Uutiset

Hartolan nuoret sankarit estivät hukkumisen – "Toimitte esimerkillisesti ja urheasti"

Päijät-Hämeen Pelastuslaitos kehuu nuoria esimerkillisestä toiminnasta.

Farshad Jafari, Sami Kilpinen ja Sara Nieminen palkittiin esimerkillisestä toiminnastaan keskiviikkona. Takana Hartolan sopimuspalokunnan päällikkö Jyrki Tarhonen sekä Päijät-Hämeen Pelastuslaitoksen aluepalopäälliköt Tapani Lehtinen ja Jari Lehtinen. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Kesäkuun alussa kolme hartolalaista nuorta vietti lämpöistä kesälomapäivää Tainionvirran rannalla, kunnes kesäpäivä keskeytyi yllättäen. Nuoret havaitsivat veden varaan joutuneen henkilön ja ryhtyivät toimenpiteisiin hänen pelastamisekseen.

Sami Kilpinen, Farshad Jafari ja Sara Nieminen tekivät nopeasti työnjaon: Nieminen soitti apua, Jafari otti pelastusrenkaan ja juoksi veteen Kilpinen perässään. Puhelinyhteys hätäkeskukseen oli auki koko tilanteen ajan. Sieltä nuoret saivat ajantasaisia neuvoja toimenpiteille.

– Sain otettua henkilön kädestä kiinni ja onnistuin saamaan hänet osittain renkaan päälle. Sami ehti myös apuun ja yhdessä saimme hänet rantaan, tarkentaa Jafari.

Kolmikko toimi tilanteessa nopeasti, sillä perustiedot olivat hallussa. Kilpinen puolestaan on kiinnostunut pelastusalasta ja oli äskettäin lukenut aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Koulussakin on ollut jonkun verran ensiapuun liittyvää koulutusta.

Totta kai tilanne oli hämmentävä, mutta emme hätääntyneet. Sara Nieminen

– Totta kai tilanne oli hämmentävä, mutta emme hätääntyneet, vaan keskityimme tekemään omaa osuuttamme, Nieminen toteaa.

Nuoret olivat tällaisessa tilanteessa ensimmäistä kertaa. He kehottavat muitakin käymään rohkeasti toimeen mikäli vastaavaa tapahtuu.

– Yksin ei kuitenkaan oikein voi toimia, Nieminen pohtii.

Tapahtumapaikalla Tainionvirta virtaa noin 30 metrin leveydellä. Vaikka virtaus ei kyseisessä kohdassa ole kova, pelastajatkin saattavat joutua vaaraan veden virtauksen vuoksi.

Esimerkillistä toimintaa

Päijät-Hämeen Pelastuslaitos järjesti nuorten kunniaksi palkitsemistilaisuuden keskiviikkona. Aluepalopäälliköt Jari Lehtinen ja Tapani Lehtinen sekä Hartolan sopimuspalokunnan päällikkö Jyrki Tarhonen luovuttivat Kilpiselle, Jafarille ja Niemiselle kunniakirjat ja pelastuslaitoksen tuotekassit kiitoksena esimerkillisestä toiminnasta.

– Te toimitte urheasti ja esimerkillisesti. Totesitte uhkaavan tilanteen, hälytitte apua ja pelastitte veden varaan joutuneen hengen. Tässä tilanteessa suorititte kansalaisvelvollisuutenne, Jari Lehtinen kehuu.

Tarhosen mukaan nuoria ei aina kehuta Hartolassa. Tilanne muuttui hetkessä. Tarhosen mukaan nuoret saavat paljon hyvää aikaan. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsi kyseisen pelastustehtävän.

Palkitsemistilaisuudessa muisteltiin, että kyseisiä palkitsemistilaisuuksia ei ihan joka vuosi ole järjestetty. Viidentoista vuoden aikana on ollut palkitsemiseen johtanut pelastustehtävä noin joka neljäs vuosi. Tällä hetkellä Hartolan palokunnassa ei ole toiminnassa olevaa nuoriso-osastoa.

– Meillä on suunnitelmissa, että syksyllä aloittaisimme nuoriso-osaston toiminnan, pohtii Tarhonen.

Malttia juhannuksen viettoon

Tilaisuudessa nousi lisäksi esille lähestyvä juhannus ja sääennusteiden lupaama helteinen sää. Pelastusalan ammattilaiset haluavat muistuttaa muutamasta käytännön asiasta, jotka pitää muistaa veden äärellä ollessa.

– Pelastusliivit käyttöön aina, kun ollaan vesillä, jyrisee Jari Lehtinen.

– Jos aikuiset viettävät aikaa lasten kanssa rannalla, niin kännykät pois. Lasta ei saa jättää hetkeksikään ilman valvontaa, muistuttaa puolestaan Tarhonen.

– Ja alkoholin kanssa malttia, Tapani Lehtinen päättää.

Eija Nurminen-Virolainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat