Uutiset

Mr Gay Finland -finalisti on rohkeasti oma itsensä

Hartolalaislähtöinen 19-vuotias Juho Kähönen haluaa olla esimerkki nuorille.

19-vuotiaan Juho Kähösen tulevaisuuden haaveet liittyvät musiikkiin. Kuva: Mikko Wivolin / mrgayfinland.fi

Hartolalaislähtöinen Juho Kähönen, 19, lähti mukaan Mr Gay Finland -kilpailuun aluksi leikkimielellä kaverin yllytyksestä. Kilpailussa haetaan Suomen fiksuinta ja persoonallisinta homomiestä, joka toimii esikuvana suomalaisille seksuaalivähemmistöille.

Kähönen on edennyt kilpailussa kahdeksan finalistin joukkoon. Voittaja valitaan lauantaina Helsingissä.

– Jotkut tuttavani olivat aluksi järkyttyneitä siitä, että osallistuin tähän kilpailuun, mutta loppumetrien lähestyessä kommentit ja palautteet ovat olleet kannustavia. Samalla itselleni on kirkastunut se syy, miksi osallistuminen oli hyvä asia. On ollut hienoa huomata, että oma esimerkkini on antanut muille nuorille rohkeutta olla oma itsensä. Juuri sellainen esikuva haluaisinkin olla, hän sanoo.

Kähösen omat idolit ovat musiikkimaailmasta tuttuja tähtiä: Paula Vesala, Petra Gargano ja Lady Gaga.

Kerroin vanhemmilleni olevani homo vasta sitten, kun olin muuttanut pois kotoa. Mr Gay Finland -finalisti Juho Kähönen

– Etenkin Lady Gaga on ihminen, joka ei mieti sitä, muu maailma hänestä ajattelee, Kähönen sanoo.

Oman erilaisuuden hyväksyminen otti aikansa

Kähönen alkoi epäillä yläkoululaisena, että hän saattaisi olla homo. Asian myöntäminen itselle oli vaikeaa, ja oman erilaisuuden hyväksyminen otti oman aikansa. Teini-iässä hän ei puhunutkaan tunteistaan juuri kenellekään.

– Kerroin vanhemmilleni olevani homo vasta sitten, kun olin muuttanut pois kotoa. Äiti otti tiedon vastaan hyvin, isällä oli asiassa enemmän sulattelemista, hän sanoo.

Toisaalta hän koki pienen paikkakunnan ilmapiirin sen verran ahdasmieliseksi, että homoseksuaalisuudesta oli vaikea puhua.

– Muut voivat tehdä oletuksia jonkun seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ulkoisen olemuksen perusteella, mutta asiaa ei yleensä noteerata tai sanota ääneen. Kun ihminen sitten kertoo itse homoudestaan, asenne häntä kohtaan voi muuttua kielteiseksi, hän kuvailee.

Kähönen haluaa muistuttaa, ettei homous tai kaapista tuleminen muuta ihmistä millään tapaa.

– Olen itse hyväksynyt sen, ettei homouteni ole kaikille ok enkä voi olla kaikille mieliksi. En enää anna muiden mielipiteiden rajoittaa itseäni, hän sanoo.

Jos Kähönen voittaa Mr Gay Finland -kilpailun, hänellä on "muutama idea", joista hän ei tässä vaiheessa vielä halua kertoa. Tulevaisuuden haaveet liittyvät joka tapauksessa musiikkiin.

Ensimmäinen ammatti opettajien mieliksi

Peruskoulun jälkeen Kähönen suuntasi Tampereelle ja opiskeli prosessinhoitajan ammatin – opettajien mieliksi. Muusikon ura kiehtoi häntä, mutta opinto-ohjaaja suositteli hankkimaan "oikean ammatin."

Sellainen hänellä on nyt takataskussa, mutta nyt hän aikoo tavoitella unelmiaan. Syksyllä hän aloittaa lauluopinnot HEO:ssa Helsingissä ja näillä näkymin jatkaa myös elektronisen musiikin tuottamisen opintoja R-tist Academyssa.

Kähönen on soittanut kahdeksan vuoden ajan poikkihuilua. Huilunsoittoa on kuitenkin mahdotonta yhdistää laulamiseen.

– Haluaisin oppia säestämään itseäni pianolla, kun laulan.

Musiikin lisäksi perhe ja ystävät ovat nuorelle miehelle kaikki kaikessa. Vapaa-aikanaan hän käy mielellään kuntosalilla.

Kilpailulla hyväntekeväisyyskohde

Mr Gay Finland -kilpailu järjestetään vapaaehtoisvoimin kymmenettä kertaa. Myös yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan tekstiviestillä lauantain finaali-iltaan asti. Äänestysohjeet löytyvät kilpailun internetsivuilta.

Äänestyksen tuotto ohjataan Setan nuorisotyön ja IGLYO-järjestön kansainväliselle sateenkaarinuorisopoliittiselle konferenssille, joka järjestetään Helsingissä lokakuussa. Seta ja IGLYO haluavat nostaa konferenssin aikana sateenkaarinuorten ihmisoikeudet julkiseen keskusteluun Suomessa.

Mr Gay Finland

Yhteisöllisyyttä ja tasa-arvoisuutta

Mr. Gay Finland on kilpailu, jossa etsitään Suomen fiksuinta ja persoonallisinta homomiestä. Hän toimii hyvän tahdon lähettiläänä sekä esikuvana suomalaisille seksuaalivähemmistöille.

Kilpailun tarkoituksena on edistää homomiesten yhteisöllisyyttä ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoisuutta sekä tukea ylpeyttä olla avoimesti oma itsensä.

Kilpailun finaali järjestetään Helsingissä ravintola DTM:ssä lauantaina 15. kesäkuuta. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan tekstiviestillä.

Voittaja osallistuu aktiivisesti 24.-30. kesäkuuta järjestettävälle Helsinki Pride -viikolle.

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Osa palkituista on edustanut Suomea kansainvälisissä kilpailuissa.

Lähde: https://www.mrgayfinland.fi/
Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat