Uutiset

Työryhmä esittää Hartolaan uuden koulun rakentamista

Hartolan yhtenäiskoulussa tehtiin lattia- ja ilmastointiremonttia vuonna 2016. Kuva: Timo Korhonen

Työryhmä esittää yhtenäiskoulun osittaista uudisrakentamista Hartolaan. Esityksen mukaan uusi koulunosa rakennettaisiin nykyisen yhtenäiskoulun etupihalle rakennuksen uusimman osan yhteyteen. Rakennusten väliin tehtäisiin yhdyskäytävä. Osa vanhasta yhtenäiskoulusta voisi näin ollen jäädä käyttöön rakennustöiden ajaksi sekä siihen asti kun lisätilaa tarvitaan. Uudisrakennuksen suunnittelu, kilpailu ja rakennuttaminen ajoittuisi vuosille 2019-2022.

Työryhmän esitys osittaisesta uudisrakentamisesta menee valtuuston käsiteltäväksi kesäkuussa. Esityksen taustalla ovat kunnan yhä pienenevät ikäluokat ja vuonna 1962 rakennetun yhtenäiskoulun saneeraustarpeet.

Vanhassa koulussa on tuhat neliötä liikaa

Nykyinen yhtenäiskoulu muuttuu kymmenessä vuodessa liian suureksi ennustettuihin oppilasmääriin nähden. Hukkaneliöiden ylläpito tulee pitkällä aikavälillä kalliiksi.

– Nykyisessä koulussa on tuhat neliötä ylimääräistä tilaa. Jos uudisrakentaminen toteutuisi, se toisi kunnalle noin 100 000 euron säästöt ylläpitokuluissa vuosittain, kertoo tekninen johtaja Janne Myntti.

Myntin mukaan viimeisin arvio uudisrakennuksen koosta on noin 750 huoneistoneliötä. Arvio ei ole vielä lopullinen, mutta neliömäärä tulee laskemaan.

Turhaa käytävätilaa ei kannata rakentaa

Yhtenäiskoulun rehtori Irja Niilahti pitää uudisrakentamista yksiselitteisesti hyvänä vaihtoehtona.

– Nykyinen koulu on rakennettu vanhanaikaisesti, eli siellä on käytävä jonka varrella luokkahuoneet sijaitsevat. Nykyaikainen koulu on erilainen, sillä siellä on perinteisten luokkien lisäksi avointa muokattavaa oppimisympäristöä. Kalusteet ovat siirrettävissä, jolloin esimerkiksi ruokalaa voidaan käyttää oppitunneilla. Turha käytävätila jää pois, Niilahti luonnehtii.

Uudisrakentamista puoltavat oppilasennusteet. Tällä hetkellä yhtenäiskoulussa on reilut 160 oppilasta, mutta kymmenessä vuodessa oppilasmäärän ennustetaan putoavan 130-140:een. Uudisrakennus suunniteltaisiin pienenevän oppilasmäärän tarpeisiin.

Budjetti ylittyisi 0,6 miljoonalla eurolla

Niilahden näkemyksen takana on myös hyvinvointi- ja sivistyslautakunta, joka esitti helmikuussa kunnanhallitukselle yhtenäiskoulun osittaista uudisrakentamista. Mielipidettä kysyttiin myös lapsilta ja heidän vanhemmiltaan, jotka puolsivat uudisrakentamista.

Uudisrakentamisen on laskettu ylittävän annetun budjetin 0,6 miljoonalla eurolla. Valtuuston asettama raami on kaksi miljoonaa euroa. Kunnanjohtaja Merja Oleniuksen mukaan ratkaisua budjetin ylittymiseen etsitään.

Kunnanhallituksen asettama työryhmä vertaili kevättalvella viittä eri vaihtoehtoa, joista kaksi painottui vanhan peruskorjaamiseen ja kolme uudisrakentamiseen. Työryhmään kuuluivat Jarkko Fågel (kok.), Jeremias Sankari (kesk.), Irja Niilahti, Janne Myntti ja Merja Olenius.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme