niemellä ja Toivosella vielä auki, Korhosta kiinnostaa mahdollisesti liikunta-ala.

Kaukainen päämäärä motivoi opiskelemaan

Tekniikan tohtori Ilona Torniainen puhui nuorille muun muassa haaveammatistaan eli tähtitieteilijän työstä sekä työn ja perheen yhdistämisestä. Hän korosti, että elämässä voi päästä mihin vain, mistä on kiinnostunut, kun jaksaa tehdä töitä sen eteen.

– Matematiikka ei ollut lempiaineeni vielä alakouluvuosina, mutta oivalsin, että jos haluan tähtitieteilijäksi, minun täytyy keskittyä matematiikkaan ja fysiikkaan. Kaukainen päämäärä antoi koulunkäyntiin motivaatiota, hän kertoi.

Jos ammatinvalinta ei ole vielä selvillä, Torniaisen mukaan ei ole syytä huoleen.

– Jotkut keksivät vasta 30–40-vuotiaina, mitä haluavat tehdä työkseen.

Torniainen väitteli tekniikan tohtoriksi kvasaareista vuonna 2008, jolloin hänen keskimmäinen lapsensa oli vauva. Perhe oli jo aiemmin muuttanut takaisin Heinolaan, vaikka työpaikka sijaitsi fyysisesti Kirkkonummella.

Tällä hetkellä Torniainen työskentelee Puolustusvoimilla logistiikan tietojärjestelmien kehittämispäällikkönä Helsingissä. Hänen tehtävänään on muun muassa suunnitella tekoälyn ja pilvipalvelujen käyttöönottoa.

– Heinolasta voi ponnistaa kauas, palata takaisin ja tehdä kunnianhimoista uraa. Kun te olette työelämässä, asuinpaikka ei määrittele sitä, missä asiantuntijatöitä voi tehdä. Olen itsekin tehnyt paljon etätöitä omalta kotisohvalta, hän sanoi nuorille.

Torniainen kertoi, ettei ole koskaan ole kokenut sukupuolesta johtuvaa syrjintää.

– Minua ei ole missään vaiheessa tytötelty. Asiantuntijuus on tuonut arvostuksen työtäni kohtaan.

Työn syrjään pääsee monien väylien avulla

Toista kertaa järjestetty työelämäpäivä on haluttu suunnata juuri 8-luokkalaisille, jotka päättävät vuoden kuluttua, mitä tehdä peruskoulun jälkeen. Oppilaanohjaaja Tarja Kauhalan mukaan ikäluokka kaipaa tukea omaan ammatinvalintaan jo tässä vaiheessa.

Ensimmäisen opiskelupaikan valinta ei hänen mukaansa enää nykyään tarkoita sitä, että samassa ammatissa työskennellään työuran loppuun asti.

– Moni yrittäjä halusi viestittää nuorille, että työn syrjään voi päästä kiinni moninaisten väylien avulla. Jo ensimmäinen tet-harjoittelupaikka voi avata mahdollisuuden uusiin työtehtäviin, sillä harjoittelun aikana työnantaja saa ensivaikutelman nuoresta.

Lyseonmäen koulu on jatkossakin kiinnostunut yhteistyöstä paikallisten yritysten kanssa ja etsii myös uusia kumppaneita.

Teemapäivä

Mahdollisuuksien Heinola

Mahdollisuuksen Heinola -teemapäivänä Lyseonmäen koulun 8-luokkalaisille esiteltiin tulevaisuuden työelämän mahdollisuuksia.

Koululla vierailivat yrittäjä Merja Hakala, kauppias Mikko Hallikas, Mittametallin toimitusjohtaja Jari Kolehmainen, opettaja ja kulttuurialan yrittäjä Antti Knuutila, ravintoloitsija Miku Leppälä, yrittäjä Niina Palmunen, tietojärjestelmien kehittämispäällikkö Ilona Torniainen, Heinolan yrittäjien puheenjohtaja Juha Tähkänen ja yrittäjä Henri Saari.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat