Uutiset

Vintturin 80-vuotias kylätalo uuteen kukoistukseen Sysmässä

Kyläyhdistys sai remonttiavustusta Päijänne-Leaderilta. Vintturin kesän kohokohta ovat jälleen juhannuspäivän tanssit.

Vesa Kantonen, Seppo Laakso ja Jarmo Kallio julkisivuremontin kokeneen Vintuurin kylätalon edustalla. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Vintturissa toimiva kyläyhdistys Oras on yksi Sysmän aktiivisimmista seuroista. Kun seuran aktiivit olivat vasta äskettäin toipuneet mittavasta Kammiovuoren liikuntareitistön kunnostuksesta, oli aloitettava uusi projekti.

Edessä oli 80 vuotta täyttävän entisen suojeluskuntatalon remontti. Rakennuksen kunnostukseen on saatu Päijänne-Leaderin avustuksia, jotka ovat auttaneet pitämään seuratalot nykyisenlaisessa, hyvässä kunnossa.

Vuonna 1939 vihitty suojeluskuntatalo on kokenut paljon ja saa nyt uuden julkisivun. Ikkunoiden ehostus on jo tehty vanhan maalin poistamisella ja uuden maalaamisella, ulkoverhoilu on lähes maalattu, vuorilaudat uusittu ja sähköistys nykyaikaistettu.

Mukana suunnitteluvaiheessa on ollut perinnemestari Hannu Rinne. Seurasta todetaankin, että ilman perinnemestarin neuvoja olisi saatettu mennä toteutuksessa hakoteille.

– Rinne antoi todella arvokkaita neuvoja. Esimerkiksi maalin valinta olisi saattanut meiltä itseltämme mennä pieleen, remontin vastuuhenkilö Jarmo Kallio myöntää.

Remontti jatkuu syksyllä keittiön saneeraamisella. Työn on tarkoitus valmistua ensi kesänä.

Tansseista pidetään kiinni

Yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Laakso, seuran sihteeri Tanja Järvinen ja pitkäaikainen puheenjohtaja sekä johtokunnan jäsen Vesa Kantonen kertovat, että vaikka tanssikulttuuri on hiipunut, pidetään perinteistä edelleen kiinni.

Takavuosien tanhut ja iltamat kokoillan näytelmineen on korvannut uudenlainen tekeminen, talkootyö.

– Odotamme innolla tulevia juhannuspäivän tansseja. Ne ovat kesän kohokohta, seura-aktiivit kertovat.

Nuorisoseurasta kyläyhdistykseksi muuntautunut seura on järjestänyt 1970-luvulta lähtien lauantaitansseja toukokuusta syyskuulle. Vuosien myötä tanssien määrä on vähentynyt ja huvikausi yltää juhannuksesta elokuun puolen välin paikkeille.

– Tanssit ovat tuoneet seuran kassaan rahaa, jolla on pidetty taloa kunnossa, Kantonen kertoo.

Vintturin Seurantalon remontti on valmistunut sopivasti juhannustansseja varten. Vesa Kantonen, Seppo Laakso ja Jarmo Kallio odottavat jo kesän kohokohtaa. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Vuosijuhlassa julki myös kirja

Tanssikansa pääsee pyörähtelemään Vintturiin juhannuksen jälkeen 13. heinäkuuta, kun paikalle saapuu Marko Haavisto duo. Uotinpäivän tanssit ovat vuorossa 27. heinäkuuta.

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna tapahtumia on runsaasti, kun 2.8. järjestetään perinteinen Vintturi Jazz ja 3.8. juhlailtamat talon 80-vuotisjuhlan kunniaksi.

Vuosijuhlassa kuullaan historiikki, puheita ja puhallinmusiikkia. Pyhätselän kupeessa asunut Sulho Ranta sävelsi vuoden 1939 vihkiäisjuhlaan Päijänteen laulun, jonka esitti tuolloin hänen puolisonsa Elli Ranta. Tulevassa juhlassa laulun esittää Sysmän Kamarikuoro, ja puhallinmusiikista vastaa Kalhon soittokunta.

– Iltamatyylillä mennään, haluamme kunnioittaa perinteitä tähän päivään sopeutettuna, Jarmo Kallio kertoo.

Juhlassa julkaistaan myös kirja, joka perustuu suurelta osin historiaan sekä kylän ja seuran toimintaan. Anja Kallio tuo kirjassa esille lukuisia tarinoita ja muisteluita muun muassa tapahtumista ja ihmisistä.

Kylällä syntynyt Pauli Vesa on yksi tarinankertoja, jonka kynästä on kirjassa runoista lähtien monipuolisesti tarinoita ja muisteluita. Seurantalo ja elämää sen ympärillä -nimisen kirjan tuotto käytetään seurantalon remontointiin.

Eija Nurminen-Virolainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat