Uutiset

Sysmän paloasemasta edelläkävijä – tehokas tilojen käyttö lisää toiminnallisuutta

Sysmän paloaseman harjannostajaistilaisuudessa torstaina nousi esille tilojen tehokas käyttö, jossa puhdas paloasema -konsepti tuo turvallisuutta.

Kunnan tekninen johtaja Taneli Rasmus kertoi, että toiminnallisuus on erikoiskäyttöön tulevassa rakennuksessa merkittävässä roolissa.

Hälytystehtävästä tullessaan palokuntalaiset eivät pääse puhtaalle puolelle ilman asianmukaista henkilöstön ja välineistön puhdistautumista. Hälytykseen tullaan henkilöstön puolelta ja siirrytään varusteissa hälytysajoneuvoihin.

Paloaseman käyttäjät ovat Päijät-Hämeen pelastuslaitos, joka tuottaa pelastustoimen ja ensihoidon palveluita sekä Sysmän VPK. Osa tiloista on yhteisiä.

– Suunnittelussa nimenomaan lyhyiden ja nopeakulkuisten reittien suunnitteluun on kiinnitetty huomiota. Samoin yhteisten tilojen käytöllä on saatu rakennus kompaktiin pakettiin, eikä niin sanottuja hukkaneliöitä ole, Rasmus kertoi.

Rakentaminen tuo elämää

SR-urakkana (suunnittele ja rakenna) toteutettava paloasema on antanut urakoitsija Insinöörityö Hentinen oy:lle mahdollisuuden luovuuteen.

Yrityksen toimitusjohtaja Ilkka Hentinen totesi harjannostajaisissa, että ammattitaidon lisäksi tarvitaan kokemusta, mutta ehdottomasti osaamista.

– Sysmä saa paloaseman, joka näyttää käytännössä, miten paloaseman tulee toimia. Energiatehokkuus on myös tärkeää, jota tässä kohteessa toteutetaan valistuneesti, Hentinen tarkensi.

Hentinen on ylpeä työturvallisuuden paranemisesta, sillä työtapaturmia tulee yhä vähemmän. Työturvallisuuden lisäksi rakentamisen laatuun kiinnitetään aina huomiota. Tässäkin kohteessa on materiaalivalintoja on pohdittu tarkkaan, eikä esimerkiksi muovimattoja käytetä missään.

– Lattiaan on valittu materiaaliksi laatta jo pelkästään rakenteiden kuivumisen vuoksi. Betonivalun on oltava kuiva ennen pinnan kiinnittämistä, selitti Hentinen.

Hentinen muistutti, että rakentaminen tuo aina uutta elämää paikkakunnalle. Urakoitsija onkin käyttänyt mahdollisuuksien mukaan Sysmän ja lähikuntien yritysten palveluja.

Hanke etenee suunnitellusti

Rakennusvalvoja, Kiwa Inspecta oy:n Jyrki Pulkki kiitteli urakoitsijia kokeneeksi ja ammattitaitoiseksi rakentajaksi. Pulkin mukaan prosessi etenee suunnitelmien mukaan, eikä moitteen sijaa ole. SR-urakointia hän pitää selkeänä, ja työmaakokouksissa tulee esille koko prosessin kulku ajantasaisena.

– Vastuu on toteuttajalla, suunnitelman mukaan mennään ja aikataulussa. Pieniä muutoksia toki matkan varrella on tullut, Pulkki kertoi.

Lisäpotkua myös VPK:lle

Palopäällikkö Petteri Lehtinen toi esille hyvän yhteistyön kaikkien projektissa mukana olevien välillä. Lisäksi yhteishenki on Lehtisen mukaan ollut hyvä.

Hän arvelee uuden paloaseman tuovan myös Sysmän VPK:lle paremmat toimintamahdollisuudet ja kaivattua lisäväkeä mukaan vapaaehtoistoimintaan.

– Prosessi on edennyt toiminnallisuus ja tarkoituksenmukaisuus edellä, mikä takaa hyvän lopputuloksen. Me pelastuslaitoksella arvostamme erityisesti vapaaehtoistyötä, sanoi Lehtinen.

Vanhan aseman käyttö auki

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mika Järvinen toi myös esille vanhan terveyskeskuksen purkamisen jälkeisen tilanteen, jossa ensihoito jäi ilman tiloja. Samoin vanhalla paloasemalla ei ollut tehty mitään kunnostustoimenpiteitä 30 vuoteen sen rakentamisen jälkeen lukuun ottamatta ulko-ovien uusimisia.

– Vanha paloasema on tullut tiensä päähän, ja sen saneeraaminen olisi tullut aika kalliiksi. Kunnan päätöksentekoelimissä asia eteni ripeästi, ja valmista tulee jo syksyllä, perustelee Järvinen.

Rasmus kertoo, että nykyisen käytössä olevan paloaseman jatkokäyttöä selvitetään, ja vaihtoehtoja on useita.

Virolainen-Nurminen Eija
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme