Uutiset

Hartolalaisseniorin aseellisesta puolustautumisesta kanneltu valtakunnansyyttäjänvirastoon

Hartolassa maaliskuussa tapahtunutta seniorimiehen ryöstöä käsitellään käräjäoikeudessa torstaina. Kuva: Juha Peurala

Ryöstäjäänsä vastaan ampumalla puolustautuneen 81-vuotiaan hartolalaisen miehen menettelyä arvioidaan vielä syyttämättäjättämispäätöksen jälkeenkin.

Syyttäjä päätti kesäkuun puolivälissä olla nostamatta miestä vastaan syytettä tapon yrityksestä.

Rengasraudalla pahoinpidelty, vakavasti loukkaantunut mies oli ampunut asunnossaan kaksikymppistä hyökkääjää pienoisrevolverilla.

Syyttäjän mielestä miehellä oli ollut perusteltu aihe pelätä astaloa kädessään pitävän naamioituneen hyökkääjän jatkavan hyökkäystään, joten hänellä oli oikeus hätävarjeluun.

Lue myös: Uutisanalyysi: Hartolassa ryöstön uhriksi joutunut mies ampui yhtä ryöstäjää rintaan - saako murtomiestä ampua?
 

Valtakunnansyyttäjänvirastoon (VKSV) on tullut tapaukseen liittymättömältä henkilöltä sähköpostitse kirjoitus, joka virastossa on tulkittu muutosharkintakanteluksi. Kantelija on eri mieltä syyttäjän ratkaisusta. Kirjoitus tulee julkiseksi, kun asia on ratkaistu VKSV:ssä.

Ryöstöstä syytetty ei avustajansa mukaan aio kannella syyttäjän päätöksestä. Sen sijaan hän "mahdollisesti" ajaa itse syytettä ampujaa vastaan samassa istunnossa, jossa häntä itseään syytetään muun muassa törkeästä ryöstöstä.

Ryöstöjuttua käsitellään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa torstaina. Jutussa on kolme muuta syytettyä.

"Päätös hyvin perusteltu"

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta on tutustunut ampujaa koskevaan syyttämättäjättämispäätökseen.

– Hyvin perusteltu päätös, Tolvanen arvioi.

Hän kiinnittää huomiota siihen, että ampuja oli kyennyt välttämään aseen käytön varsin pitkään. Tultuaan pahoinpidellyksi ja ollessaan perustellusti siinä käsityksessä, että pahoinpitely jatkuisi hänen kannaltaan kohtalokkain seurauksin, aseen käyttöä on Tolvasen mielestä pidettävä puolustettavana.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat