Uutiset

Entisten nuorten illassa raikuu nauru ja laulu

– Kenen vuoro on toivoa, Heinolan raittiusyhdistyksen puheenjohtaja Saimi Kivilahti huudahtaa.

Ollaan Mustikkatuvalla, kerhohuoneessa Marjatiellä ja entisten nuorten lauluilta on juuri alkanut. Vaikka pöydän ääreen joudutaan hakemaan muutama lisätuoli, ei väkeä ole saapunut kevään viimeiseen kokoontumiseen aivan yhtä paljon kuin tavallisesti. Kivilahdella on arvaus syystä: Suomen ensimmäinen peli jääkiekon MM-kisoissa on alkanut samaan aikaan lauluillan kanssa.

Nyt seitsemättä kertaa järjestetyn lauluillan jälkeen pidetään pieni kesätauko ja seuraavan kerran kokoonnutaan laulamaan elokuun lopulla.

– Aloitimme iltojen järjestämisen joulukuussa 2017. Näitä on pidetty pari kertaa kuukaudessa, kertoo Kivilahti.

Yhdessä laulaminen ja muisteleminen ehkäisee dementiaa. Raittiusyhdistyksen puheenjohtaja Saimi Kivilahti

Vuonna 2001 perustettu Mustikkatupa on Mustikkahaan kohtaamispaikka ja toimintakeskus. Tuvalla järjestetään yhdessä alueen asukkaiden kanssa toimintaa ja tapahtumia, joihin jokaisella kävijällä on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua.

Heinolan raittiusyhdistys päätti alunperin järjestää lauluiltoja nuorille. Nuoriso ei kuitenkaan löytänyt Mustikkatuvan iltoihin, ja niinpä yhdistyksessä keksittiin kohdentaa illat entisille nuorille. Laulajia on riittänyt.

Heinolan raittiusyhdistys sai Jyränkölän Setlementin ylläpitämän Mustikkatuvan tilat käyttöönsä ilmaiseksi, ja valtakunnalliselta raittiusseuralta saadaan pientä avustusta ohjaajan palkkiota ja lauluillan tarjoiluja varten.

– Saamme avustusta myös Heinolan kaupungilta ja Päijät-Hämeen raittiuspiiriltä. Avustukset ovat toiminnallemme tärkeitä, sillä jäsenmaksuilla pystymme kattamaan aika vähän.

Kivilahti kertoo, että kun valtakunnallisessa raittiusseurassa kuultiin heinolalaisten järjestämistä illoista niin seurasta toivottiin, että myös muualla innostuttaisiin järjestämään vastaavia tapahtumia.

Jyränkölän Setlementin lauluvihkoja selataan illan aikana kiivaasti. Heinolan raittiusseura on pohtinut oman lauluvihkon kokoamista. Se ehkä helpottaisi laulujen etsimistä. Moni tosin pärjää ilman vihkoakin, kun lauletaan Vanhoja poikia viiksekkäitä.

Illan ohjelmassa on paitsi laulamista, myös tarinointia ja muistelua.

– Yhdessä laulaminen ja muisteleminen ehkäisee dementiaa, huomauttaa Kivilahti.

Pöydän ääressä moni sanoo myös virkistyvänsä yhteisissä laulutuokioissa. Se ei ole ihme, sillä laulun lisäksi tuvalla kaikuu tuon tuostakin nauru.

Tällä kertaa lauletaan ilman säestäjää, mutta toisinaan Jyränkölän vapaaehtoistyön kautta järjestyy säestäjäksi Antti Aronen.

– Helpompihan se on laulaa säestyksen kanssa, mutta nyt Antti ei päässyt tulemaan. Toivottavasti ensi kerralla sitten.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme