Uutiset

Poliisiauton takapenkki kiinnosti yläkoululaisia Sysmän Wauhtimo-tapahtumassa

Sysmän Yhtenäiskoulun yläkoululaiset pääsivät tiistain Wauhtimo-tapahtumassa tutustumaan muun muassa poliisiautoon ja -moottoripyörään.

Ajoneuvoissa kiinnostusta herättivät varustelutaso, moottorin teho, piikkimatto, takapenkki ja hälytysäänet.

Suojaliivi päälle

Vanhempi konstaapeli Milja Lusila esitteli raskasta suojaliiviä oppilaille, ja osa heistä sai sitä kokeillakin. Noin seitsemän kiloa painavan suojaliivin kanssa innokkaat juoksivat pienen lenkin.

Lusilan mukaan erityisesti poliisiauton takatila kiinnosti.

– Kaikilta luokilta löytyi oppilaita, jotka halusivat kokeilla takatilan mukavuutta. Osa uskaltautui laittamaan jopa oven kiinni, jota ei sisäpuolelta saa auki, Lusila tarkentaa.

Lusila sai vastata myös kysymykseen, onko häntä kohtaan ammuttu. Ei ole, mutta hän on ollut mukana tilanteessa, jossa on ammuskeltu.

Luokat erilaisia

Vanhempi konstaapeli Sami Miettinen kertoo, että luokat saattavat olla hyvinkin erilaisia.

Joitakin oppilaita kiinnostavat erityisesti mopoihin ja moottoripyöriin liittyvät asiat. Toiset taas kiinnittävät huomiota poliisin käytössä olevaan välineistöön.

– Olemme täällä liikenneteemalla, mutta keskustelu ohjautuu usein muihinkin aiheisiin. Esimerkiksi palkka-asiat kiinnostavat, naurahtaa Miettinen.

Yhteistyötä pelissä

Wauhtimossa oli kuusi rastia, joilla käsiteltiin myös liikenneturvatietoa, moottorikerhon kuulumisia sekä yksinäisyyteen ja päihteisiin liittyviä asioita.

Yhteistyötaitoja päästiin käytännössä testaamaan Nuorten työpajan kehittelemän yhteistyöpelin avulla.

Toimintakeskuksen ohjaaja Marika Virman kertoo, että pelin avulla on tarkoitus kehittää yhteistyötaitoja.

– Pelaajia on kerrallaan kahdeksan. Ajan ja taidon lisäksi pisteitä saa kannustamisesta ja joukkuehengestä, Virman toteaa.

Viivi Salonen, Jonna Kauko ja Helmi Parikka 9b-luokalta olivat pelistä innoissaan.

Heidän mukaansa luokalla vallitseva hyvä yhteishenki korostuu pelien avulla. He pitivät päivää muutenkin sopivana vaihteluna viimeisille viikoilla.

– Tässä pelissä tuli hyvin esille luottamus ryhmässä. Kun luottaa, niin tulos on hyvä, sanoo kolmikko, joiden luokka voitti aikaa, tarkkuutta ja yhteispeliä mittaavan kilpailun.

Tietoa päihteistä

Koulukuraattori Kerttu Vastamäen rastilla käsiteltiin päihteitä ja esimerkiksi sekavassa tilassa olevan henkilön kanssa toimimista. Esille tuli, että kyse ei aina ole päihteistä, vaan henkilö on saattanut saada sairaskohtauksen.

Hätänumeroon soittamiseen kehotettiin, jos päihtynyt henkilö on lähdössä ajamaan autoa kielloista huolimatta.

Nuori itse voi alkoholin vaikutuksen alaisena kohdata riskejä, joita ei selvin päin ilmenisi. Harkintakyky voi pettää tai aggressiivisuus kohota.

– Nuoret ovat hyvin pohdiskelevia ja haluavat ottaa lähimmäisestä vastuuta. Erityisen ilahtunut olen siitä, että sekavuutta aiheuttavat sairaskohtaukset nousivat esille alkoholin lisäksi, Vastamäki tarkentaa.

Tavoitteet saavutettiin

Wauhtimo-tapahtuman järjesti ehkäisevän päihdetyön Pete-ryhmä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Päivässä oli mukana myös Selvin päin kesään -teema.

Peten aluekoordinaattori Tiina Luhio kertoo, että päivä oli onnistunut, ja sen tavoitteet saavutettiin.

– Järjestötalon ja yhtenäiskoulun ympäristössä järjestetyssä Wauhtimossa nousivat esille myös yksinäisyys ja koulukiusaaminen. Viesti meni hyvin perille, Luhio toteaa.

Virolainen-Nurminen Eija
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme