Uutiset

Sysmän VPK yhä voimissaan – kirja luo katsauksen 90-vuotisen toiminnan vaiheisiin

Sysmän VPK:n kirja juhlavuoden kunniaksi julkaistiin parahiksi Kirjakyläpäivillä. VPK:n hallituksen puheenjohtaja Jesse Hildén on tyytyväinen kirjaan. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Sysmän VPK on yksi vanhimpia ja toimivimpia yhdistyksiä Sysmässä. 90 vuotta aktiivista ja tärkeää toimintaa pitää sisällään suuria muutoksia.

Toiminnasta kirjan kirjoittanut Heikki Helin näkee yhtenä merkittävänä huomiona, että historian kolmas paloasema on piakkoin valmis.

Toisena Helin tuo esille kunnalta saatavat korvaukset, jotka ovat olleet pieni kiistanaihe VPK:n toiminnan ajan inflaation nakertaessa sopimuksen raha-arvoa.

– Palokunnan toiminta saatiin taloudellisesti tukevammalle pohjalle,kun kunnan kanssa saatiin vuonna 1936 sopimus. Se on kuitenkin irtisanottu puolin ja toisin, mutta aina se on uusittu, Helin sanoo.

Kahteen otteeseen lakkokin on ollut lähellä. Paloaseman rakentamisen aikaan vuonna 1978 ja toisen kerran vuonna 2003, jolloin liityttiin osaksi Päijät-Hämeen pelastuslaitosta. Näistä Helinin mukaan selvittiin yhteistyöllä ja neuvotellen.

Helin näkee VPK:n toiminnan säästäneen kunnan menoja, sillä yhdistyksen oma varainhankinta on onnistunut monella eri tasolla.

Tanssilavatoiminta on ollut merkittävässä roolissa, joka myöhemmin on vähentynyt. Lavan aluetta on uudistettu vuosina 2008-2017. Rakennusten käyttömahdollisuudet ovat monipuolistuneet, ja alueella voidaan näin järjestää hyvin erityyppisiä tapahtumia.

– Yhdistyksellä on ollut onni saada toimintaansa sitoutunut ja tiivis porukka. Monella mukana olevalla palokunta-aate täyttää vapaa-ajan, kiteyttää Helin.

Työssä "sopivasti actionia"

VPK:n hallituksen tuore puheenjohtaja Jesse Hildén halusi jo lapsena palokuntaan. Naapurin poika houkutteli hänet 10-vuotiaana silloiseen poikaosastoon, joka on nykyinen nuoriso-osasto. Pääsy 16-vuotiaana miehistöön tuntui samalta, kuin olisi ollut hetkessä aikuinen.

– Jos nyt palokunnan yhteydessä tätä verbiä voidaan positiivisessa mielessä käyttää, niin heti sytytti, naurahtaa Hildén.

Puheenjohtaja muistelee jo lapsena pohtineensa, että tätä voisi tehdä työkseenkin. Sysmän lukion jälkeen miehen tie vei Pelastusopistoon Kuopioon ja pelastajan ammattiin, jota hän on sittemmin täydentänyt lähihoitajan tutkinnolla.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palomiehenä toimiminen on Hildénille unelma-ammatti, josta työstä hän ei vaihtaisi päivääkään pois.

– Työssä on sopivasti actionia, eikä samanlaisia päiviä ole. Halu auttaa taitaa olla kärki, miksi teen tätä työtä ja edelleen kehittyä työssäni, Hildén pohtii.

Yhteishenki kantaa

Hyvä yhteishenki kantaa pitkälle, ja sitä palokuntatyössä Sysmässä on, sitoutunutta väkeä riittää edelleen.

Nuori puheenjohtaja pitää Helinin tekemää kirjaa läpileikkauksena palokunnan toiminnan lisäksi myös yhteiskunnan ja yhdistystoiminnan muutoksesta. Hänen mukaansa materiaalia kirjaan oli runsaasti VPK:n arkistojen lisäksi lehdissä ja muissa julkaisuissa.

Kaluston kehittyminenja työturvallisuus saavat puheenjohtajan kehumaan muutoksia.

– Kalusto on kehittynyt huimasti, samoin työturvallisuus, sillä esimerkiksi hengityssuojainten käyttö niitä vaativissa tilanteissa on nykyään itsestäänselvyys, Hilden pohtii.

Juhlat lauantaina

Palokunnan päällikkö Jorma Sainio on myös ilahtunut työturvallisuuden kehittymisestä. Erityiskiitoksen saa vielä kesken oleva uusi paloasema.

– Saamme puhdas paloasema -konseptilla rakennetun paloaseman. Rakentamisen koen arvostuksen eleenä kunnalta ja Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta. Palokuntalaisina olemme saaneet olla mukana suunnittelussa, kehuu Sainio.

Palokunnassa arvostetaan suuresti Heikki Helinin työtä kirjan tekemisessä. Kirja valmistui noin puolentoista vuoden aikana parahiksi Sysmän Kirjakyläpäiville.

VPK juhlii ensi lauantaina monipuolisten Suvisaaressa pidettävien toimintanäytösten lisäksi kutsuvierasjuhlassa.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat