Uutiset

Uimareita kiusaava sinilevä tekee tuloaan – lämmin sää aikaistanut ilmenemistä

Juhannusviikolla voi uida turvallisin mielin, sillä sinilevää on havaittu vasta hieman. Ennen rantareissua tilanteen voi tarkastaa esimerkiksi Järviwikistä.

Kesäiset kelit ja juhannus houkuttelevat pulikoimaan järviin. Rantavesissä saattaa kuitenkin odottaa sinivihreä ilonpilaaja.

Heinolassa Ruotsalaisen rannoilta on tällä viikolla tehty ensimmäisiä sinilevähavaintoja.

Järviwiki-verkkopalvelun mukaan myös Sysmän, Joutsan ja Hartolan rannoilta on kirjattu havaintoja. Järviwiki on verkkopalvelu, jonne kuka vain voi tallettaa sinilevähavaintojaan.

Lämmin kevät ja alkukesä aikaistavat sinilevän syntymistä. Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö.

Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Marko Järvisen mukaan tarkat tiedot tämän viikon levämääristä saadaan vasta torstaina aamupäivällä.

– Suomessa ja Ruotsissa on todettu, että lämmin kevät ja alkukesä aikaistavat sinilevän syntymistä, ja tänä vuonna näin on käynyt, Järvinen kertoi.

Levän ilmenemisen aikaisuus ei kuitenkaan vielä kerro, kasvaako sen määrä normaalia suuremmaksi.

Kuluneella viikolla hellettä on riittänyt. Järvien lämpeneminen luo suotuisat olosuhteet sinilevän esiintymiselle. Tyynellä kelillä se kerrostuu veden pintaan, ja suuri määrä levää muodostaa näkyviä laattoja.

Havainnot ovat olleet vasta vähäisistä levämääristä, joten uimaan voi mennä. Tilanne kannattaa toki tarkistaa etukäteen. Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölyn kaltaisina hippuina. Se haisee homeiselta ja tunkkaiselta.

Sinileväinen vesi ei sovi ihmisten eikä lemmikkien juomavedeksi eikä myöskään löylyvedeksi. Sitä ei suositella pesu- tai tiskivedeksi eikä syötävien kasvien kasteluun. Uimista on syytä välttää ainakin, kun levää on runsaasti. Jos kuitenkin epäilee uineensa leväisessä vedessä, kannattaa uinnin jälkeen peseytyä. Osa sinilevistä voi tuottaa myrkyllisiä aineita ja ärsyttää ihoa.

Herkkyys levän aiheuttamille oireille on yksilökohtaista. Se voi aiheuttaa allergiaoireita, huonoa oloa, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa, kuumetta ja päänsärkyä. Ihmiset ja lemmikit voivat ottaa lääkehiiltä oireiden helpottamiseksi.

Heinolassa Hevossaaren uimarannalla kesäpäivää viettämässä olleet Marja ja Susanna Eikonsalo kertoivat tarkastavansa sinilevätilanteen erityisesti silloin, kun ovat lasten kanssa liikkeessä. Heillä ei ole kokemusta sinilevän ihmisille aiheuttamista ongelmista, mutta lemmikki on siitä kärsinyt.

– Koirani sai kerran sinilevästä hot spot -ihottuman, ja sen karvat lähtivät, Susanna Eikonsalo kertoi.

Aurinkoa ottamassa olleet Elisa Koskinen ja Susa Niemelä totesivat katsovansa levätilannetta satunnaisesti. Koskinen on kurkannut uusimpia tietoja rantojen ilmoitustauluilta.

Marko Järvinen kehottaa tavallisiakin ihmisiä käyttämään Järviwikiä. Havainnon voi kirjata esimerkiksi Havaintolähetti-mobiilisovelluksella. Myös havainto siitä, ettei levää ole, on tärkeä. Yleisten uimarantojen levähavainnoista voi ilmoittaa myös Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ympäristöterveyskeskukseen.

Sinilevä ei ole ainoa haitta, joka voi kiusata uimareita. Suoliston mikrobeista saastuneesta vedestä voi saada noroviruksen. Siksi uimista tulee välttää oksennus- ja ripulitaudin aikana. Virus voi levitä veteen myös huonosta käsihygieniasta. Tartuntojen ehkäisemiseksi rantojen tilat on pidettävä siisteinä, eikä esimerkiksi vaippoja saa vaihtaa rantavedessä.

Järvet

Pintavesien lämpötila

SYKE mittaa pintaveden lämpötilaa eri puolilla Suomea. Suurin osa asemista on automaattisia. Mittaustulokset ovat paikallisia eikä niitä voi yleistää koko alueelle.

Lämpötilat on mitattu 19.6.

Heinolan Ala-Rievelin lämpötila oli 20,1 °C, poikkeamaa keskiarvoon oli 3,6 °C.

Hartolan Jääsjärven lämpötila oli 17,2 °C (+0,6 °C).

Sysmän Päijänteen lämpötila oli 20,7 °C, (+2,7 °C). Lämpötila oli Suomen lämpimin.

Kylmintä Suomessa oli Kilpisjärvellä 6,0 °C, (+1,2 °C).

Lähde: Suomen ympäristökeskus (SYKE).

Sanni Koivuniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat