Uutiset

Alan uudet tulijat eivät säikäytäItä-Hämeen talotehtaita

Puukerrostalot: Kasvava kapasiteetti kasvattaa saumaa isoihin puualuerakennushankkeisiin.

Hämeenlinnaan kaavailtu puurakennuksia tuottava tilaelementtitehdas olisi iso muutos alalla.

Hynttyyt yhteen lyöneet Suomen puukerrostalot oy, ruotsalainen suurrakentaja Lindbäcks Bygg ab, ja sosiaaliseen rakentamiseen erikoistunut Keva virittelevät 250 vuosittaisen puukerrostaloasunnon lisätuotantoa Suomen markkinoille.

Itä-Hämeessä, maan suurten puuelementtitehtaiden keskittymässä, ei säikähdetä isoa toimijaa, sillä myös omat hartiat ovat levenemässä.

Olisi etu, jos päästäisiin laajempaan puualue- rakentamiseen. Taloteollisuuden johtaja Petri Lento

Koskisen-konserni on juuri myynyt taloteollisuuden toiminnot kansainväliselle sijoitusyhtiölle. Uusi yritys on Oiva Wood Solutions, joka on Puumerkki oy:n sisaryritys. Kauppaan sisältyi muun muassa puurakennusten suur- 29 elementtitehdas Heinolan Vierumäellä.

Niin ikään VVR-Wood Heinolassa saa pian käyttöön uuden puukerrostalotehtaan, joka antaa kapasiteettia tarvittaessa yksittäisten elementtien lisäksi myös pitemmälle moduloitujen tilaelementtien tuottamisen.

Lehto Groupilla on ennestään Hartolassa puurakennuksia tuottava moduulitehdas ja kasvava asema kotimaisessa puurakentamisessa.

Viranomaisasenteissa on tapahtunut selvä muutos. Varauksellisuus on vähentynyt. Lehto Groupin puuelementtitehtaan toimitusjohtaja Hannu Lehto

Kilpailupelkojen sijaan ison toimijan tulon arvioidaan lisäävän puurakentamisen uskottavuutta ja kilpailukykyä.

– Alalla on kasvun varaa ja tilaa erilaisille toimijoille. Hämeenlinnan tehtaan tuotanto mahtuisi markkinoille. Oma tilauskirjamme sisältää tälle vuodelle toimituksia jo yli 130 asuntoon, laskee VVR-Woodin toimitusjohtaja Tero Vesanen.

Toistaiseksi VVR-Woodin omaa pääsarkaa ovat puurakennusten välipohja- ja seinäelementit.

Tulevaisuususkosta kertoo iso tehdasinvestointi.

– Elementtien ja moduulien rakentamien yhä valmiimmiksi säältä suojassa on tulevaisuuden suunta. Tämä tehostaa työtä ja nostaa laatua, toteaa yrityksen hallituksen puheenjohtaja Ville Valve.

Puurakentamista voidaan lisätä ilman ristiriitaa betonirakentamisen kanssa.

– Puurakentamiselle riittää, että se on aito, uskottava vaihtoehto, hän muistuttaa.

Hartolassa toimivan Lehto Groupin puuelementtitehtaan toimitusjohtaja Hannu Lehto uskoo moduloinnin lisääntyvän myös suurissa puurakennuksissa.

– Markkinoilla on tilaa Lindbäcksin kaltaiselle toimijalle, jolla on hyvin samantapainen konsepti kuin meilläkin, hän arvioi.

Tietä tulevaisuuteen tasoittavat ympäristövaatimukset, joiden saavuttamisessa puurakentamisen osakkeet nousevat koko ajan.

– Viranomaisasenteissa on tapahtunut selvä muutos. Varauksellisuus on vähentynyt. Jos tehdaskapasiteetti kasvaa Suomessa, on puutaloilla parempi näkymä myös aluerakentamisessa, hän pohtii.

Yhdistämällä rakennusliiketoiminta tehokkaaseen tuotantoon voidaan välttää rakentamisen isot sudenkuopat. Tässä asuntojen modulointi on keskeinen toimintamalli.

– 80 prosentissa rakennuksista on turhan korkeat suunnittelukustannukset, koska suunnitteluprosessi on erillään tuotannosta.

Suunnittelun ja tuotannon erillisyyteen liittyy toinenkin aikaa ja rahaa hukkaava ominaisuus.

– Tilaajan suurin pelko on, että budjetti ylittyy perinteisissä projekteissa. Kun suunnittelu ja tuotanto on yhden katon alla, hinnat pitävät, hän lupaa.

Oiva Wood Solutionsin Vierumäen 29 taloteollisuuden johtaja Petri Lento muistuttaa, että kaikkien puuelementtitehtaiden lähtökohta markkinoilla ei ole aivan sama.

– Tehtaamme jatkaa itsenäisenä suurelementtien tuottajana. Meillä on kumppanina puukerrostalohankkeissa muun muassa heinolalainen Rakennusliike Reponen, hän toteaa.

Yritys ei näe syytä luopua erikoistumisesta suurempiin puurakennuksiin. Se on omimmillaan muuntojoustavissa kohteissa, joihin liittyy uniikkia rakenne- ja arkkitehtisuunnittelua.

– Julkiset rakennukset kuten koulut, toimintakeskukset ja toisaalta kerrostalot ovat meidän sarkaamme. Olemme panostaneet vahvasti omaan puurakentamiseen sekä suunnittelu- ja ratkaisuosaamiseen.

Voisiko Vierumäen linjasto taipua moduulikerrostalojen tuottamiseen, mikäli markkina kääntyisi siihen suuntaan?

– Tontillamme on tilaa. Meillä on myös investointi- ja kehittämissuunnitelmia, mutta tarvitsemme uuden omistajan päätöksiä niiden toteuttamiseksi.

Suomen puukerrostalojen ja Lindbäcks Byggin suunnitelmissa Lento näkee itua myös koko alan kannalta.

– Suuri etu olisi juuri tuo, että päästäisiin yksittäiskohteista laajempaan puu-aluerakentamiseen. Kuntien ja rakennusliikkeiden kiinnostus puuvaihtoehtoon kasvaa, kun maassa on riittävä tuotantokapasiteetti ja erilaisia toimijoita, Lento pohtii.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat