Uutiset

Matti Malinen haluaisi muuttaa uudesta kotikaupungistaan vain yhden asian – "Heinolan nimeksi sopisi Hienola"

Puolet elämästään Ruotsissa asunut Matti Malinen on vaikuttunut Heinolan kauneudesta. Energia-alan ammattilainen kehittäisi kaupungin verkkoyhteyksiä.

Matti Malinen on ihastunut Heinolan kauneuteen ja luonnonläheisyyteen. Kaupunki on hänelle ennestään tuttu, mutta Harjupaviljongin hän löysi vasta hiljattain. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Vasta muutaman viikon Heinolassa asunut Matti Malinen haluaisi muuttaa uudesta asuinpaikastaan vain yhden asian – kaupunki on hänen mielestään niin hieno, että sen nimeksi sopisi vallan mainiosti Hienola.

– Lähdin toisesta hienosta kaupungista, mutta Heinola on vielä hienompi, toteaa Malinen. Kaupungin kauneus on tehnyt mieheen vaikutuksen, vaikka ei edellinen kotikaupunkikaan ollut huono – 36 000 asukkaan satamakaupunki Ruotsin Västervikissä Itämeren rannalla tunnetaan idyllisenä kalastusparatiisina.

Malinen halusi kuitenkin palata synnyinmaahansa, koska kaipasi muutosta elämäänsä tärkeän ihmissuhteen päätyttyä.

– Vanhemmillani oli kesämökki Rutalahdessa, joten Heinola on minulle tuttu kaupunki. Olen silti löytänyt täältä paljon uusia upeita paikkoja, joista en ole aiemmin tiennyt, kuten Vesitornin ja Harjupaviljongin. Olen veneilyihmisiä, joten halusin asumaan vesistön lähelle, hän kertoo.

Olen löytänyt täältä paljon uusia upeita paikkoja, joista en ole aiemmin tiennyt. Heinolaan muuttanut Matti Malinen

Kiinnostavat työtehtävät veivät mennessään

Helsingissä syntynyt Malinen on asunut puolet elämästään Ruotsissa. Hän lähti Tukholmaan opiskelemaan ekonomiksi vuonna 1977 ja suunnitteli palaavansa Suomeen heti valmistuttuaan, mutta mielenkiintoiset työtehtävät energia-alalla ja markkinoinnissa veivät mennessään. Hän työskenteli Tukholmassa Vattenfallilla Tukholman alueen sähkölaitoksissa yli 20 vuoden ajan.

Vuonna 1997 Malista pyydettiin palaamaan Suomeen, tuulivoimaan erikoistuneen Pohjolan Voiman tytäryhtiön Innopowerin palvelukseen. Hän asui Suomessa kuusi vuotta, mutta päätti palata Ruotsiin perhesyistä vuonna 2003. Viimeiset 15 vuotta hän on asunut Västervikissä, jossa hänen vastuullaan oli kahden kunnan energia-asioiden hoito.

Verkkoyhteyksissä kehittämisen paikka

Energia-alaan ja markkinointiin painottuvan työkokemuksensa pohjalta Malinen näkee Heinolassa tärkeän kehittämisen paikan, vaikka painottaa, ettei halua astua kaupungin markkinoinnista vastaavien varpaille. Heinola olisi hänen mielestään vetovoimainen paikka IT-alan osaajille, mutta heille tulisi olla tarjolla asuntoja ja työtiloja, joissa on etätyön mahdollistavat verkkoyhteydet.

Malisen vuokrakerrostaloasunnossa Heinolassa ei ole minkäänlaista laajakaistaverkkoa. Västervikissä siirryttiin kuitukaapeliaikaan jo pari vuotta sitten.

– Suomi ei ole panostanut Ruotsin lailla kuitukaapeliyhteyksiin. Ruotsissa 95 prosenttiin talouksista saadaan toimiva kuitukaapeliyhteys ensi vuoden aikana. Suomessa panostetaan kyllä 5G-teknologiaan, mutta mielestäni se ei vielä riitä. Verkko kuormittuu nopeasti, jos samassa taloudessa käytetään samaan aikaan esimerkiksi internet-yhteyttä ja suoratoistopalveluja, hän toteaa.

Malisen mukaan Ruotsissa oli käytäntönä, että kaapeleiden asennusten yhteydessä jätettiin maahan yksi tyhjä putki. Näin ei tarvinnut kaivaa koko katua auki, jos alueelle haluttiin myöhemmin tuoda nopeampia yhteyksiä.

Heinolasta löytyy laatua asumiseen

Heinola voisi Malisen mukaan kiinnostaa asuinpaikkana niitä pääkaupunkiseudulla työskenteleviä ihmisiä, jotka kaipaavat laatua asumiseen.

– Samaan hintaan voi asua Heinolassa omakotitalossa kuin yksiössä Helsingin Kannelmäessä, hän vertaa.

Heinolan sijainti myötävaikutti myös hänen omaan muuttopäätökseensä. Yksi hänen tyttäristään asuu Helsingissä, ja Lahden kulttuuripalvelut ovat lähellä.

– Myös Heinolan kesäteatterissa kävijöille voisi markkinoida kaupunkia mahdollisena asuinpaikkana, hän ehdottaa.

Matin valinnat

Parasta Heinolassa

1. Sijainti. Heinolasta on hyvät yhteydet minulle tärkeisiin paikkoihin.

2. Liikunta ja urheilu. Ulkoilen mielelläni rantareiteillä. Odotan pääseväni hiihtämään ja katsomaan jääkiekko-otteluita.

3. Luonto. Pidän erityisesti kaupungin puustosta, etenkin Suomen suurimmasta poppelista.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat