Uutiset

Kivalterin talon pihassa syntyi taidetta – teemapäivän annista luvassa myös näyttely

Kuvataiteen päivän tapahtumaan osallistuttiin Heinolassa nyt toista kertaa. Tapahtumassa syntynyttä taidetta nähdään Museo Pop up Pankin perjantaina avautuvassa Helenen innoittamat -näyttelyssä.

Heinolan Kuvataiteilijoiden jäsen Tiina Bragge nautti aurinkoisesta säästä. Kuva: Sari Asikainen

Taidemaalari Helen Schjerfbeckin syntymäpäivän aamuna pitkään jatkunut viileys hellitti, ja Heinola kylpi auringossa.

Lämmenneen sään ansiosta lääninkivalteri Aschanin talon pihamaa tarjosi keskiviikkona vietetyn kuvataiteen päivän maalaustapahtumaan osallistuneille inspiraation lähteeksi värikylläisen keitaan. Heinolassa osallistuttiin valtakunnalliseen tapahtumaan nyt toista kertaa Heinolan museoiden ja Heinolan Kuvataitelijoiden yhteistyönä.

– Taidemuseon ansiosta yhteistyö kuvataiteilijoiden kanssa on luontevaa. Maalaaminen on myös lähellä omaa sydäntä, Heinolan museoiden museonjohtaja Terhi Pietiläinen kertoo.

Seija Kohlenberg asettui maalaamaan nurmikolle. "Tykkään kotonakin maalata lattialla." Kuva: Sari Asikainen
Tällaisia tapahtumia voisi järjestää pihapiirissä useamminkin. Maalaustapahtumaan osallistunut Laura Paronen

Suomen Akvarelliyhdistyksen organisoimaa teemapäivää vietettiin nyt kahdeksatta kertaa. Tempauksen tapahtumia järjestettiin tänä vuonna yli sadalla paikkakunnalla, Itä-Hämeessä Heinolan lisäksi Maija Talvio -salongissa Hartolassa.

Kivalterin talon pihan maalaustapahtuma oli avoinna kaikille. Paikalle sai tulla omien maalaustarvikkeiden kanssa, mutta järjestäjiltä oli myös mahdollista lainata tarvikkeita – ja saada halutessaan myös ohjausta Heinolan Kuvataitelijoiden konkareilta.

Täydellinen paikka

Vaikka porttien takana oli jo väkeä odottamassa pihaan pääsyä ennen tapahtuman alkua, arvioi Heinolan Kuvataiteilijoiden jäsen Maila Pakarinen osallistujamäärän hieman viime vuotta pienemmäksi. Pitkä viileä sääjakso saattoi vaikuttaa osallistumisintoon.

– Tapahtumapaikka on kyllä Heinolan helmi, hienoa että meillä on tällainen paikka.

Paikkaan ovat ihastuneet myös jo viime vuonna maalaustapahtumaan osallistuneet Ilona ja Laura Paronen.

– Tällaisia tapahtumia voisi järjestää pihapiirissä useamminkin, Laura Paronen pohti.

Paroset olivat varustautuneet päivään konkareiden ottein. Isolle viltille oli hyvä asettautua runsaiden maalaustarvikkeiden kanssa.

– Eilen pelotti, että täällä voi tulla kylmä kun monta tuntia ollaan ulkona paikallaan. Onneksi tuli ihana ilma, Laura Paronen ihasteli.

Ilona ja Laura Paronen osallistuivat tapahtumaan myös viime vuonna. Kuva: Sari Asikainen

Pertunmaalainen Kaarina Salminen ei ehtinyt pitkään jännittää tapahtumapäivän säätä. Muutamaa lomapäivää Heinolassa viettävä Salminen törmäsi tapahtumailmoitukseen vasta edellisiltana.

– Kävin ostamassa vähän tarvikkeitakin, mutta oli mukavaa että täällä oli myös lainatarvikkeita tarjolla.

Kuvataide on Salmiselle varsin tuore harrastus. Oppia hän on hakenut noin vuoden ajan kansalaisopiston kuvataidekursseilta. Maalaustapahtumassa hän päätti kokeilla ensi kertaa öljypastellivärejä.

– Valitsin aiheen nyt vähän pihapiirin ulkopuolelta, Heinolan vanhaa kirjastoa paperille luonnostellut Salminen naurahti.

Näyttely avautuu perjantaina

Ensimmäistä kertaa maalaustapahtumaan osallistuneen Eini Nyyssösen siveltimenvedot olivat ulkopuolisen silmiin varmoja. Itse hän kuitenkin kuvaili maalaamisen tuntuvan vieraalta, sillä siveltimet ovat saaneet olla rauhassa jo vuosia.

– Olen kyllä ihan valmistunut taidemaalariksi, mutta olen tehnyt kuvituksia viime vuosina tietokoneohjelmilla, Nyyssönen kertoili työn lomassa.

Eini Nyyssönen ei ollut koskenut maalaustarvikkeisiin vuosiin. ”Tämä tuntuu ihan vieraalta”, Nyyssönen naurahti. Kuva: Sari Asikainen

Vasta toista kertaa Heinolassa järjestetty tapahtuma sisälsi tällä kertaa myös pienen uudistuksen. Päivän aikana syntynyttä taidetta pääsee nimittäin loppukesän ajan ihastelemaan Heinolan keskustassa entisen Nordean tiloissa toimivassa Museo Pop up Pankissa.

– Myös viime vuoden tapahtumassa syntyneitä teoksia voi tuoda näyttelyyn, sillä viime vuonna emme saaneet niitä mihinkään esille, Pietiläinen vinkkaa.

Helenen innoittamat -näyttelyyn voi tuoda töitä tänään torstaina kello 12–16.

Helenen innoittamat -näyttelyn avajaiset Museo Pop up Pankin Harso-galleriassa perjantaina 12. heinäkuuta kello 18. Näyttely on avoinna 11. elokuuta saakka.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat