Uutiset

Tornien taisto käytiin hyytävässä säässä – lintujen muutto pysähtyi kylmän purkaukseen

Noin 330 lintutornissa havaittiin lauantaina kaikkiaan yli 200 eri lajia. Heinolan Rajavuoren torni oli yksi Itä-Hämeen osallistujista.

Tuore Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen jäsen Jenni Seppänen kiikaroi taivaalle. Kuva: Sari Asikainen

Ensimmäisenä petolinnun huomaa Olli Vuori. Heinolan lintutarhan hoitajan harjaantunut silmä erottaa puiden latvojen tasalla liitelevän merikotkan.

Tunnelma Rajavuoren lintutornissa sähköistyy hetkessä. Suurin osa väestä on kavunnut torniin jo aamuviiden pikkupakkasessa, mutta tarkkailijoiden liikkeissä ja eleissä ei ole merkkejä väsymyksestä, kun jokainen pyrkii saamaan kotkasta näköhavainnon.

– Merikotka on tämän alueen uusimpia pesimälajeja. Alueella on yksi varmistettu pesimäpaikka ja pari epäilyä, Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen (PHLY) puheenjohtaja Tapani Saimovaara kertoo.

Saimovaaran mukaan uljaan, rauhoitetun lajin tulevaisuudesta ei tarvitse enää olla huolissaan. Toisin oli 1970-luvulla, kun huonoimpina vuosina syntyi vain muutamia merikotkan poikasia.

– Kanta saatiin ruokinnalla elpymään, Pekka Niemelä lisää.

Kaukoputkella ehtii nähdä vilauksen taivaalla liitelevästä merikotkasta. Lintu on Rajavuoren lintutornille kokoontuneen joukkueen 43. lajihavainto tämän vuoden Tornien taistossa.

Konkari Olli Vuorelta Jenni Seppänen sai hyviä vinkkejä. Kuva: Sari Asikainen

Aamun tunnit ratkaisevat

On käynnissä BirdLife Suomen 26. kerran järjestämä Tornien taisto. Rajavuoren tornin lisäksi kisassa on mukana noin 330 lintutornia, joissa hytistään kisapäivänä kylmemmissä oloissa kuin koskaan aiemmin.

Toukokuun alussa järjestettävän leikkimielisen kisan tarkoituksena on havainnoida lintutornissa mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla tehdään lintuharrastusta tutuksi, ja kerätään osallistumismaksuilla varoja lintujensuojelutyöhön.

Aamun kolme ensimmäistä tuntia ovat kisan kannalta ratkaisevat, Vuori tietää.

– Viime vuonna tulos oli 64 lajia. Nyt näyttää pahasti siltä, että viime vuoden tuloksesta jäädään. Linnut eivät liiku vaan säästävät energiaa. Hyönteiset eivät liiku, joten linnuille on tarjolla vain vähän ravintoa, Saimovaara lisää.

Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Saimovaara oli varusteisiin kuului kiikareiden ohella myös kaukoputki. Kuva: Sari Asikainen

Lintujen kevätmuutto eteni vappuun saakka rivakasti, ja varhaisimmat muuttajat ovat jo ehtineet aloittaa pesintänsä.

Sään äkillinen viileneminen keskeytti muuton, ja Päijät-Hämeen pelloilla odottelee Saimovaaran mukaan muun muassa tuhansia hanhia säiden lämpenemistä, jotta ne voivat jatkaa matkaansa.

– Ne eivät lähde lumihankien keskelle vaan tankkaavat täällä pesintää varten.

Ensikertalainen sai vinkkejä

Tarkkailijoiden energiavarastoista on aamun aikana pitänyt huolta Kuusakoski, jonka jätteenkäsittelyalueella lintutorni sijaitsee. Makkarat, mehu ja kahvi on otettu ilolla vastaan.

– Tämä on ihan huippuhuollettu torni, Vuori hymyilee.

Kuusakoski piti huolta tarkkailijoiden ruokahuollosta. Jenni Seppänen ja Tapani Saimovaara ilahtuivat lämpimistä makkaroista. Kuva: Sari Asikainen

Kuusakosken ja lintuharrastajien yhteiselo on sujunut Saimovaaran mukaan hyvin. Asikkalalainen kertoo viihtyvänsä Heinolan tornilla.

– Täällä on leppoisa meininki, homma ei ole tiukkapipoista, Saimovaara hymyilee.

Ensimmäistä kertaa Rajavuoren lintutornin tunnelmasta ja upeista näkymistä on tullut nauttimaan heinolalainen Jenni Seppänen.

– Sain pojalta joululahjaksi PHLY:n jäsenyyden. Olen nyt ihan hurahtanut tähän lintutouhuun, Seppänen naurahtaa.

Seppänen käyttää tilaisuuden hyväkseen ja kyselee aktiivisesti vinkkejä kokeneemmilta lintuharrastajilta.

– Pienten lintujen tunnistaminen on kaikkein haastavinta. Apua tunnistukseen saa hyvin myös lintuaiheisilta Facebook-sivuilta, Seppänen tietää.

Seuraava lintuihin liittyvä hankintakin muhii jo mielessä.

– Pitäisi varmaan hankkia tuollainen kaukoputki.

Tulokset

Kolme tornia yli sadan lajin

PHLY:n alueelta lauantaiseen Tornien taistoon osallistui ennätykselliset 13 tornia: kolme tornia Lahdesta ja Orimattilasta, kaksi tornia Heinolasta ja Hollolasta sekä tornit Hartolasta, Mäntyharjulta ja Padasjoelta.

Lähes kaikki alueen tornit tekivät historiansa kehnoimman tuloksen. Padasjoen Nyystölänlahti kuitenkin paransi ennätystään ja oli alueen paras torni 76 lajihavainnolla.

Itä-Hämeessä paras tulos oli Heinolan Rajavuoren tornin 44 lajihavaintoa. Hartolassa Haran lintutornilla havaittiin 42 eri lajia ja Heinolan Nyynäistenlahdella 35 lajia.

Itä-Hämeestä kisaan osallistuttiin myös Joutsassa Kirveslammen lintutornilla, missä saldoksi saatiin 25 lajia.

Mynämäen Vasikkahaan, Espoon Villa Elfvikin sekä Helsingin Hakalanniemen torneista havaittiin 101 lajia. Viime vuonna paras tulos oli 116 lajia.

Tapahtuman aikana torneista havaittiin kaikkiaan yli 200 eri lajia.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat