Uutiset

Roska-Roope nappaa tölkit ja tumpit – PSS ry:n uusi roskienkeruuvene vieraili Heinolassa

PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski ja veneen suunnitellut Kari Suonsilta levittävät viestiä roskaamisen haitoista. Kuva: Roosa Pöyhtäri

Roopen kyyti on tasaista ja moottori pitää hiljaista hurinaa. Veneen lattiassa olevassa säiliössä veden mukana velloo tölkkejä, tumppeja ja pahvimukeja.

Roska-Roope on ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n uusi roskienkeruuvene, joka nappaa vesistöstä pintaroskat säilöön.

– Toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen. Luukku nostetaan ylös, ja vesi pääsee läpi säiliöön, johon tupakantumpit ja kaikki sitä isommat roskat jäävät, yhdistyksen pääsihteeri Aija Kaski esittelee.

Roope kierteli Heinolan satamassa maanantaina osana esittäytymiskiertuetta Järvi-Suomessa.

Yhdistys päätti rakentaa roskia keräävän veneen juhlistaakseen 50-vuotista taivaltaan.

Roskien keräämisen lisäksi vene toimii asennekasvattajana. Kaski toivoo, että huomiota herättävä vene levittää viestiä roskaamisen haitoista.

– Vesistössä olevia roskia on pidetty pikkuongelmana ja lähinnä esteettisenä harmina, mutta niillä on isoja vaikutuksia ympäristöön, Kaski huomauttaa.

Ongelma on luultua suurempi pääosin siksi, että suurin osa roskasta painuu pohjaan eikä ole näkyvillä.

Veden mukana veneen säiliöön kulkeutuu monenlaista roskaa. Aija Kaski näyttää, miten säiliöön johtava luukku avataan. Kuva: Roosa Pöyhtäri

Hajoaminen voi kestää jopa 500 vuotta

Kaski kertoo, että muovi voi sen laadusta riippuen säilyä vesistössä jopa 500 vuotta. Ajan myötä muoviroskat jauhautuvat mikromuoviksi, mistä aiheutuu suuria ympäristöongelmia.

– Yksi iso murheenkryyni ovat tupakantumpit. Kun ne tipahtavat vesistöön, kaikki filtterissä olevat myrkyt liukenevat veteen, Kaski sanoo.

Roskat voivat kulkeutua vesistöön pitkiäkin matkoja.

– Roskat pitää laittaa roskikseen, ja mielellään kannelliseen sellaiseen. Heinolan toriltakin maassa lojuva roska kulkeutuu äkkiä tuulen ja lintujen mukana vesistöön, Kaski muistuttaa.

Voimaa auringosta

Roska-Roope on ympäristöystävällinen menopeli, sillä se kulkee täysin uusiutuvalla energialla. Katolla olevat aurinkopaneelit antavat virtaa moottoreille.

– Tällaisena aurinkoisena päivänä veneellä voisi ajaa niin pitkään kuin aurinko paistaa. Ja vaikka paneelit otettaisiin pois, akun virta riittäisi noin seitsemän tunnin ajoon, veneen suunnitellut Aikari oy:n yrittäjä Kari Suonsilta sanoo.

– Vene mitoitettiin niin, että sitä voitaisiin helposti siirrellä paikasta toiseen henkilöautolla ja trailerilla, hän kertoo.

Heinolan toriltakin maassa lojuva roska kulkeutuu äkkiä tuulen ja lintujen mukana vesistöön. PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski

Kasken ja Suonsillan tiedossa ei ole Suomessa tai maailmalla olevia vastaavanlaisia roskienkeruuveneitä.

Tähän mennessä Roope on ehtinyt kierrellä jo ainakin pääkaupunkiseudulla, Turussa, Savonlinnassa ja Puumalassa.

– Tämä on erikoisen näköinen häppärä, ja meitä pysäytetään tiellä ja vesillä, Kaski sanoo.

– Lapset tulevat paljon kyselemään, kun taas aikuiset eivät aina kehtaa. Palkitsevinta on, kun lapsi oivaltaa, mistä on kyse, Suonsilta kertoo.

Roopen meno on saanut kannustusta esimerkiksi vappuaattona Aurajoella, kun vene keräsi haavien avustamana suuren saaliin.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat