Uutiset

Heinolalaisnuoren ääni kuului kirkolliskokouksessa

Heinolalainen Varpu Lietzén on yksi niistä nuorista aikuisista, jotka ovat päässeet visioimaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuutta.

Lietzénin ja muiden nuorten näkemyksiä kuuntelivat niin arkkipiispa Tapio Luoma, piispat kuin kirkolliskokousedustajatkin.

– Arkkipiispa ja piispat halusivat selkeästi kuunnella nuorten näkökulmia. Saimme hyvää vuoropuhelua. Varsinkin arkkipiispa oli helposti lähestyttävissä, hän kertoo.

Lietzénille tuli luottavainen olo kirkon tulevaisuudesta kun hän huomasi, että arkkipiispa ja piispat olivat aidosti kiinnostuneita siitä, mitä sanottavaa nuorilla on.

Me nuoret emme ole vain tulevaisuutta, me olemme myös tässä ja nyt. Varpu Lietzén

Hän pääsi myös tapaamaan muita nuoria, jotka olivat kiinnostuneita vaikuttamaan kirkossa.

– Nyt tiedän, että homma menee eteenpäin eikä kirkko tule jähmettymään, heinolalainen sanoo.

Nuorten tärkeä päästä vaikuttamaan

Turun kirkolliskokoukselle tehtiinkin aloite, että jokaiseen seurakuntaan tai seurakuntayhtymään tulisi nuorten vaikuttajaryhmä.

– Perustelimme, miksi meistä on tärkeää, että nuoret pääsisivät vaikuttamaan. Me nuoret emme ole vain tulevaisuutta, me olemme myös tässä ja nyt, Varpu Lietzén tähdentää.

Mitään uusia hallintoelimiä nuoret eivät seurakuntaan halua.

Heinolan seurakunta lähetti Varpu ja Vilja Lietzénin Tampereelle huhtikuun alussa pidettyyn Nuorten tulevaisuusseminaariin Kirkko 2025, joka pohjusti kirkolliskokousta.

Seminaarissa nuorten kanssa keskustelemassa olivat arkkipiispan lisäksi kirkon tulevaisuusvaliokunta ja kirkolliskokousedustajia.

Varpu Lietzén pääsi Nuori kirkko ry:n NAVI-ryhmän kautta edustamaan Mikkelin hiippakuntaa Turussa viime torstaina järjestettyyn Kirkolliskokous kohtaa lapset ja nuoret -tilaisuuteen.

Viime keväänä valkolakin saanut Lietzén pelkää, että jos kirkko ei nyt ota nuoria huomioon, moni nuori aikuinen voi jättäytyä pois seurakunnasta.

– Myöhemmin on vaikeampi tulla takaisin. Seurakunnan on myös paljon vaikeampi luoda uutta kontaktia aikuiseen kuin ylläpitää yhteyttä koko ajan, hän sanoo.

Lietzén kuului työpajaan, jonka aiheita olivat nuorten vaikuttaminen, yhdenvertaisuus, uskon merkitys elämässä sekä kirkon mediakuva.

– Keskustelimme, miten nuoret näkevät kirkon viestinnän: onko se houkuttelevaa vai meidän mielestämme vanhanaikaista ja miten sitä pitäisi kehittää, Lietzén kertoo.

Kirkon oma viestintä ja se, miten kirkko näkyy mediassa, näyttävät monesti erilaiselta.

– Pienen paikkakunnan paikallislehdessä kyllä kerrotaan seurakunnan tapahtumista, mutta valtakunnan mediassa ja somessa käydään usein avioliittokeskustelua, joka näyttäytyy negatiivisena, Lietzén mainitsee.

Kirkossa pitää olla tilaa kaikille

Varpu Lietzén edustaa kirkossa liberaalia siipeä. Hän korostaa ihmisten yhdenvertaisuutta ja toivoo, että jonain päivänä kirkko hyväksyisi kaikenlaiset avioliitot.

Lietzén ei pidä hyvänä, jos liberaalisti ajattelevat ihmiset eroavat kirkosta ja sinne jää vain niin sanottuja vanhoillisia.

– Totta kai minä ja 80-vuotias mummo elämme täysin eri maailmassa, mutta kirkko on kuitenkin kaikkien yhteinen. Siellä pitää olla tilaa meille kaikille, hän sanoo.

Eläköidyttyään Heinolan nuorisovaltuustosta Varpu Lietzén huomasi, että vapaa-aikaan jäi iso aukko.

– Olen saanut seurakunnalta paljon, ja haluan, että muutkin saisivat, kerhonohjaajana ja isosena toiminut nuori nainen kertoo.

Lietzén ei pidä mahdottomana, että hän asettuisi jonain päivänä ehdolle seurakuntavaaleissa. Nyt häntä kiinnostaa nähdä, miten nuorten vaikuttamisryhmä toteutuu Heinolan seurakunnassa.

– Muuten aion nyt keskittyä NAVI:iin. Se on mielenkiintoista ja kiehtovaa, toimintaa on koko Suomen tasolla, hän sanoo.

NAVI

Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä

Vuonna 1999 perustettuun NAVI-ryhmään kuuluu alle 30-vuotiaita nuorisoedustajia hiippakunnista ja kirkon piirissä toimivista järjestöistä.

NAVI:n tavoitteena on lisätä nuorten aikuisten toimintamahdollisuuksia ja osallistumista päätöksentekoon seurakunnissa ja kirkossa.

NAVI edustaa nuorta näkökulmaa useissa kirkon työryhmissä.

Se ottaa kantaa kirkon päätöksentekoon.

NAVI:n toiminta rakentuu eri hiippakuntien ja järjestöjen edustajista koostuvan NAVI-ryhmän ympärille.

Ryhmän kokoajana toimii Nuori kirkko ry.

NAVI on kirkko- ja puoluepoliittisesti sitoutumaton toimija.

Lähteet: evl.fi , www.nuorikirkko.fi/navi 

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme