Uutiset

Idea edellä kehittämään Kylpylänpuiston aluetta

Hinnan osuus on vain 10 prosenttia tarjouskilpailun pisteytyksessä. Entinen kylpylän päärakennus vaatii laajaa remontointia.

Kuva: Sami Lettojärvi

Heinola hakee entisen kylpylän rakennuksille ja Malinin talolle uusia omistajia ja käyttötarkoituksia tarjous- ja ideakilpailulla.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset myydään tarjouskilpailulla siten, että pääpaino kilpailun pistetyksessä on toiminta-ajatuksella. Tarjousten pisteytyksessä hinnan osuus on kymmenen prosenttia. Konseptin ja laadun osuus on yhteensä 90 prosenttia, josta toiminta-ajatus on yksin 50 prosenttia, loput kokemusta, kunnostuksen laajuutta ja taloudellisia resursseja.

Kilpailulla etsitään etenkin sellaisia toimijoita, jotka näkevät alueessa mahdollisuuksia.

Tavoittelemme win-win -tilannetta. Elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä

Heinolan kaupungin elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä sanoo, että rakennuksille halutaan saada käyttöä sen sijaan että ne seisoisivat tyhjillään, kun kaupunki ei niitä itse tarvitse.

– Tavoittelemme win-win -tilannetta, jossa rakennusten ostajat pääsisivät hyötymään sijaintiin, ympäristöön ja myös matkailuun liittyvästä potentiaalista samalla kun kaupunki välttyy kiinteistöihin liittyvistä kustannuksista.

Mäkilän mukaan euromääräistä alarajaa ei kiinteistön tarjouskilpailussa ole. Kunnostusvelvoite rakennukselle on viiden vuoden kuluessa kaupasta/maa-alueen vuokrasopimuksen tekemisestä. Jatkoaikaa on kuitenkin mahdollista saada, jos esimerkiksi kaavoitus viivästyy.

Mäkilä sanoo, että kaupunki edesauttaa hankkeissa tarvittaessa monipuolisesti, mutta ei taloudellisesti.

– Kaupunki on mielellään tukena, tarvittiin apua sitten lupaprosesseihin, kaavoitukseen, elinkeinotoimintaan, palveluihin tai verkostoihin, kertoo Mäkilä.

Samankaltaisia ideakilpailuja järjestetään Mäkilän mukaan jatkuvasti eri puolilla Suomea. Joskus haetaan alueelle arkkitehtonisia ratkaisuja, joskus oleviin tiloihin yrittäjiä. Sellaisista on hyviä kokemuksia.

Teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen kertoo, että Heinolan tarjouskilpailua vastaava esimerkki jo käydystä ja toimivaan ratkaisuun johtaneesta kilpailusta löytyy Lahdesta. Siellä käytiin kaupungin omistaman rakennuksen myymisestä tarjouskilpailu, jossa huomioitiin ostohinnan lisäksi taloon esitetty toiminta-ajatus, kunnostuksen laajuus ja toimijoiden kokemus. – Lahdessa kaupunki teki talon myyntipäätöksen vuonna 2015. Yrittäjä on nyt kunnostanut talon ja siellä toimii tunnelmallinen kahvila-konditoria.

Kuivalainen muistuttaa, että ideakilpailuja on monentyyppisiä. Usein niissä on tavoitteena sekä keksiä vanhoille kohteille uusi arvokas käyttö sekä pohtia samalla lisärakentamisen mahdollisuuksia. Kilpailujen tyyppi voi olla esimerkiksi korttelisuunnittelukilpailu tai kaavoituksen kumppanuuskilpailu.

– Tällainenkin on käyty Lahdessa Möysän entisen paloaseman alueella.

Lahdessa tavoitteena oli suojella paloaseman päärakennus kaavalla. Samalla haluttiin tutkia alueelle osoitettavan rakennusoikeuden kokonaismäärää ja uusien kerrostalojen korkeutta kilpailun perusteella.

– Muita vastaavia kilpailuja on esimerkiksi Helsingissä entisen Lapinlahden sairaalan alueen ideakilpailu. Siellä kilpailuprosessi taitaa olla vielä meneillään, mutta varmasti hienolle alueelle saadaan aikaan myös toteutus.

Mäkilä kertoo, että jo nyt kiinnostusta molempiin kilpailuihin on ollut. Kampanjanäkyvyyden myötä niihin odotetaan hyviä ehdotuksia.

Kuntotutkimuksessa lukuisia toimenpide-ehdotuksia

Myynnissä olevista entisen kylpylän päärakennuksesta, kuivahoitorakennuksesta ja samassa korttelissa sijaitseva asuinrakennuksesta sekä Malinin talosta (entinen Maaherran kadun päiväkoti) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla kuntotutkimukset, valokuvia, piirroksia sekä karttoja.

WSP Finlandin tekemässä entisen kylpylän päärakennuksen kuntotutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää rakenteiden sekä osittain talotekniikan kuntoa, toteutustapaa ja mahdollista korjaustarvetta.

Tutkimuksen havaintojen mukaan perusmuuria vasten ei ole asennettu kosteuseristystä, ikkunoiden vesipellitysten kallistukset ovat päosin puutteellisia ja kattoläpivientien pellityksien liitoskohdat ovat paikoin huonokuntoisia.

Toisen kerroksen välipohjarakenteiden rakennustarkastuksessa kerättiin puru- ja kutterilastueristeestä materiaalinäyte, jossa esiintyi kosteuden aiheuttamaan aktinomykeettikasvua eli sädesientä.

LVI-järjestelmiä koskevassa raportinosassa mainitaan rakennuksessa käytössä ollut ilmalämpöpumppu, jonka ulkoyksikkö on asennettu ullakkotilaan. Raportin mukaan se voidaan määritellä suljetuksi tilaksi, johon ulkoykisön sijoittamista ei suositella. Lisäksi ulkoyksikön kondenssiveden poistosta ei ole huolehdittu.

Tutkimuksessa toimenpide-ehdotuksia on pitkä lista. Jo pelkästään sähkö- ja tietoteknisten järjestelmien osalta käy ilmi, että uusittavaa on paljon. Muun muassa ulkopintojen valaisimia, sisävalaisinjärjestelmää sekä merkkivalojärjestelmää suositellaan uusittaviksi.

Kylpylän päärakennus

Korjaustoimenpiteitä pitkä lista

Entinen kylpylän päärakennus on täysitiilirunkoinen ja valmistunut vuonna 1931.

Se on toiminut muun muassa kirjastona ja koulutiloina.

Kaukolämmön alajakokeskuksen uusiminen akuuttien vuotojen ja keskimääräisen teknisen käyttöiän päättymisen takia.

Käytöstä poistettujen tuloilmalämmittimien purkaminen.

Tulevien peruskorjausten yhteydessä termostaattisten patteriventtiileiden lisääminen.

Vesi- ja viemärikalusteiden kokonaisvaltainen uusiminen seuraavan peruskorjauksen yhteydessä.

Kattosadevesijärjestelmän uusiminen/parantaminen.

Rännikaivojen lisääminen tarvittavilta osin, syöksytorvien ja kourujen uusiminen/korjaus.

Sadevesijärjestelmän uusiminen suurempien peruskorjausten yhteydessä tai kuntotutkimus tarvittaessa.

Perusvesipumppaamon uusiminen.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat