Uutiset

Veljenpoika Pertti hyppää sysmäläisen laulajalegendan Matti Louhivuoren saappaisiin

Kuurina Teatteri on toteuttanut useita Suomi-viihteen legendoista kertovia näytelmiä, ja Sysmän Teatteritalon lavalla on raikunut muiden muassa Juha Vainion, Olavi Virran ja Laila Kinnusen lauluja.

14. heinäkuuta ensi-iltansa saavan Auringon lapset -musiikkinäytelmän keskiössä on Sysmästä musiikkibisnekseen ponnistanut Matti Louhivuori (1928–1977). Nimiroolissa on laulajan veljenpoika Pertti.

– Matti oli mukava ihminen, hän vieraili usein Sysmässä lomailemassa. Silloin istuin lähellä häntä ja kuuntelin 1950-luvun keikkamuistoja, Pertti Louhivuori kertoo.

Pohjana muistot

Matti Louhivuoresta on kirjoitettua tietoa vähän, ja veljenpojan muistot sedästään ovatkin olleet keskiössä näytelmää laatiessa. Käsikirjoittaja-ohjaaja Jukka Alanko kertoo, että Pertin haastattelun lisäksi ideoita on otettu Matin aikalaisista tehtyjen dokumenttien ja kirjojen pohjalta.

– Lavalla nähdään monia Matti Louhivuoren kanssa töitä tehneitä Suomi-viihteen tekijöitä, kuten Reino Helismaa, Toivo Kärki ja Tapio Rautavaara. Käsikirjoitus on sopiva sekoitus faktaa ja fiktiota, ja siten on saatu aikaan hauskoja kohtauksia, hän selventää.

Osansa saavat myös Metro-tytöt, joiden kanssa Louhivuori teki useita yhteislevytyksiä. Löytyipä musiikin parista myös aviopuoliso, kun hän avioitui lauluyhtyeessä vaikuttaneen Hertta Väkeväisen kanssa.

Laulut elävät

Alangon ja Tuomo Tarkkasen ohjauksessa näyttelijät ovat tutustuneet tarkasti esimerkiksi 1950- ja 1960-lukujen kotimaisten elokuvien näyttelijätyöhön.

– Näytelmä on nostalginen aikamatka suomalaisen iltamaperinteen kulta-ajoille. Nämä aikansa komeljanttarit kiersivät hengästyttävään tahtiin ympäri Suomea. Esiintymispaikat tai yökortteerit eivät aina olleet ruusuisia, mutta aamulla matka jatkui kohti seuraavaa pitäjää, Alanko selostaa.

Helismaa-elämäkerrassa Jätkäpoika ja runoilija Louhivuoren kerrotaan pyytäneen 1950-luvun alussa Helismaalta kitaratunteja. Opettajaa Repestä ei tullut, mutta Louhivuori löysi itsensä pian sekä levytysstudiosta että yhteisiltä keikkamatkoilta.

Helismaan ja Rautavaaran 1950-luvulla sattuneen välirikon seurauksena Louhivuori sai tulkita ensimmäisenä levylle muiden muassa kappaleet Reppu ja reissumies, Neljän tuulen tiellä sekä Kulkurin iltatähti, joka on veljenpoika Pertin oma suosikki.

Matti Louhivuori menehtyi aivoverenvuodon seurauksena vuonna 1977 vain 48-vuotiaana.

– Hän lähti aivan liian aikaisin, mutta hänen 180 levytystään eivät kuole koskaan, lausuu Pertti Louhivuori näytelmän loppukaneettina.

Antti Kauppinen
antti.kauppinen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme