Uutiset

Kuusakosken kierrätyskeskuksen tulipalon saasteet selvitykseen

Hämeen ELY-keskus ja Kuusakoski Oy alkavat selvittää lauantaina riehuneen palon ympäristövaikutuksia.

Kuusakosken tehdasalueella roihusi lauantaina romuautokasa. Vaarallista savua levisi lähiympäristöön. Kuva: Ronja Koskinen

Kuusakosken tehdasalueella syttyneen tulipalon jälkiselvitys alkaa tällä viikolla.

– Kiireellinen alkutorjuntavaihe on saatu päätökseen ja seuraavaksi alkaa jälkihoitovaihe, Heinolan kaupungin ympäristöpäällikkö Helka Sillfors kommentoi.

Hämeen ELY-keskus sekä Kuusakoski Oy tekevät riskinarviointia ja selvitystä yhteistyössä. Laskeuma-alueelta ja sammutusvedestä voidaan kerätä näytteitä, joista pyritään selvittämään terveydelle haitallisten aineiden pitoisuuksia. Lisäksi selvitetään, mihin palon sammuttamisessa syntynyt jätevesi toimitetaan. Näytteiden tarve riippuu riskinarvioinnista.

Palon vaikutuksia ympäristölle on Sillforsin mukaan tässä vaiheessa vielä aikaista arvioida, mutta hän vertaa paloa tehdasalueella kesällä 2013 syttyneeseen romupaloon. Tällöin ympäristöstä ja vesistä otetuissa näytteissä ei ollut terveydelle vaarallisia määriä alkuainepitoisuuksia tai yhdisteitä.

– Näytteissä ei silloin havaittu haitallisten yhdisteiden, kuten PCB- ja PAH-yhdisteiden pitoisuuksia, jotka olisivat estäneet käytön elintarvikkeena. Olen luottavainen, että johtopäätökset ovat tällä kertaa samat. Pidän haittavaikutuksia epätodennäköisinä, mutta ensin on tehtävä riskinarviointia, hän sanoo.

Sillforsin tietojen mukaan palon sammutusvesi saatiin kerättyä tiiviiseen hulevesialtaaseen. Sitä ei siis imeytynyt juurikaan ympäröivään maastoon.

Palo syttyi Kuusakoskella lauantaina aamuyöllä. 100 metrin mittainen ja 20 metriä korkea romuautokasa roihusi useita tunteja. Vaarallinen savu levisi lähiympäristöön, ja Sillforsin mukaan lauantaina keskityttiin ihmisten tiedottamiseen ja varoittamiseen.

Juttua muokattu 11.6. klo 9.00: Korjattu, että näytteitä voidaan ottaa. Aiemmin jutussa sanottiin, että näytteitä tullaan ottamaan.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat