Uutiset

Maanviljelijöille takatalvi sateineen tuli tavallaan tarpeeseen

Toukotyöt pääsemässä tehovaiheeseen lähipäivinä tai viimeistään äitienpäivän jälkeen.

Anssi Parikka kyntää peltoa, jolla viljellään lampaiden ravinnoksi tarkoitettua nurmea. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Poikkeuksellisen lämmin ja vähäsateinen huhtikuu ehti huolestuttaa itähämäläisiä maanviljelijöitä, joilla on vielä tuoreessa muistissaan vuoden takaiset toukokuun helteet. Viimeviikkoinen takatalvi räntäsateineen tuli tavallaan tarpeeseen.

– Ehdin jo olla huolissani, tuleeko koko keväästä yhtä kuiva kuin viime vuonna tähän aikaan, mutta onneksi näin ei näytä tapahtuvan. Toukokuun alun sateet sulattivat sopivasti viimeisetkin lumet pois pelloilta, toteaa MTK Heinolan puheenjohtaja Pia Parikka.

Pohjois-Heinolan rajavyöhykkeellä sijaitsevat pellot ovat Parikan mukaan valmistuneet kylvökuntoon epätasaisesti. Kuivimmat alueet ovat olleet todella kuivia, kun samaan aikaan osa pelloista on ollut vielä lumen peittämiä.

– Jotkut tilat ovat jo saaneet kylvöt tehtyä, mutta nyt alkaa näyttää siltä, että toukotyöt pääsevät täälläkin toden teolla tehovaiheeseen, Parikka arvelee.

Jos sadetta on tullakseen, sen olisi hyvä tulla nyt. Kasvintuotannon ja talouden asiantuntija Riitta Savikurki

Parikan omalla tilalla lampaiden laskua laitumelle jouduttiin takatalven takia lykkäämään, mutta peltotöitä pystyttiin jatkamaan. Viilentynyt sää ei esimerkiksi estänyt lampaanlannan levitystä pelloille.

Tilalla viljellään luomuvehnää ja lampaiden ravinnoksi tarkoitettua nurmea. Nurmimaan täydennyskylvöjä on jo päästy tekemään.

– On tärkeää, että täydennyskylvö tehdään silloin, kun maassa on vielä riittävästi kosteutta, sanoo tilan isäntä Anssi Parikka.

Takatalvi ei päässyt yllättämään myöskään Tuomo Liukkosta, joka viljelee Hartolassa vehnää, ohraa, kauraa ja rypsiä.

– Huhtikuu oli niin lämmin, että pääsin kylvämään aiemmin kuin koskaan. Jatkan peltotöitä vasta ensi viikolla, koska viikonvaihteeseen on luvattu sateita. Vesi on tarpeen, muttei kuitenkaan parhaimpaan kylvöaikaan, Liukkonen sanoo.

Peltoja muokataan viljelykuntoon

Monella itähämäläisellä tilalla muokataan parhaillaan peltoja viljelykuntoon ja kerätään pois kivisatoja, sanoo kasvintuotannon ja talouden asiantuntija Riitta Savikurki Pro Agria Etelä-Savosta. Hänen mukaansa muutaman millimetrin sateet toukokuun alussa olivat viljelijöiden kannalta hyvä asia, sillä viime syksyn jäljiltä maaperässä on melko niukasti kosteutta jäljellä.

Vuosi sitten huhti-toukokuun vaihteessa maaperä oli kosteampi kuin nyt, mutta toukokuun helle kuivatti pellot nopeasti.

– Itä-Hämeen ja Etelä-Savon avomaanviljelijät pääsivät aloittamaan kylvötyöt jo huhtikuussa. Pertunmaan alueella monet viljan viljelijät eivät ole vielä lähteneet pellolle. Yöpakkaset ovat saaneet monet lykkäämään kylvöä, mutta nurmia on jo lannoitettu ja pelloille on ajettu lietettä, hän sanoo.

Savikurjen mukaan toukotöillä ei ajallisesti ole vielä kova kiire.

– Jos sadetta on tullakseen, sen olisi hyvä tulla nyt. Uskoisin, että äitienpäivän tai viimeistään toukokuun 15. päivän jälkeen työt pääsevät kunnolla vauhtiin, hän sanoo.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat