Uutiset

Yritysten tarjonta tunnetuksi Sysmän yritysryhmähankkeilla

Zip-Sisustuksen Jutta Ekholmilla on myynnissä Sysmä-aiheisia tuotteita. Ekholm ja Marko Helminen osallistuivat Juri Niemisen vetämään yritysryhmähankkeen tiedotustilaisuuteen. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Yritysryhmähankkeiden tiedotustilaisuudessa Sysmässä tiistaina nousi vahvasti esille Sysmän tuotteistaminen, ja ideoita riitti.

Zip-Sisustuksen Jutta Ekholm ja Maatila Mummolan Marko Helminen innostuivat muiden paikalla olleiden yrittäjien tavoin hankkeiden tuomista mahdollisuuksista.

Tuotteistus kannattaa

Jutta Ekholm on omassa yrityksessään tuotteistanut Sysmää. Muun muassa Sysmä-aiheiset tarjottimet, kangaskassit ja leikkuulaudat menevät kuin kuumille kiville.

Omarahoitusosuus on vain 25 prosenttia, joten ehdottomasti kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen. Sysmän kunnan elinvoimatyön konsultti Juri Nieminen

Nyt hänellä on työn alla pellavainen kangas, jossa esille tulee Sysmän tunnetuimpia rakennuksia, Pyhän Olavin keskiaikaisen kivikirkon ja Teatteritalon lisäksi joitakin kartanoita.

– Minulla on piirustukset ja aihio työpöydälläni. Pellavakankaaseen näitä rakennuksia on sommiteltu niin, että niistä on mahdollista tehdä vaikkapa käsipyyhkeitä ja laudeliinoja, Ekholm pohtii.

Maatila Mummolan yrittäjä Marko Helminen taas toivoo yritykselleen näkyvyyttä esimerkiksi mainoskylteillä, sosiaalisen median käytön parantamisella ja täsmäsuunnatuilla vaikkapa senioreille tai harrasteryhmille kohdennetuilla aktiivisilla tempauksilla.

– Meillä on upea luonto, jossa matkailupuolella voisimme vaikka järjestää ulkoilmatoimintaa jokaisena vuodenaikana, pohtii Helminen.

Hyviä kokemuksia

Tiedotustilaisuudessa nousi esille myös Sysmän ja Hartolan pyörämatkailuhanke, josta odotetaan potkua suunnittelun alla olevaan yritysryhmähankkeeseen. Sysmän Fysioterapian Heli Flinkin mukaan pyörämatkailussa on potentiaalia.

– Näen pyörämatkailun tulevaisuuden alana ja voisin ajatella järjestäväni vaikkapa lihashuoltoa pyöräilijöille. Sysmässä on paljon eläkeikäistä väestöä ja heille voisi suunnata jotain uutta liikunnan saralla, pohtii Flink.

Taina Blomqvist Tervalepikon Torpista on hankkeissa jo konkari, ja hän toi tilaisuuteen kokemuksen ääntä. Blomqvistin mukaan hankkeen budjetoinnissa on oltava realisti, sillä usein budjetointi tehdään alakanttiin. Opintomatkat ovat erityisen antoisia.

– Olen jollekin opintomatkalle voinut osallistua, ja niillä saatuja kokemuksia on hyvä verrata omaan toimintaan. Tietyllä tavalla saa perspektiiviä, miten matkailuasiat konkretisoituvat muualla, tarkentaa Blomqvist.

Taina Jokinen toi pohdittavaksi luonnon. Jokisen mukaan esimerkiksi ulkona nukkumisen mahdollisuuksia voisi käyttää yhtenä valttina matkailun lisäämiselle.

Kunta vetoapuna

Sysmän kunnan elinvoimatyön konsultti Juri Nieminen kertoo, että tilaisuuden tarkoitus oli kartoittaa hankkeen puitteissa kehitettäviä uusia innovaatioita. Yritysryhmähankkeet ovat hyvin rahoitettuja, sillä Niemisen mukaan ulkopuolista rahaa on saatavana jopa 75 prosenttia.

– Omarahoitusosuus on vain 25 prosenttia, joten ehdottomasti kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen, kehottaa Nieminen.

Hankkeiden hakuaika on toukokuun loppuun, ja niitä tulee hallinnoimaan Sysmän kunta. Yrittäjien osuudeksi jää suunnitella omat toiveensa kehittämiselle niin, että hankkeissa mukana olevat yritykset luovat itselleen yhden yhteisen tekijän.

Muuten yritykset voivat tehdä omat suunnitelmansa. Yritysryhmähankkeessa voi olla 3–10 yritystä.

– Mukaan ehtii vielä. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä suoraan minuun ja nopeasti, kehottaa Nieminen.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat