Uutiset

Kevätkylvöt saivat siunauksen Jussilan tilalla Sysmässä

Jarmo Heinonen on saanut kevään kylvöt päätökseen. Kylvövuosia on takana jo 43. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Toukosiunaus on kuulunut Sysmässä kevään perinteeseen taukoamatta jo vuodesta 2000. Tämän kevään kylvöt saivat siunauksen torstaina Jussilan tilalla.

Toista vuotta Eläkeliiton Sysmän yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Sirkka Ruponen muistutti, että vielä muutama vuosikymmen sitten kylät olivat tuottajia täynnä, nyt on toisin.

– Nyt kotimainen elintarviketuotanto on yhä pienemmän joukon harteilla, ja me yhdistyksessä haluamme tukea tätä arvokasta työtä, sanoi Ruponen.

Vaikka Sysmässä touot on siunattu nykyiseen tapaan vasta vuodesta 2000, niin siunaus juontaa juurensa satojen vuosien taakse keskiaikaiseen kirkolliseen elämään.

Kylväminen, jos mikä, on toivoa ja luottamusta. Kirkkoherra Jeremias Sankari

Viljelijät harvenneet

Tainionvirran seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti Jeremias Sankari totesi myös viljelijäväestön määrällisen vähenemisen.

Toukosiunausväkeä Jussilan tilalle saapui reilu 70, joista arviolta alle 10 on enää aktiivista tuottajaväestöä. Perinteinen kylvövakkakin oli vaihtunut modernimpaan kalustoon, ja varmuudeksi Sankari siunasi Niklas-kauraa sisältävän vakan lisäksi myös kylvökoneellisen kauraa.

– Kylväminen, jos mikä, on toivoa ja luottamusta, muistutti Sankari.

MTK:n Sysmän yhdistyksen puheenjohtaja Oskari Peltola toi omassa puheenvuorossaan esille kahden edellisen vuoden haasteelliset sääolosuhteet. Sateista kesää seurasi viime vuoden helteinen ja kuiva kesä.

– Toivoisin kohtuullista säätä tälle kasvukaudelle, pohti Peltola.

Kylväjällä 43. kylvökevät

Jussilan tilaa isännöivät Merja ja Jarmo Heinonen. Tilan osti torpparivapautuksen jälkeen Jarmo Heinosen isoisä vuonna 1915.

Heinonen kertoo olevansa tilan kolmas isäntä. Hänellekin on kertynyt kylvöjä jo vuosikymmeniä, ja tänä keväänä hän teki 43. kylvönsä.

Hehtaarimäärät ovat vuosikymmenten takaisista kasvaneet, ja nyt viljelyssä on reilut 100 hehtaaria. Lypsykarjatilan pelloilla kasvaa eläinten käyttöön nurmea sekä kauraa, josta osa myydään elintarvikekäyttöön, samoin vehnää, joka kokonaisuudessaan menee elintarvikkeeksi.

Jussilan tilan arviolta 100 vuotta vanha vakka on vaihtunut suorakylvökoneeseen, jota vetää nelivetotraktori.

– Paljon on kehitys vuosikymmenten aikana kehittynyt, naurahtaa Heinonen.

Virolainen-Nurminen Eija
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme