Uutiset

Järvikalan kysyntä kasvaa – uusien ammattikalastajien koulutus alkaa syksyllä

Järvikalalle on kysyntää ja siksi Sisä-Suomeen aletaan kouluttaa uusia ammattikalastajia. Kuva: Samuli Ikäheimo

Sisä-Suomeen koulutetaan uusia ammattikalastajia ensi syksystä alkaen. Mestari-kisälli-tyyppiseen koulutukseen haetaan sekä ammattikalastajia että kalastajan työstä kiinnostuneita ihmisiä parasta aikaa. Haku päättyy kesäkuun alussa.

Koulutuksen toteuttaa Sisä-Suomen kalatalousryhmän hanke yhteistyössä koulutuskeskus Salpauksen kanssa.

Koulutuksesta puoli vuotta vietetään järvellä

Koulutus ja hanke kestävät vuoden, kertoo kalatalouskoordinaattori Maiju Puranen. Ideana on, että opiskelijat pääsevät perehtymään kalastukseen käytännön työssä ammattilaisen kanssa.

– Koulutuksesta puoli vuotta vietetään järvellä, 140 tuntia kuukausittain. Tunneista maksetaan korvaus sekä ammattilaiselle että opiskelijalle, Puranen kertoo.

Järvelle mennään jokaisena vuodenaikana. Näin opiskelijat saavat tuntumaa sekä talviverkkoihin ja -nuottaan että troolauksen kaltaiseen kesäkalastukseen.

Järvikalan kysyntä kasvaa jatkuvasti

Käytännön työn ohella opiskelijat perehtyvät alaan lyhyiden teoriaopintojen parissa Salpauksessa. Jokaiselle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka mukaan kukin suorittaa opintoja.

Vuoden opintojen ja työssä oppimisen jälkeen opiskelijat saavat suoritettua osan kalatalouden perustutkinnosta. Tutkinnon voi tehdä halutessaan loppuun hankkeen päättymisen jälkeen.

Tällä hetkellä mukaan on ilmoittautunut kymmenen mestari-kisälliparia. Ilmoittautumisia on tullut myös Itä-Hämeen alueelta.

Maiju Purasen mukaan hankkeen tärkein tavoite on saada Sisä-Suomeen lisää ammattikalastajia, sillä suuri osa nykyisistä ammattilaisista on ikääntynyt ja jäämässä lähivuosina eläkkeelle. Uusille kalastajille on kysyntää, koska lähiruuan arvostus ja sitä myöten järvikalan kysyntä lisääntyvät jatkuvasti. Tulevaisuudessa on monenlaisia toimintamalleja.

– Jokainen voi miettiä opintojen edetessä, haluaako alkaa myydä tuoretta vai jalostettua kalaa, Puranen sanoo.

Ainutkertainen hanke Sisä-Suomessa

Koulutuksen toteuttavaan Sisä-Suomen kalatalousryhmään kuuluvat Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnat sekä Iitti, Kouvola ja Pertunmaa. Parhaillaan menossa on esiselvityshanke, jonka aikana kerätään ammattikalastajien näkemyksiä alan nykytilasta ja tulevaisuudesta sekä valitaan koulutukseen pääsevät mestari-kisälliparit. Varsinainen hanke ja koulutus alkaa syksyllä 2019. Kyseessä on ensimmäinen Sisä-Suomessa toteutettava kalastuksen mestari-kisälliopetus.

Hankkeeseen on saatu rahoitusta Euroopan meri- ja kalatalousrahastolta, Suomen valtiolta ja alueen kunnilta.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme