Uutiset

Luvattomasti laajennettu talo myytiin Hartolassa, ostaja sai hinnanalennusta käräjillä

Käräjäoikeus määräsi myyjän korvaamaan ostajalle 37 100 euroa, koska talon laajennusosa oli rakennettu ilman rakennuslupaa ja tarvittavaa pätevyyttä.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa kiinteistökauppaan, jonka kohteena oli hartolalainen luvattomasti laajennettu omakotitalo. Käräjäoikeuden perjantaina antaman tuomion mukaan myyjä määrättiin korvaamaan ostajalle 37 100 euroa hinnanalennuksena. Tuomion mukaan kumpikin osapuoli vastaa itse omista oikeudenkäyntikuluistaan.

Ostaja riitautti kaupan havaittuaan, että taloon oli tehty huomattava laajennus ilman rakennuslupaa ja tarvittavaa pätevyyttä. Ostajan mukaan talo oli myös myyty talviasuttavana, vaikka yläkertaa ei saanut pakkasella lämpimäksi puutteellisen eristyksen takia. Alun perin ostaja oli vaatinut myyjältä 66 500 euron hinnanalennusta sekä oikeudenkäyntikulujen korvaamista. Kiinteistökauppaan kuului talon lisäksi ulkorakennuksia, rantasauna, kahdeksan hehtaaria peltoa ja kymmenen hehtaaria metsää. Kauppahinta oli 268 000 euroa.

Rakennusteknisiä vaurioita kauttaaltaan

Käräjäoikeus katsoi, että hinnanalennukseksi riittää reilu puolet ostajan vaatimasta summasta. Käräjäoikeus perusteli ratkaisuaan sillä, että rakennusteknisistä virheistä huolimatta talon rakenteet eivät ole vaurioituneet. Oikeus ei ollut saanut näyttöä siitä, että rakenteista olisi löytynyt mikrobeja tai lahovaurioita.

Rakennusteknisiä virheitä olivat esimerkiksi liian lyhyt savuhormi sekä pesutilat ja sauna, jotka oli rakennettu ilman tarkempaa tietoa kosteuseristyksestä. Asiantuntija totesi virheelliseksi myös talon lattiarakenteen sekä laajennusosan seinä- ja yläpohjarakenteet. Yläpohjan rakenteet todettiin alimitoitetuiksi, minkä takia ne eivät laskennallisesti kestä vaadittuja kuormituksia.

Käräjäoikeus perusteli päätöstään hinnanalennuksen määrästä myös siten, että hinnanalennus ei voi olla suurempi kuin talon käypä arvo. Myyjä olisi kaupantekohetkellä halunnut, että talon arvoksi kirjataan kauppakirjaan vain 14 000 euroa. Se ei kuitenkaan sopinut ostajalle, joten merkintä sopimukseen jäi tekemättä. Ostaja kertoi olleensa käsityksessä, että talon arvo on yli satatuhatta euroa.

Talo oli puolet suurempi kuin rakennuslupa antoi myöten

Ostaja oli kaupantekohetkellä ja vielä sen jälkeenkin siinä uskossa, että talon laajennusosa olisi rakennettu vuonna 2008. Tosiasiassa näin ei ollut vaan laajennus oli tehty jo 1970-luvulla ja se oli remontoitu uudennäköiseksi vuonna 2008. Käräjille haastettu myyjä ei ollut tehnyt remonttia, vaan sen oli toteuttanut häntä edeltävä omistaja joka oli perinyt kiinteistön isältään.

Rakennusluvan puuttuminen ilmeni vasta sitten, kun asian oikeuteen vienyt ostaja kutsui Hartolan kunnan rakennustarkastajan tilakäynnille syyskuussa 2017. Tällöin ilmeni, että talon rakennuslupa oli vuodelta 1956 ja se oli osoitettu 56-neliöistä rakennusta varten. Laajennuksen jälkeen talon pinta-ala oli kasvanut 107 neliöön. Ostaja haki laajennukselle lupaa jälkikäteen, mutta rakennustarkastaja ei myöntänyt sitä vaan asetti laajennusosan käyttökieltoon.

Peltojen salaojitus oli tehty asianmukaisesti

Alun perin ostaja haki hinnanalennusta myös sen perusteella, että hän katsoi myyjän huijanneen häntä väittämällä peltoja salaojitetuiksi. Ostajan mukaan pellot eivät olleet salaojitettuja. Talon isältään perinyt entinen omistaja kertoi kuitenkin tehneensä pelloille omatoimisesti salaojituksen. Käräjäoikeus katsoi ojituksen toimivan, sillä paikallinen maanviljelijä oli vuokrannut peltoja useita vuosia viljelyskäyttöön.

Riitautettu kiinteistökauppa tehtiin Hartolassa marraskuussa 2016.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat