Uutiset

Pop up -museo vierailee vanhalla pankilla – "Museo voi olla muutakin kuin tuttu rakennus"

Terhi Pietiläinen esittelee julisteessa esiintyvää Kivalterin taloa ja yhteistaideteoksen materiaaleja. Kuva: Sanni Koivuniemi

Maanantaina torin laidalle entisiin pankin tiloihin avattu Museo pop up Pankki kutsuu sisään avoimin ovin. Heinolan kaupunginmuseo on syksyyn asti remontissa, mutta noin kuukauden ajan museointi on mahdollista pop up -muodossa.

Tyhjillään olleisiin tiloihin on tuotu kauniit vanhan ajan vihreät pöytäryhmät ja kangasjuliste Heinolan keskeisistä maisemista.

Pop up -museot ovat viime vuosina yleistyneet maailmalla ja ympäri Suomea. Heinolan kaupunginmuseollakin sellainen järjestettiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Nyt haluttiin kuitenkin kokeilla aivan uusissa tiloissa, kertoo museonjohtaja Terhi Pietiläinen. Museo on toteutettu yhteistyössä Marjatta ja Eino Kollin säätiön kanssa.

– Ajatuksena on se, että museo voi olla muutakin kuin se tuttu rakennus ja fyysiset tavarat siellä, Pietiläinen miettii.

Uusi perusnäyttely rakentuu

Kuukauden ajan museossa kerätään materiaalia tulevaan kaupunginmuseon perusnäyttelyyn. Kyse on ennen kaikkea vuorovaikutuksesta. Heinolalaiset voivat tuoda kuvia tai kertoa tarinoita kaupungin historiasta. Museossa on skannausmahdollisuus, joten kuvista ei tarvitse luopua. Työntekijät taltioivat mieluusti haastatteluja kaupunkilaisten muistoista. Kaupunginmuseo on jo pari vuotta kerännyt "muistipankkia", ja se huipentuu tähän.

Pietiläinen ajattelee, että museoihin kannattaa tallettaa tavaroiden ja kirjojen lisäksi ihmisten perinteitä ja ajatuksia, jotka eivät säily samanlaisessa fyysisessä muodossa.

Hän uskoo, että historiaa voidaan hyödyntää tulevaisuudessakin. Heinolassakin päätöksentekoon ja tulevaisuuden visiointiin voidaan ammentaa oppia murroskohtien yli kantaneista perinteistä.

– Heinolassa on kokemukseni mukaan paljon perinteitä, joita kannattaa tutkia.

Mahdollista on myös äänestää näyttelyn nimestä ja painotuksista. Nimivaihtoehtoja ovat esimerkiksi "Made In Heinola", "Meijän Heinola" tai "Meitin Heinola".

– Olemme monen eri alueen risteyskohdassa, ja täällä vaikuttavat eri murteet sekä nuorten puhekieli, Pietiläinen kertoo monipuolisesta valikoimasta.

Sisältövaihtoehdotkin ovat laajoja: Sisällissota, nuorisokulttuuri, esihistoria ja niin edelleen.

Luvassa esitelmiä ja mindfulnessia

Perälle on asetettu valkokangas ja paljon tuoleja. Näytöllä pyörii vanhoja kuvia Heinolasta. Tilassa on tarkoitus järjestää esityksiä ja luentoja. Keskiviikkona alkavat viikoittaiset luennot kulttuuriperinnöstä. Puhumassa on historian ja kulttuurin tutkijoita.

Yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta on korostamassa myös Johanna Santalan suunnittelema yhteistaideteos Heijastuksia. Teoksessa on kyse seinälle asetettavista langasta tehdyistä neliöistä, joita kuka vain voi tulla tekemään. Käsityön on tarkoitus olla rentouttavaa mindfulnessia.

– Teos symboloi myös sitä, että tekeminen on kaikkien osiensa summa, Terhi Pietiläinen ajattelee.

Ensimmäinen aukioloviikko on samalla kansainvälinen museoviikko. Pop up -tiloihin voi lähteä tutustumaan vaikka kahvitellakseenkin, sillä sitä on tarjolla viikon ajan kello 12–14.

Sanni Koivuniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat