Uutiset

Apteekeissa on huutava pula ammattilaisista – pahin työvoimatilanne Päijät-Hämeessä

Apteekkarit tinkivät lomistaan ja aukioloaikoja voidaan supistaa.

Farmaseutti Alpo Turunen palveli Leila Honkanen-Turusta Helmi-apteekissa Lahdessa. Asiakas oli palveluunsa tyytyväinen. Kuva: Katja Luoma

Yli puolella Suomen apteekeista on ollut vaikeuksia rekrytoida farmaseuttista henkilökuntaa. Pahin tilanne on Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Lapissa, kertoo Apteekkariliiton selvitys. Niukkuus on pahentunut alkuvuoden aikana.

Kyselyn mukaan pahin työvoimapula on Päijät-Hämeessä, jossa lähes joka apteekki on törmännyt ongelmaan. Parhaiten työvoimaa riitti Pohjois-Savossa, koska Kuopiossa koulutettavat farmaseutit jäävät lähiseuduille töihin.

Reseptilääkkeiden luovutus asiakkaalle edellyttää farmaseutin tai proviisorin tutkintoa. Työntekijän on varmistettava, että lääkkeet sopivat asiakkaalle ja että asiakas osaa käyttää lääkkeitä oikein.

Apteekkarit joustavat

Apteekkariliitto kartoitti apteekkien työvoimatilannetta kesä-heinäkuun vaihteessa. Kyselyyn vastasi lähes 80 prosenttia jäsenistä 468 erikokoisesta apteekista eri puolilta Suomea.

Apteekkariliiton kyselyn mukaan kesäsijaisten rekrytoinnissa on ollut vaikeuksia yli puolella apteekeista. Kolmannes apteekkareista joutuu siirtämään oman lomansa kesäkauden ulkopuolelle paikatakseen lomakauden henkilöstövajetta.

Moni kyselyyn vastanneista apteekkareista ei ole saanut lainkaan hakemuksia apteekkinsa avoimiin työpaikkoihin.

Näkyy Lahdessa

Työvoimapula saattaa rajoittaa aukioloaikoja ja vaikuttaa jonotusaikoihin. Kyselyn mukaan ongelma on kuitenkin toistaiseksi pystytty ratkaisemaan apteekeissa erilaisin henkilöstöjärjestelyin.

– Kesällä aukioloaikoja on supistettu tunnilla, osittain työvoimapulan vuoksi, osittain koska Lahden keskusta on kesällä hiljainen, kertoo apteekkari Leena Laitinen Helmi Apteekista. Se toimii Kauppakeskus Hämeen Helmessä Hämeenkadulla.

– Työvoiman saanti on todellinen ongelma, vahvistaa Laitinen. Hän arvelee, että vastavalmistuneet farmaseutit hakeutuvat mieluummin päivätyöhön kuin vuorotyöhön apteekkeihin.

Ei kestä sairastumisia

Heinolan Keskusapteekissa on toistaiseksi selvitty, koska yksi tai kaksi lomatuuraajaa on saatu vuokrafirman kautta joka päiväksi, kertoo apteekkari Merja Aaltonen.

–  Mutta tiedän, että monelle kollegalle ei ole riittänyt vuokratyöntekijöitä.

Kesällä aukioloaikoja on supistettu tunnilla, osittain työvoimapulan vuoksi, osittain koska Lahden keskusta on kesällä hiljainen. Apteekkari Leena Laitinen

Aukioloaikojen supistus on aika yleistä. Heinolassakin selvitään vain nipin napin.

– Heti tulee vaikeuksia, jos tulee jokin poikkeustilanne, jos joku sairastuu. Asiakkaita on yhtä paljon kuin talvellakin, koska mökkiläisiä on paljon.

Aaltonen toivoisi saavansa kesätöihin alan opiskelijoita.

– Se tuo virkistystä meidänkin työhömme.

Yleinen selitys farmaseuttien tarpeelle on, että kehittyneet lääkehoidot vaativat entistä enemmän lääkehoidon osaajia sekä sairaaloihin että apteekkeihin.

Pika-apu muuntokoulutuksesta?

Apteekkariliitto ehdottaakin farmaseuttien koulutuksen lisäämistä nopeasti.

– Sairaaloihin on pestattu entistä enemmän farmaseutteja ja niiden tarve kasvaa, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sandler arvioi, että 40 opiskelupaikan lisäys auttaisi. Nyt aloituspaikkoja on vuosittain 300. Yliopistoilla ei kuitenkaan ole tarvittavia määrärahoja.

Sandler ehdottaa myös muuntokoulutusta, jolla farmaseuttipulaa ratkottiin aiemmin.

Sairaalat houkuttavat

Farmasialiiton mukaan apteekissa työskentelevän farmaseutin keskipalkka oli viime vuonna noin 3 000 euroa kuukaudessa ja proviisorin vajaat 4 200 euroa. Liitossa on noin 8 000 jäsentä.

Puheenjohtaja Antti Kataja tunnistaa apteekkien työvoimapulan.

Tarve on kasvanut, koska työn määrä apteekeissa on lisääntynyt, hän selittää.

– Reseptien määrä on noussut, lääkkeiden saatavuusongelmat ovat lisääntyneet ja on tullut uusia lääkkeiden korvattavuusmääräyksiä. Kun toimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelalle, se toi lisää selvitystyötä.

Myös sairaalat palkkaavat entistä enemmän farmaseutteja ja proviisoreita, koska tarve on sielläkin kasvanut, tietää Kataja.

– Oleellista on myös sairaaloiden apteekkityön houkuttelevuus.

Lääkkeenjakelu

Täsmäammatti

Farmaseutin tutkinto on kolmivuotinen alempi korkeakoulututkinto.

Proviisorin tutkinto on viisivuotinen ylempi korkeakoulututkinto.

Tutkinnot voi suorittaa Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa sekä farmaseutiksi myös ruotsiksi Turussa.

Vuosittain farmaseuttikoulutukseen otetaan noin 300 opiskelijaa.

Vain farmaseutti tai proviisori voi luovuttaa asiakkaalle reseptilääkkeitä.

Lääkeammattilaista on pulaa kaikkialla muualla paitsi Kuopion seudulla.

Apteekkariliiton kyselyssä ilmeni, että pula on vuoden aikana pahentunut.

Suurin tarve on Päijät-Hämeessä.

Ammattilaisia tarvitaan sekä apteekkeihin että entistä enemmän sairaaloihin.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat