Uutiset

Heinolan Imjärven ufohavainto kiinnosti Ruotsissa asti

180-sivuinen raportti antoi ufoharrastajille uutta tietoa vuonna 1970 sattuneesta, Suomen tunnetuimmasta ufotapauksesta. Lasse Ahosella on työn alla kirja Heinolassa sattuneista selittämättömistä ilmiöistä.

Suomen tunnetuin ufohavainto, joka tehtiin Heinolan Imjärvellä tammikuussa 1970, kiinnosti ruotsalaisia tutkijoita enemmän kuin tähän saakka on tiedetty. Ufotutkimuksen harrastajat Lasse Ahonen ja Jarmo Laine ovat saaneet ruotsalaisesta arkistosta raportin, joka antoi tapaukseen perehtyneille miehille uutta tietoa aiheesta.

Lasse Ahonen on ollut mukana ufotutkimuksessa jo 1960-luvulta saakka. Jarmo Laine on seurannut erityisesti Imjärven tapahtumia 1970-luvulta lähtien, ja tunsi myös henkilökohtaisesti tapauksen päähenkilöt, Aarno Heinosen ja Esko Viljon.

Kahden hiihtäjän todistama outo valoilmiö herätti aikanaan paljon huomiota Suomessa ja maailmalla, ja sai myös Ahosen ja Laineen kiinnostumaan tapauksesta. Ahonen on kerännyt vuosien varrella Imjärven tapahtumiin liittyvää aineistoa, joka sisältää muun muassa yli 50 aihetta käsittelevää lehtileikettä.

Vaikka materiaalia on jo nyt paljon, he päättivät kääntyä vielä selittämättömiä ilmiöitä tutkivan ruotsalaisen AFU-arkiston (Archive For the Unexplained) puoleen. Miehet odottivat, että arkistossa saattaisi olla muutama aihetta käsittelevä dokumentti.

Saimme 180-sivuisen raportin, joka sisälsi yksityiskohtaisia selostuksia tapahtumien kulusta. Ufoharrastaja Lasse Ahonen

– Yllätys oli suuri, kun saimme 180-sivuisen raportin, joka sisälsi muun muassa yksityiskohtaisia, piirroksin kuvitettuja selostuksia tapahtumien kulusta sekä paikan päältä otettua valokuvamateriaalia, Ahonen kuvailee.

Arvostettu ufotutkija kävi paikalla

Raportista voi Ahosen mukaan päätellä, että ruotsalaiset tekivät tapauksen eteen paljon perusteellisempaa tutkimustyötä kuin suomalaiset kollegat. Paikan päällä oli vieraillut myös arvostettu ruotsalainen ufotutkija, vuonna 1989 edesmennyt K. Gösta Rehn.

– En osaa sanoa, mikä sai ruotsalaiset kiinnostumaan Imjärven ufohavainnosta. Tapauksen kiinnostavuutta on lisännyt se, ettei kyseessä ollut pelkkä näköhavainto. Hiihtäjille seurasi myös terveydellisiä ongelmia, joista toipuminen vei useita kuukausia ja joiden olemassaoloa ei voitu kiistää, Ahonen sanoo.

Hänen mukaansa alan harrastajat ovat listanneet Imjärven tapauksen maailman 10 merkittävimmän ufohavainnon joukkoon.

Suomessa harrastusluonteisesti ufotutkimuksesta kiinnostuneita on Ahosen mukaan tällä hetkellä noin 300. Harrastajia oli 1970-luvulla huomattavasti enemmän, mutta toiminta ei silloin ollut yhtä organisoitua kuin Ruotsissa.

Göteborgista pyydettiin 29 kyselykaavakkeita

Itä-Häme uutisoi 12.2.1970, että erikoisia valoilmiöitä ja ufoja tutkiva seura Göteborgista oli lähestynyt Heinolan vapaa-aikatoimintalautakuntaa. Seura oli lähettänyt ruotsinkielisiä kyselykaavakkeita tietyille henkilöille. Lautakuntaa pyydettiin suomentamaan kaavakkeet ja palauttamaan ne vastauksineen Ruotsiin.

Mitä asian tiimoilta tapahtui, ei ole tiedossa.

Kirja tekeillä 29 Heinolan ufotapauksista

Ahonen on kokoamassa omaa Heinolan ufotapauksia käsittelevää laajaa aineistoa yksiin kansiin tämän ja ensi vuoden aikana. Piilossa olevaa aineistoa on hänen mukaansa varmasti olemassa, joten hän toivoo paikallisten apua.

– Alueella on vuosikymmenien varrella tapahtunut lukuisa määrä muitakin outoja, selittämättömiä ilmiöitä. Toivoisin, että näitä tapahtumia nähneet tai niistä jotakin muistavat ihmiset ottaisivat minuun yhteyttä, hän sanoo.

Onko sinulla tietoa tai muistoja 1970-luvulla sattuneista oudoista ilmiöistä Heinolan seudulla? Ota yhteyttä lasse3@post.com tai 040 505 8871.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat