Uutiset

Kivijalkakauppiaiden ukaasi päättäjille

Keskustan kehittämiselle pitkäjänteinen hankeohjelma ja budjetti ennen Prisma-päätöstä.

Heinolan torikeskustan kauppiaat ja kiinteistönomistajat vaativat kaupungilta pikaisia toimia Heinolan keskustan kehittämiseksi.

Osuuskauppa Hämeenmaan kaavailema ohitien hypermarket tuo uhkatekijän keskustan liikkeiden elinvoimalle.

Itä-Häme jututti kymmentä yrittäjää, joista suurin osa ei halunnut kommentoida Prisma-kysymystä julkisesti.

– Otanpa kantaa puolesta tai vastaan, aina osa asiakkaista suuttuu, eikä se tee hyvää liiketoimille, eräs heistä totesi.

Lupaukset keskustan elinvoiman lisäämisestä ovat tuoneet vain kosmeettisia uudistuksia, niitäkin pala palalta, pienellä budjetilla ja tuskastuttavan hitaasti.

– Kadut saadaan kuntoon, mutta eihän se enää meitä pelasta. Keskustan elinvoiman kohentamiselta puuttuu pitkä 6jänteinen hankesuunnitelma, budjetti, tahtotila ja veturi, tiivistää Urheilu-Kontin yrittäjä Ilkka Kukkonen.

Kukkonenkaan ei ota suoraa kantaa siihen tulisiko Prisma rakentaa vai ei.

– Päättäjät ottavat vastuun ja kantavat seuraukset tulevaisuudesta. Keskusta kuitenkin tarvitsee apua heti. Ei riitä, että toimet aloitetaan sitten, kun Prisman mahdolliset vaikutukset ovat käsillä.

Keskustan kehittämiselle on kiireinen pakko tuli Prisma tai ei. Kukkonen aloittaisi asuntohankkeista.

– Senioriasumista, pienasuntoja tai yhteisöasumista jollakin uudella mallilla. Myös ydinkeskustan rantoja pitäisi voida kaavoittaa asumiseen. Kun saadaan elämää, seuraa kaupallinen tarjonta perässä.

Euronics Pekkala -kodintekniikkaliikkeen kauppias Jukka Pekkala näkee useita skenaariota Prisma-asiassa.

– Voin katsoa vaikutuksia oman yrityksen näkökulmasta, laajemmin heinolalaisten kuluttajien näkökulmasta tai koko Heinolan markkinoinnin näkökulmasta. Kun ei ole kristallipalloa, ei tiedä mikä niistä on oikea.

Pekkalan mukaan Prisma ei ole ainoa haaste.

­ Kilpailutilannetta muuttaa Prismaakin enemmän verkkokauppa, joka pakottaa miettimään mitä voisi tehdä paremmin. Akuutti uhka on myös itähämäläisten ostovoiman pako Lahteen.

– Ostopaon tulppaamiseksi tarvitaan kauppiaiden ja keskustan ihmisten yhteisiä toimia, tuli Prisma tai ei. Tulisi tiedostaa yhteinen uhka ja kirkastaa paikallisen ostamisen hyödyt.

Vaakalaudalla on myös kaupungin imago.

– Yrittäjänä tuntuisi pahalta sanoa, ettei Heinolaan saa tulla yrittämään. Yrittäjäystävällisen imagon luomiseen on syydetty paljon verorahoja. Kun iso yritys vihdoin on tulossa, sanotaanko nyt ei?

Pekkalakin haluaisi ison päivittäistavarakaupan keskustan veturiksi.

– Pitäisi kuitenkin repiä kortteleittain kauniita rakennuksia maan tasalle tavaratalon ja parkkialueiden tieltä. Onko järkeä tai edes mahdollista?

Keskustassa useita kiinteistöjä hallinnoiva Eino ja Marjatta Kollin säätiön asiamies Esko Kolli suree tyhjiä liiketiloja.

– Vuokralaiset vaihtuvat, vuokratasot laskevat ja kiinteistöjen ylläpito vaikeutuu. Prisma ohitien varressa ei se ainakaan käännä kurssia ylös päin.

Myös Kolli heittää haasteen kaupungille.

– Kaupungilla olisi käytössä lupiin, taksoihin ja normeihin liittyviä joustoja, jos vain haluttaisiin. Vaikka Heinolan olemassaolo on kiinni keskustan kohtalosta, en ole huomannut että asia erityisemmin liikuttaisi.

Kun konttoreita ja liiketiloja muunnetaan asunnoiksi törmätään ristiriitaan juhlapuheiden ja käytännön välillä.

– Kaupunkia kiinnostaa rahastaminen, kun olisi mahdollista rakentaa kannustimia ja laittaa taloyhtiöt kiinnostumaan uudistuksista.

Kolli ehdottaa helpotuksia autopaikkavelvoitteisiin, liittymismaksuihin, maankäyttömaksuihin ja rakentamisen lupamaksuihin. Myös lupa-asioille voisi luoda oikoteitä hankkeiden avulla.

Kultakumppaneiden yrittäjä Pentti Piiroinen ei usko liiketoimintansa olevan suoraan Prisman tulilinjalla.

– Ei se yhtään lohduta, jos liikehuoneistot vieressä tyhjenevät. Silloin Prisma olisi mutkan kautta kuolinisku keskustalle.

Jos keskustan yritysten määrä putoaa alle kriittisen rajan, tarkoittaa se väistämättä liikekeskittymän vetovoiman putoamista.

– Uskon, että tämä vanha pelko on taustalla ja syy siihen, että Prismaan suhtaudutaan epäilleen, hän tiivistää.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat