Uutiset

Japanilaiset taiteilijat avasivat yhteisnäyttelyn Heinolassa – aikovat maalata ison seinämuraalin virran varrelle

Mayako Hakusui ja Shin Tanaka ihastuivat luonnonläheiseen Heinolaan viime kesänä Suomen-vierailullaan.

Kun japanilaiset taiteilijat Mayako Hakusui ja Shin Tanaka esittelevät töitään, he hymyilevät paljon ja kommunikoivat välillä puhelinsovelluksen avulla toimittajan ja suomalaisten ystäviensä kanssa, kun englannin kielen sanat loppuvat kesken.

– Ideani tulevat sydämestäni, Shin Tanaka sanoo ja kertoo sitten äidinkielellään, mitä ajaa takaa. Sovellus osaa sanoittaa mielen päällä olevan ajatuksen.

– Pidän asioista, jotka liittyvät lapsuuteen ja lapsena olemiseen, useita lastenkirjoja julkaissut Tanaka kertoo. Hän on myös kuvataiteilija, joka maalaa työnsä meren hiekalla käsitellyille kanvaaseille. Hiekka tuo tauluihin erityisen efektin.

– Kerään hiekkaa paikoista, joissa vierailen. Myös Heinolasta, sillä järven hiekka on myös hyvää, hän sanoo.

Inspiraatio uusiin töihin syntyy jokapäiväisen elämän ihmeellisistä asioista. Mayako Hakusui

Aiheet syntyvät elämän ihmeistä

Hakusuin erityistä osaamista ovat luonnonmateriaaleista valmistetut taide-esineet ja käsityöt.

– Inspiraatio uusiin töihin syntyy jokapäiväisen elämän ihmeellisistä asioista, hän kertoo.

Taiteilijoiden suomalaiset ystävät Lasse Kantola ja Lealiisa Kivikari kertovat, että Hakusui käy mielellään kävelyllä ja tarkkailee ympäristöään.

– Hän osaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, jotka voisivat jäädä monelta huomaamatta, Kivikari kuvailee.

Molemmat taiteilijat kantavat mukanaan lehtiötä, johon he tekevät visuaalisia muistiinpanoja päiväkirjanomaisesti. Edelliseltä Suomen-vierailulta on tallessa monta havaintoa ja kuvamuistoa.

Heinola tuli tutuksi jo vuosi sitten

Se, että Hakusuin ja Tanakan maanantaina avattu yhteisnäyttely järjestetään kaikista Suomen kaupungeista juuri Heinolassa, ei ole sattumaa. He osallistuivat viime vuonna Lahden Runomaratoniin ja tutustuivat Anne Koskeen ja Päivi Niemiahoon, jotka puolestaan esittelivät japanilaisvieraille kotikaupunkiaan. Taiteilijat ihastuivat Heinolan luonnonläheisyyteen ja kauneuteen, joten Koski ja Niemiaho päättivät seuraavana vuonna kutsua heidät kaupunkiin uudelleen esittelemään omaa taidettaan.

Hakusui ja Tanaka ryhtyvät maalaamaan isoa seinämuraalia virran varteen vanhaan pesulaan. Työn aikataulu tarkentuu lähipäivinä, ja edistymistä on mahdollista tulla seuraamaan.

Runoja suomeksi ja japaniksi

Japanilaista ja suomalaista sanataidetta kuullaan Cafe Kailaassa 17. kesäkuuta, kun Keijiro Suga ja Christina Johansson lausuvat runojaan. Keijiro Suga on runoilija, kääntäjä, kirjailija ja professori Tokion Meiji-yliopistosta. Hän japanintaa ranskaa, espanjaa ja englantia.

Taidenäyttely ja runonlausunta juhlistavat myös Japanin ja Suomen diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlavuotta.

Miltä japanilainen ja suomalainen runous kuulostavat yhdessä? Katso video Lahden runoresitaalista tästä.

Kokoontumisia valon äärellä -näyttely Heinolan Harjupaviljongilla 10.–20.6. Suomalaisia ja japanilaisia runoja Cafe Kailaassa 17.6. klo 12.

Taiteilijat

Mayako Hakusui ja Shin Tanaka

Mayako Hakusui on valmistunut Kanazawan yliopistosta pääaineenaan käsityö ja keraaminen taide. Hän käyttää töissään materiaalina luonnonmateriaaleja, paperia, ajopuuta, savea ja metallia.

Hakusui tekee paljon rintakoruja, potretteja, naamioita ja elävien mallien maalauksia. Teemoina ovat usein ihmiset ja eläimet.

Shin Tanaka on lastenkirjailija ja kuvataiteilija. Hän maalaa työnsä kanvaaseille, joita käsittelee Akashin hiekalla.

Tanaka on julkaissut monia lastenkirjoja, taidekirjoja ja runokokoelmia. Viimeksi hänen kirjojaan oli esillä lasten lukufestivaaleilla Dubaissa huhtikuussa 2018.

Tanaka on hiljattain julkaissut kuvakirjan Nemu Nemu Goron (engl. Sleepy Sleepy Flopping). Kirja on suunnattu äideille ja vauvaikäisille lapsille varhaisen vuorovaikutuksen tueksi.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat